zaterdag 16 februari 2019

Twee op de vlucht zijnde miljonairs uit Ecuador gearresteerd in Miami, Florida (VS), door immigratie-autoriteiten

(Bron foto: La Republica)
Oud-bankiers broers Roberto en William Isaías (74, 75) beschuldigd van verduistering


Twee op de vlucht zijnde miljonairs uit Ecuador, wier familie honderdduizenden dollars in Amerikaanse politieke campagnes stortte terwijl ze vochten om in de Verenigde Staten te blijven, zijn deze week gearresteerd in Miami, Florida (VS), door immigratie-autoriteiten, zeiden functionarissen vrijdag 15 febrruari 2019. 

Roberto en William Isaías, 74 en 75, werden woensdag naar een detentiefaciliteit gebracht waar immigranten zonder papieren worden vastgehouden in afwachting van deportatie, volgens het federale Immigration and Customs Enforcement Agency, ICE. Het was niet meteen duidelijk wat de autoriteiten ertoe bracht de arrestaties te verrichten, maar de verklaring van ICE luidt, dat de broers 'onwettig aanwezig' waren in de Verenigde Staten.


De gebroeders Isaías, bankiers onder vuur in Ecuador vanwege het vergroten van hun rijkdom aan het eind van de jaren negentig, net toen hun bank instortte - en tienduizenden spaargelden van klanten wegvaagden - werden in 2012 veroordeeld voor verduistering door een rechtbank. Ze werden bij verstek veroordeeld tot gevangenisstraffen, bijna een decennium nadat ze in Zuid-Florida waren beland.

De broers hebben heftig de beschuldigingen, dat ze hun bank hebben geplunderd, ontkend en hebben gezegd dat de Ecuadoraanse regering de zaak had gepolitiseerd en hun bezit op oneerlijke wijze had gegrepen. Ze strijden nog steeds in de rechtbank om hun eigendommen thuis te herstellen.

Ecuador schat dat de broers het land 400 miljoen dollar hebben gekost en al jaren hun uitlevering wil. Op een gegeven moment lobbyde zelfs de Amerikaanse ambassadeur in Ecuador voor hun snelle terugkeer, waarbij de mannen werden beschuldigd van het financieren van steekpenningen van $ 2 miljoen om de procureur-generaal van Ecuador ertoe te brengen de zaak te laten vallen.


Toen hun strafzaak in Ecuador werd opgewarmd, begon het geld naar de Verenigde Staten te stromen. Familieleden van de Isaías-broers schonken tienduizenden dollars aan leden van het Congres van de Verenigde Staten en $ 90.000 om te helpen bij het herverkiezen van president Barack Obama. Een jaar na de schenking aan de Obama-campagne verwierp het ministerie van Justitie het uitleveringsverzoek van Ecuador en zei dat het onvoldoende bewijs had.

De Ecuadoraanse regering beschuldigde Washington later ervan zijn verzoek te verwerpen in ruil voor cheques. De regering-Obama zei, dat de donaties niets te maken hadden met haar beslissingen. Een hernieuwd verzoek om uitlevering is in behandeling, zei Alvin B. Davis, de advocaat van de Ecuadoraanse regering in Miami. Het ministerie van Justitie heeft vragen aan ICE voorgelegd.


De Isaías-broers worden nu geacht te verschijnen voor een deportatiehoorzitting in het Hof van Immigratie, zei Nestor J. Yglesias, een woordvoerder van ICE.

Davis zei dat de regering van Ecuador, na een civiele zaak in Florida tegen de broers gewonnen te hebben, zich voorbereidt om te vechten voor zo'n $ 1,3 miljard aan schadevergoeding.



De arrestatie stemt hem 'tevreden', zei hij. 'Ze moeten na al die jaren verantwoordelijk worden gehouden,' zei Davis.

De Isaías's advocaat in Ecuador, Jorge Zavala Egas, verwees vragen over de arrestatie naar Alfredo J. Balsera, een publicist uit Zuid-Florida. Mevrouw Balsera heeft telefonisch contact opgenomen en zei dat de New York Times in eerdere artikelen over de zaak Isaías 'te kwader trouw' had gehandeld en geen opmerkingen wilde maken.

In een interview in 2014 ontkende Robera Isaías het vragen om gunsten in ruil voor politieke donaties. 'Mijn familie heeft aan ongeveer 20 Congresleden gegeven die strijden voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in Latijns-Amerika', zei hij. 'Dat is legaal.'


(Suriname Mirror/The New York Times/eldiariony.com/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten