donderdag 23 januari 2020

Eugene van der San laaiend dat Bouterse in functie van president voor Krijgsraad verscheen

(Bron: de Ware Tijd)
Eugène van der San en Irvin Kanhai vliegen elkaar in de haren...

Van der San zou Bouterse geadviseerd hebben om woensdag gedurende 24 uur het ambt van president neer te leggen


Na de zitting van de Krijgsraad vond gisteren een heftige woordenwisseling plaats tussen Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, en Irvin Kanhai, advocaat van ex-legerleider Desi Bouterse wiens verzetzaak was behandeld. 

'Na yu schuld meki a president kon tide fesi rechter', slingerde Van der San Kanhai naar het hoofd op het bordes van het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 januari 2020. Wat de aanleiding was voor de ruzie was niet meteen duidelijk.

Naderhand bleek, dat Van der San er laaiend over is dat Bouterse in de functie van president voor de Krijgsraad is verschenen. Toen hem door Krijgsraad-presidente Cynthia Valstein-Montnor naar zijn beroep werd gevraagd, antwoordde Bouterse: 'Ambtsdrager in de functie van president van de republiek Suriname.' De ex-legerleider verscheen in militaire camouflagekleding voor de rechtbank.

Met zijn optreden schreef Suriname geschiedenis. Het was de eerste keer dat de president van een land die in functie is voor een rechter in een strafzaak is verschenen.

Naar verluidt had Van der San Bouterse geadviseerd om woensdag gedurende 24 uur het ambt van president neer te leggen op de wijze zoals in de Grondwet is voorzien. Er was al een resolutie gemaakt om dat te regelen. De president heeft het voorstel kennelijk op voorspraak van andere adviseurs, onder wie advocaat Kanhai, naast zich neergelegd. Hierdoor kwam hij er niet onderuit zijn functie te noemen toen hem naar zijn beroep werd gevraagd. Dat heeft volgens een ingewijde wrevel bij de directeur van het Kabinet van de President gewekt, wat tot uitbarsting is gekomen na de strafzitting.

Nadat de zitting was geopend hield Valstein-Montnor Bouterse zijn rechten voor en wees hem erop dat hij gedurende de behandeling niet verplicht is te antwoorden op de vragen die aan hem gesteld zullen worden.

Tot een inhoudelijke behandeling van de zaak kwam het niet, omdat de kamer die Bouterse op 29 november vorig jaar heeft veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf niet compleet was. De wet schrijft voor dat in een verzetzaak dezelfde rechters zich weer over de zaak moeten buigen. Echter, rechter Rewita Chatterpal was wegens ziekte afwezig. Haar plaats was ingenomen door collega Anand Charan, zodat de rol kon worden afgeroepen en met de behandeling kon worden begonnen.

Op 31 maart wordt de behandeling voortgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten