maandag 13 juli 2020

Paramaribo Zoo droomt al jaren over de komst van leeuwen

Door chronisch tekort aan inkomsten kan nog steeds geen verblijf worden gebouwd


De Paramaribo Zoo droomt al jaren over de komst leeuwen krijgen vanuit Europa of de Verenigde Staten. John Altenberg, directeur van Paramaribo Zoo, zegt vandaag, maandag 13 juli 2020, op Suriname Herald, dat het krijgen van de leeuwen en andere diersoorten geen probleem is, maar het opzetten van het verblijf voor de dieren wel. 

Het laten halen van leeuwen naar Suriname, is al jaren op de agenda van de Paramaribo Zoo. Maar, het verblijf kon door het tekort aan inkomsten niet worden gebouwd. Altenberg zegt, dat het leeuwenverblijf nu door de verhoogde prijzen Srd 1 miljoen kost. In 2014 was er nog een begroting van Srd 265.000.

Als er personen en bedrijven zijn die voor de kosten willen opdraaien kunnen de leeuwen alsnog gehaald worden. Voor de dierentuin is dit niet haalbaar, omdat zij het al moeilijk genoeg heeft om maandelijks rond te komen. 'De laatste leeuwen hebben we in de jaren tachtig in onze collectie gehad en sindsdien niet meer', zegt de directeur.

Sinds 2014, aldus Suriname Herald (niet juist: sinds 2011) wordt geprobeerd om leeuwen naar Suriname te krijgen. Uit Nederland zouden drie leeuwen komen. De dieren, een mannetje en twee leeuwinnen, waren een geschenk van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het Telecommunicatie Bedrijf Suriname (Telesur) en Staatsolie N.V. hebben in 2015 Srd 75.000 overhandigd aan de algemeen directeur van de Paramaribo Zoo voor het opzetten van een leeuwenverblijf. Altenberg geeft aan, dat nadat de begroting werd opgemaakt volgens de internationale voorwaarden, het kwam op een bedrag van Srd 265.000.

De dierentuin is toen op zoek gegaan naar sponsoren in de vorm van materiaal om het verblijf toch op te kunnen zetten. 'We hebben jammer genoeg nul op het rekest gehad', aldus de Paramaribo Zoo directeur. Het project werd toen in de ijskast gestopt.

Altenberg zegt verder, dat in samenspraak met Telesur en Staatsolie is besloten om de Srd 75.000 te besteden aan het verblijf van de Gonini. Dit verblijf is nog niet af. Hiervoor is nog 10.000 euro nodig.

De Paramaribo Zoo heeft over ongeveer 300 dieren en 90 diersoorten. Bedrijven en individuen kunnen nog altijd dieren adopteren. Altenberg deelt mee dat het project een klein beetje is bijgesteld. Nadere informatie zal te zien zijn op de Facebookpagina van de Paramaribo Zoo.

Dit schreef de huidige hoofdredacteur van Suriname Mirror al in mei 2016 onder de kop 'Nog steeds geen brullende leeuwen te horen en te zien in de Paramaribo Zoo':

'Al een paar jaren duiken nu en dan berichten op over de komst van drie leeuwen, door tussenkomst van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp, naar de Paramaribo Zoo. De eerste berichten verschenen al in 2011, gevolgd door nu en dan wat sporadische nieuwsberichten in 2012, 2013 en 2014. Inmiddels is het bijna half mei 2016 en er is nog steeds geen leeuwengebrul in de enige dierentuin van Suriname te horen. 

Komen die twee leeuwinnen en die ene leeuw nog wel vanuit, waarschijnlijk, een of andere Europese dierentuin naar Suriname of lukt het de Paramaribo Zoo-directeur John Altenberg maar niet om een noodzakelijk speciaal leeuwenverblijf, financieel, van de grond te krijgen? 

De directeur ontving in oktober 2014 een eerste financiële injectie van 39.000 Surinaamse dollar afkomstig van een sms-actie van telecombedrijf Telesur voor de bouw van het verblijf. Het verblijf voor de leeuwen was dat jaar begroot op ruim 240.000 Surinaamse dollar. Hoe het na oktober 2014 verder is gegaan met fondsenwerving is onbekend, met uitzondering van een in mei 2015 gedane financiële toezegging van Staatsolie en Telesur, beide staatsbedrijven, van 130.000 Surinaamse dollar. Of dat geld ooit werkelijk door de dierentuin is ontvangen en zo ja, wat er mee is gedaan, is niet bekend.



Het zou overigens niet voor het eerst zijn, dat er een paar heuse leeuwen zonden leven in Paramaribo. In juni 1965 werden twee jonge leeuwen van Curaçao per vliegtuig naar Paramaribo vervoerd. Ze waren een cadeau van de premier van het eiland, Efrain (Ephraïm) Jonckheer, die tijdens een bezoek aan Suriname had vernomen, dat er plannen waren voor het oprichten van een dierentuin in Paramaribo. De leeuwen overleden echter binnen korte tijd. Dat was in augustus 1968 voor toenmalig premier Ciro Domenico Kroon van Curaçao aanleiding om een jong leeuwenpaar te doneren aan premier Johan Adolf Pengel van Suriname.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten