zaterdag 1 februari 2020

Colombiaanse president Duque benoemt Alicia Arango tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

Nancy Patricia Gutierrez vervangen wegens kritiek op vredesovereenkomst 2016 met de FARC-guerrilla's


De Colombiaanse president Ivan Duque heeft vrijdag 31 januari 2020 Alicia Arango benoemd tot de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken ter vervanging van Nancy Patricia Gutierrez, die onder vuur is komen te liggen wegens het bekritiseren van de vredesovereenkomst 2016 met de FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Arango, 61, was tot nu toe minister van Arbeid. Gutierrez wordt presidentiële mensenrechtenadviseur en vervangt Francisco Barbosa, die donderdag werd benoemd tot procureur-generaal. Duque kondigde de benoemingen van Arango en Gutierrez aan op zijn Twitter-account.



Gutierrez, die de leiding had gehad over de betrekkingen van de regering met het Congres, werd bekritiseerd, omdat zij niet met juridische initiatieven was gekomen. Deze week lag ze onder vuur, omdat ze kritiek had op de vredesovereenkomst met de FARC, die leidde tot de demobilisatie van ongeveer 7.000 guerrilla's. FARC-dissidenten en andere gewapende groepen blijven echter nog steeds actief in het land, waar sinds 2016 honderden leiders van het maatschappelijk middenveld zijn vermoord.

Gutierrez zei dat de vredesovereenkomst 'half mislukt' was en schreef dat toe aan een gebrek aan wil van FARC.


Critici beschuldigden haar van het ontkennen van de verantwoordelijkheid van de regering, die 'alles heeft gedaan om het vredesakkoord te ontmantelen', in de woorden van senator Roy Barreras. Duque heeft de deal bekritiseerd als te soepel voor de ex-rebellen.

De nieuwe procureur-generaal, Barbosa, volgt Nestor Humberto Martinez op, een controversieel figuur die vorig jaar ontslag nam nadat een postconflict tribunaal de uitlevering van een voormalige FARC-commandant aan de Verenigde Staten op beschuldiging van drugshandel had tegen gewerkt.

De nieuwe benoemingen treden in werking op 15 februari. Duque heeft niet onmiddellijk aangekondigd wie Arango zal opvolgen.


(Suriname Mirror/Havana Times/El Tiempo/Twitter/El Heraldo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten