zaterdag 1 augustus 2020

CASAS houdt Boeing 777-200 nog aan de grond...

Tijdens demonstratie- vlucht gaat een nooduitgang niet open


De eerder jaren door Singapore Airlines gebruikte Boeing 777-200 die de SLM nu huurt, blijft voorlopig aan de grond. Dat heeft luchtvaartautoriteit CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) woensdag besloten nadat tijdens een demonstratievlucht werd vastgesteld dat het toestel nog niet voldoet aan alle vereisten om te worden ingezet voor lijndiensten. Een van de nooduitgangen ging niet open, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 augustus 2020. 

De demonstratievlucht van woensdag had te maken met de wijze waarop zowel het cabinepersoneel als het toestel reageert bij een noodsituatie. In de regelgeving staat, dat er geen toestel mag worden gebruikt waarvan het cabinepersoneel niet eerst tegenover de luchtvaartautoriteiten heeft bewezen, dat het de nooduitgang binnen vijftien seconden geopend kan krijgen. Ook het vliegtuig moet technisch binnen dezelfde tijd hieraan 'meewerken'.

Tijdens de demonstratievlucht trad plotseling een technisch probleem op. CASAS heeft op basis hiervan de demonstratievlucht als 'niet met succes behalen van de standaarden' aangemerkt.

Dit leidt aldus de Ware Tijd opnieuw tot frustraties bij de SLM, dat eerder al verwijten heeft geuit aan het adres van de luchtvaartwaakhond. Bij beide instanties liepen de gemoederen hoog op. Maandag hadden partijen na bemiddeling van minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme beloofd het certificeringsproces binnen twee weken af te ronden. Hij vindt dat naar het grotere belang moet worden gekeken, namelijk het voortbestaan van de SLM.

De Boeing, die eind vorig jaar met veel fanfare werd binnengehaald, staat al zeven maanden aan de grond wat zorgt voor enorme verliezen bij de maatschappij.

De SLM zou nu trachten om via de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) gedaan te krijgen, dat het toestel snel in een staat wordt gebracht om gecertificeerd te worden. De FAA is belast met onder meer het controleren van de burgerluchtvaart en heeft ver buiten de Verenigde Staten bevoegdheden.

De SLM heeft 29 maart voor de eerste keer, sinds de aankomst van de voor haar nieuwe Boeing 777-200 in december 2019, enkele testvluchten uitgevoerd met het toestel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten