woensdag 13 maart 2019

Wanhopige inwoners Venezuela's hoofdstad Caracas halen water uit een rioolbuis

Huizen zitten zonder water door de dagen durende nationale stroomuitval


Toen de vijf dagen durende stroomuitval van Venezuela leidde tot huizen zonder water, zag Lilibeth Tejedor zichzelf maandag 11 maart 2019 naar water zoeken in de laatste plaats die ze zich had voorgesteld: een rioolbuis die in een rivier uitmondt en onderdeel is van de riolering door de hoofdstad Caracas.

Tejedor (28) sloot zich aan bij tientallen mensen die naar de rivier de Guaire liepen, die langs de bodem van een scherp ravijn slingert langs de hoofdweg van Caracas, om een ​​plastic container van 15 liter te vullen.


In tegenstelling tot de stinkende vloeistof die door de Guaire rivier stroomt, was het water dat uit de pijp kwam tenminste helder. Degenen die bijeenkwamen om het te verzamelen zeiden, dat het water was vrijgegeven door de lokale autoriteiten uit reservoirs. Ze voegden er echter aan toe, dat het door onhygiënische buizen werd gevoerd en alleen zou worden gebruikt om toiletten door te spoelen.

'Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Het is vreselijk, vreselijk', zei Tejedor, die zich klaar maakte om de container met een kleine handkar naar haar huis in de buurt van San Agustin te brengen. Tejedor, die bij een computertechnologie winkel werkt, heeft een twee jaar oud dochtertje en zorgt voor twee nichten. 'De meest getroffenen zijn kinderen, want hoe vertel je een kind dat er geen water is?', zei ze.

Het gebrek aan water is een van de meest ondraaglijke bijwerkingen geworden van de nationale stroomuitval die de regering van president Nicolas Maduro heeft toegeschreven aan door de VS gesteunde sabotage, maar zijn critici noemen het eenn product van corruptie en incompetentie.

De black-out heeft de situatie verergerd van een land dat al te maken heeft met een hyperinflatoire economische ineenstorting die een massale migratie heeft aangespoord en voor de meeste mensen eenmaal basismaterialen zoals maïsmeel en toiletpapier heeft veranderd in onbetaalbare luxe.

Na vijf dagen zonder elektriciteit om water te pompen, klagen Venezolanen uit volksbuurten over steeds zeldzamere douches, ongewassen vaat en stinkende toiletten.

(Suriname Mirror/MercoPress/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten