maandag 21 oktober 2019

Minister Akiemboto: 'Onafhankelijk consultant voert Afobakadam uit'

'Het is haalbaar om eind december de Afobakadam over te nemen'

'Geen sprake van dat Suralco zal worden gesubsidieerd'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen hoopt dat half november de overeenkomst met Alcoa over de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst gefinaliseerd kan worden, waarna de documenten kunnen worden getekend. Het is volgens hem haalbaar om eind december de Afobakadam over te nemen. Er vindt door een onafhankelijke consultant een inspectie van de dam plaats. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 21 oktober 2019.

Alcoa/Suralco moet de dam overdragen in een goede staat.

Akiemboto heeft gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC meegedeeld, dat de regering na de overname ervoor kiest dat de verzekering doorgaat.



Alcoa zou de dam in 2033 overdragen. De bewindsman merkte op, dat gekozen kon worden om bijvoorbeeld de multinational nog verantwoordelijk te houden of de verzekering over te nemen. Hij benadrukte, dat als de dam wordt overgenomen, het land ook in staat moet zijn om deze te onderhouden. De ruim veertig hoog gekwalificeerde technici die werkzaam zijn bij de Afobakadam worden ook overgenomen. Dat is een van de voorwaarden. Zij zijn hoog gekwalificeerd en kunnen volgens Akiemboto overal ter wereld een baan vinden. Om hun salarissen die ze nu verdienen, te garanderen zullen zij onder Staatsolie vallen.

Het ligt in de bedoeling dat een nieuwe dochteronderneming door Staatsolie wordt opgericht, waar de Afobakadam onder zal vallen. Suriname is volgens de minister in staat om de dam in eigen beheer te exploiteren. Er zijn genoeg deskundigen in huis en waar dat niet het geval zou zijn, worden die ingehuurd. Suriname heeft nog een schuld van US$ 80 miljoen bij Alcoa voor energieleveringen. Nagegaan zal worden hoe dit bedrag kan worden verrekend. De schuld vóór 2014 is kwijtgescholden.

Sinds de onderhandelingen met Alcoa is afgesproken dat per barrel olie US$ 45 wordt betaald aan Alcoa. Daarvoor gold een fluctuerende wereldmarktprijs. Nadat de dam is overgedragen aan Suriname, zal Suralco voor energielevering dezelfde prijs betalen als wat nu door het land wordt betaald. Minister Akiemboto zei ook, dat er geen sprake van is dat Suralco zal worden gesubsidieerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten