woensdag 30 januari 2019

Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Toestel zou vol goud geladen moeten worden

- Hof Venezuela: Guaidó mag land niet uit
- Maduro staat nu open voor gesprekken met de oppositie met deelname van internationale bemiddelaars


De ongewone aankomst van een Russisch passagiersvliegtuig in Caracas heeft geruchten aangewakkerd over zijn missie. Vooral nu het Kremlin beloofde zijn Venezolaanse bondgenoot president Nicolás Maduro te steunen tegen een door de VS gesteunde poging hem te verdrijven.

De Boeing 777, met ruimte voor ongeveer vierhonderd passagiers en eigendom van Ruslands Nordwind Airlines, werd geparkeerd op een privéplek van de luchthaven.



Het vliegtuig was rechtstreeks vanuit Moskou naar Venezuela gevlogen, volgens de vluchtgegevens en Reuters-foto’s. Hetzelfde vliegtuig vloog op 3 december ook al van Moskou naar Caracas, blijkt uit de gegevens, toen Maduro naar Rusland reisde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.



Jose Guerra, een oppositiefiguur en voormalige centrale bank-bankier, maakte dinsdag op Twitter melding van een plan om 20 ton aan goud uit de reserves van de Nationale Bank op te laden. Dat is ongeveer 20 procent van al het goud in het land. Maduro zou het zo willen veiligstellen.


Op de Venezolaanse social media circuleerden ook theorieën dat er mogelijk huursoldaten zijn gebracht of dat Maduro in ballingschap zou gaan. Geen van die theorieën is gebaseerd op solide bewijs. Maar, de koortsachtige speculaties geven de atmosfeer van onzekerheid in het land weer, terwijl Maduro onder ongekende internationale druk komt te staan om af te treden. Rusland noemt de geruchten over goudtransport overigens ’fake news’. Nordwind noch de Venezolaanse regering reageerden op verzoeken om commentaar waarom het toestel naar Caracas is gevlogen.

Persbureau Reuters meldde vorige week dat huursoldaten, die geheime missies uitvoeren voor Rusland, naar Venezuela zijn gevlogen om de veiligheid van Maduro te garanderen.

Maduro zegt dat hij wordt geconfronteerd met een door Washington gesteunde couppoging onder leiding van oppositieleider Juan Guaido. De VS erkennen hem inmiddels als het legitieme staatshoofd en hebben manschappen naar de grens gebracht. Maduro wil hem juist via justitie laten berechten. Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben gezegd Guaido te erkennen als de president van Venezuela, als er niet snel verkiezingen worden uitgeschreven.


Het is uitzonderlijk dat de internationale gemeenschap zich zo ferm achter een oppositieleider schaart en daarmee zaagt aan de stoelpoten van een zittend staatshoofd.

Het Hooggerechtshof van Venezuela heeft beslist, dat Guaidó het land niet mag verlaten. Ook zijn op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren. Als parlementariër, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, geniet Guaidó politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek. De opperrechter kan dat opheffen.


Het Hooggerechtshof heeft op verzoek van de hoogste aanklager Tarek Saab ook een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

President Nicolas Maduro laat zich echter niet zomaar aan de kant zetten door Guaidó. Maduro staat nu open voor gesprekken met de oppositie met deelname van internationale bemiddelaars. Dat zei de president in een interview met het Russische staatspersbureau RIA. 'Ik ben er klaar voor om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven bij de oppositie om te praten over het welzijn van Venezuela, voor vrede en zijn toekomst', verklaarde hij.



De Venezolaanse president zegt in het interview achter vervroegde parlementsverkiezingen te staan maar wijst eerdere presidentsverkiezingen van de hand. Daarmee keert hij zich wederom tegen een roep om presidentsverkiezingen van onder anderen Europese landen en oppositieleider Juan Guaidó die zichzelf tot interim-staatshoofd heeft uitgeroepen. De eerstvolgende presidentsverkiezingen zijn wat betreft Maduro in 2025, als zijn huidige termijn afloopt.

(Suriname Mirror/Twitter/Belga/De Telegraaf/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten