dinsdag 26 maart 2019

Vijftig Colombiaanse sociale leiders naar Internationaal Strafhof in Den Haag met rapport over aanvallen

Sociale leiders willen dat Strafhof misdaden tegen ze onderzoekt en beoordeelt


Vijftig Colombiaanse sociale leiders zullen op 5 april een rapport overleggen aan het Internationaal Strafhof over systematische aanvallen tegen ze. Het doel van een bezoek aan Den Haag is om het transnationale hof aan te sporen de misdaden die zich in Colombia voordoen en die als misdaden tegen de menselijkheid worden beschouwd, te onderzoeken en te beoordelen. 

Politieke en maatschappelijke organisaties in Colombia denken dat de uitroeiing van sociaal leiderschap wordt gehandhaafd door de heersende straffeloosheid.

Gustavo Petro, senator en leider van de Colombiaanse mensenrechtenbeweging, heeft hetzelfde criterium, dus zal hij deel uitmaken van de delegatie die naar Nederland reist.

'Het bureau van de procureur-generaal heeft niet de wil om de aanslagen te onderzoeken, inclusief die tegen de Speciale Rechtvaardigheid van de Vrede, dus er is geen andere manier om ons voor te leggen aan het Internationaal Strafhof om te verzoeken onderzoek te doen naar de misdaden tegen de menselijkheid in Colombia', zei Petro.

Volgens de organisatie Somos Defensores de Colombia, 91,4 procent van de moorden op sociale leiders gepleegd tussen 2009 en 2017 bleef ongestraft en slechts 49 gevallen (8,6 procent) hadden een veroordeling of vrijspraak.

Over de escalatie van misdaden tegen mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders waarschuwde de VN onlangs. De VN-mensenrechtencommissie heeft de verslechtering van persoonlijke en sociale zekerheid in Colombia geregistreerd op basis van klachten van inheemse-, boeren- en vakbondsorganisaties.

(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten