zaterdag 30 mei 2020

Er wordt niet gekort op basissalaris van ambtenaren Curaçao

Minister Konket: 'Salariskorting 12,5% over een jaar en totaalpakket'


Om de koopkracht en de vooruitzichten op pensioenopbouw zo veel mogelijk te behouden, wordt er niet gekort op het basissalaris van ambtenaren. Verder zijn personeelsleden in de laagste schalen die door de verlaging onder het minimumloon zouden uitkomen, uitgesloten van de bezuinigingen. 

De Raad van Ministers van Curaçao heeft besloten deze twee uitgangspunten te hanteren bij de door Nederland, in verband met de al verstrekte en de nog te verstrekken liquiditeitssteun, opgelegde verlaging van 12,5 procent voor medewerkers in de publieke sector.

Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) zegt vandaag, zaterdag 30 mei 20020, in het Antilliaans Dagblad: 'Wat staatssecretaris Raymond Knops in zijn brief schrijft over de korting van 12,5 procent is dat dit moet gaan over het totale pakket arbeidsvoorwaarden op jaarbasis.'

In het eerste scenario wordt het vakantiegeld 2021 van 6 procent geheel geschrapt. De loontrede van 3 procent wordt bevroren. Het aantal vakantiedagen wordt verminderd met 3,5 procent, wat neerkomt op gemiddeld 6,5 uren minder vakantie in een jaar. De pensioenpremie blijft echter onveranderd, evenals de sociale premies. De cijfers zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bij elkaar komt dit uit op -12,5 procent.

In het tweede scenario wordt 4,5 procent van het vakantiegeld gekort en krijgt de ambtenaar dus nog 1,5 procent uitbetaald. Het aantal vakantiedagen blijft onveranderd. De loontrede wordt bevroren. Bij de afdracht van pensioenpremies komt er een verschuiving tussen werkgever en werknemer, waarmee de overheid 3 procent bespaart en de ambtenaar 3 procent betaalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten