zondag 1 december 2019

'Een politiek proces waarop deze week politiek antwoord wordt gegeven'

(Bron foto's: Nationaal Informatie Instituut)
Warm welkom op luchthaven voor Bouterse van grote groep aanhangers

-  'Mi yere sma bo wakti mi na Zanderij, maar dit had ik niet verwacht'
- Geplande staatsbezoek aan Cuba afgelast 


'Een politiek proces waarop deze week een politiek antwoord zal worden gegeven.' Woorden van Desi Bouterse vanochtend, zondag 1 december 2019, te Colakreek in reactie op zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf. 

Als het aan de aanhang ligt blijft hij een vrij man: 'Des e tan pres. Sroto pres a n'e wroko!', werd gescandeerd. 'We want Bouta! We want Bouta!', scandeerden zo'n 1.500 aanhangers bij de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven in afwachting op de komst van Bouterse. Rond kwart voor twee landde het toestel te Zanderij.

De totale Raad van Ministers, raadsadviseurs en NDP-Assembleeleden waren aanwezig om Bouterse te verwelkomen. De menigte wierp de totale afbakening omver bij het zien van de NDP-voorzitter. De security van de luchthaven had duidelijk moeite om de op dat moment woelige aanhangers onder controle te krijgen.


Bouterse zei verrast te zijn met de enorme opkomst. 'Mi yere sma bo wakti mi na Zanderij maar dit had ik niet verwacht', sprak het staatshoofd kort. Hij maande de aanhang naar Colakreek te gaan waar hij de media zou toespreken. Op de weg naar het recreatieoord was het bijna verworden tot chaos door de zeventig bussen die waren ingezet en het privévervoer dat zich ook op de weg bevond.

De NDP had vanaf vrijdag haar mensen gemobiliseerd, nadat bekend was geworden dat de partijvoorzitter is veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

Bouterse zei dat er veel liefde is voor de politieke partij, dat mensen om vier uur in de ochtend nog aanwezig zijn.


Hij dat er een onderhoud zal zijn met deskundigen en de top van De Nationale Assemblee over het vonnis. Hij wilde nog niet veel kwijt over zijn veroordeling tot 20 jaar cel.

Over het staatsbezoek aan Cuba zei de president, dat het de bedoeling was om vanuit China terug te keren naar Suriname. Hierna zou weer vertrokken worden naar Cuba op 2 december. Maar, gezien de omstandigheden dat mensen zoveel solidariteit getoond hebben, kan met goed fatsoen niet vertrokken worden naar Cuba. Deze reis is voorlopig afgelast.


Tijdens de persconferentie zijn de president en de ministers ingegaan op de bereikte resultaten in China. Er zijn veertien documenten getekend.

Minister Yldiz Beighle-Pollack van Buitenlandse Zaken deelde mee, dat er een schenking is gedaan van US$ 14 miljoen voor een road monitoringsproject. Voor landbouw zijn 10 pick-ups, 2 graafmachines, 16 tractoren en 100 waterpompen geschonken. China zal sociale projecten ondersteunen. Een groot bedrijf zal voor zonne-energie in het binnenland binnenkort naar Suriname afreizen.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deelde mee, dat US$ 12.3 miljoen schuld is kwijtgescholden. Er is een leningovereenkomst van US$ 200 miljoen getekend voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Dit tegen een rente van 2% per jaar over 20 jaar met een graceperiode van vijf jaar. Ook voor de oeververdediging (Weg naar Zee) is een leningsovereenkomst van US$ 100 miljoen.


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten