maandag 9 maart 2020

De Landsbegroting 2020 van Curaçao voldoet niet - Cft: 'De financiële situatie van Curaçao blijft zorgwekkend'

Antwoorden Gijsbertha stellen Cft niet gerust; minister krijgt tot 19 maart 



De Landsbegroting 2020 van Curaçao voldoet niet, ook niet na de laatste antwoorden van Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) op vragen van het College financieel toezicht (Cft). De toezichthouder geeft nog tot 19 maart, maar wijst er in een brief aan Gijsbertha en Statenvoorzitter William Millerson (PAR) nu al op, de Rijksministerraad (RMR) te moeten informeren als het over tien dagen nog niet op orde blijkt te zijn.Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 9 maart 2020.

'De financiële situatie van Curaçao blijft zorgwekkend', schrijft Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) in een brief van donderdag 5 maart (zie onderaan).

Nadat de begrotingen van 2017 en 2018 niet aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) voldeden en tekorten lieten zien op de gewone dienst, is ‘inmiddels duidelijk dat dit ook voor 2019 het geval zal zijn’. Dit betreft (op dit moment) een tekort van circa 20 miljoen. 'Ook voor de begroting 2020 wordt het bestuur onverminderd met grote uitdagingen geconfronteerd', vervolgt het Cft dat van oordeel is, dat met de reactie van Gijsbertha van 20 februari de begroting voor dit jaar niet aan de Rft-normen voldoet en evenmin aan de aanwijzing die Curaçao medio vorig jaar van de RMR kreeg.

'De begroting bevat nog niet de compensatie van het tekort over 2019, heeft geen sluitende gewone dienst indien met de door het Cft voorgestelde correcties rekening wordt gehouden en is nog onvoldoende toegelicht.'

De brief gaat naar aanleiding van de antwoorden van de minister van 20 februari puntsgewijs te werk en noemt bijvoorbeeld dat ten aanzien van de algemene bestedingsbelasting (abb) en omzetbelasting (ob) de begrote inkomsten met 25 miljoen neerwaarts zijn bijgesteld, ‘maar geeft niet de verzochte onderbouwing bij de resterende verhoogde inkomsten ten opzichte van 2019’.

'De begrote inkomsten voor deze belastingsoorten blijven daardoor onvoldoende toegelicht. Het Cft verzoekt u de verzochte toelichting alsnog te verstrekken.'  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten