zondag 2 juni 2019

Para Santie Industries (PSI) mag van ministerie van NH savannezand opgraven in grondgebied inheems dorp Powakka

(Bron foto: Project Suriname)
'De inheemsen zijn dit gedrag van de overheid meer dan zat'

'Bewoners zien zich genoodzaakt deze vorm van grondroof binnen hun leefgebied met alles wat in hun bereik ligt te voorkomen'


Het inheems dorp Powakka is opgeschrikt door gronduitgifte binnen zijn grondgebied. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op 2 mei 2019 twee beschikkingen van in totaal 800 hectare in het woon- en leefgebied van Powakka uitgegeven aan Para Santie Industries (PSI) voor het mijnen van savannezand. De onderneming is contracten aangegaan waarbij civiele en graafwerkzaamheden deze week beginnen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 2 juni 2019.

De beschikkingen zijn naar verluidt zonder toestemming van de lokale dorpsgemeenschap door het ministerie aan PSI verstrekt. PSI zou al langer bezig zijn zich toegang te verschaffen tot het mijnen van zand op honderden hectare grond van het dorp. Op het terrein waar PSI zijn ogen op heeft laten vallen, staan een RK kerk, de school en enkele woningen.


Eerder had ex-minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het traditioneel gezag van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para/Wanica (OSIP) de garantie gegeven dat er geen beschikkingen zouden worden uitgegeven zonder toestemming van Powakka. Hij had ook beloofd dat er een overzicht van alle uitgegeven concessies binnen de inheemse gebieden beschikbaar zou worden gesteld.

OSIP-voorzitter Lloyd Read zegt, dat de overheid met haar daden totaal voorbij gaat aan de gemaakte afspraken met de OSIP en het Kalina & Lokono vonnis van het Inter Amerikaans Gerechtshof voor mensenrechten tegen de Staat Suriname. Hij wijst erop, dat in het vonnis is opgenomen dat vanaf 2016 alle gronduitgiften en economische activiteiten in inheemse gebieden onmiddellijk moeten worden stopgezet. 'De inheemsen zijn dit gedrag van de overheid meer dan zat.' 

Read zegt, dat de betrokkenen van PSI duidelijk is gemaakt dat zij worden verboden werkzaamheden uit te voeren in het leefgebied Powakka. In een brief naar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen vraagt de OSIP de bewindsman dringend om alle beschikkingen in het leefgebied Powakka per direct in te trekken. De inheemsen doen ook een beroep op het parlement om zich hierover uit te spreken.

Read wijst erop, dat de inheemsen deze vorm van grondroof binnen hun leefgebied niet zullen toestaan. Zij zijn genoodzaakt om dit met alles wat in hun bereik ligt te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten