woensdag 4 december 2019

Johan Adolf Pengelluchthaven wordt uitgebreid dankzij Chinese steun - Chinezen gaan ook Surinamerivier baggeren

'Dat grote Chinese bedrijven zaken willen doen met Suriname toont dat Suriname niet geïsoleerd is'


Een van de resultaten van het staatsbezoek van president Desi Bouterse aan de China is, dat er een overeenkomst is getekend voor het upgraden van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Deze uitbreiding is een noodzaak, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën woensdag 4 december 2019 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Het bieden van goede infrastructuur is noodzakelijk, vindt de bewindsman. Als voorbeeld noemt hij het moment, dat Guyana een nieuwe luchthaven kreeg, met als gevolg dat gelijk een grote vraag kwam van luchtvaartmaatschappijen om het buurland aan te doen.

In het verlengde van de uitbreiding van de luchthaven stelt minister Hoefdraad, dat Suriname heel veel geïnvesteerd heeft in telecommunicatie. Samen met Huawei is het nationaal breedband project uitgevoerd wat geleid heeft tot betere internet snelheden. De minister geeft aan, dat het land het goed doet als er gekeken wordt naar de ICT-ontwikkelingen en met name de digitale economie.

De uitbreiding van de luchthaven zal investeerders aantrekken, waarbij gewerkt zal worden met de nieuwste technologie. Het upgraden van de luchthaven zal door China Harbour Engineering worden uitgevoerd.

In het biddingsproces voor het uitbaggeren van de Surinamerivier is deze onderneming ook aangewezen om dit project uit te voeren. Het baggeren van de rivier zal volgens minister Hoefdraad spoedig een feit zijn.

Met Dalian is verder een overeenkomst getekend voor de uitvoering van Dalian-5. Hoefdraad ging ook in op de gesprekken die gevoerd zijn met Power China, dat in Pikin Slee en Guyaba bezig is om die dorpen van zonne-energie te voorzien.

Voorts hebben China Railway en China National Oil Corporation interesse getoond om zaken te doen in Suriname. Dat grote bedrijven te kennen hebben gegeven zaken te willen doen met Suriname betekent volgens de minister ook, dat Suriname niet geïsoleerd is. Minister Hoefdraad zegt verder dat Suriname 12.3 miljoen Amerikaanse dollar schuld kwijtschelding heeft gehad van de Chinese regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten