zaterdag 21 september 2019

In VS veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan (47) terug in Guyana

Volgens media in Guyana zal Khan nu op vrije voeten komen...


De in de Verenigde Staten veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan (47) is gisteravond aangekomen in zijn thuisland Guyana, zo meldt Crimesite.nl vandaag, zaterdag 21 september 2019.

De veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed Roger Khan is vrijdagavond iets voor middernacht gearriveerd in zijn thuisland Guyana. Khan zat op de vlucht van American Airlines, onder begeleiding van ICE-agenten (Immigration and Customs Enforcement). Khan is op de Cheddi Jagan International Airport overgedragen aan de Guyanese justitiële autoriteiten.

Bronnen in Guyana melden vandaag aan de redactie van Waterkant.Net, dat de veroordeelde drugsbaron onder begeleiding van zwaargewapende en gemaskerde agenten is afgevoerd naar het hoofdkantoor van de Criminal Investigation Department (CID) in Georgetown. Hij werd afgevoerd in een witte undercover zwaar getint politie-voertuig.

Khan komt voor in onderzoeksdossiers van de politie, samen met de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse en de veroordeelde cocaïnehandelaar Piet W..

Khan werd in 2006 in Suriname gearresteerd en door een Surinaamse veiligheidsdienst naar Trinidad uitgezet. Daar werd hij aangehouden op verzoek van federale autoriteiten in de Verenigde Staten op verdenking van (onder meer) drugshandel. In New York kreeg hij in 2009 15 jaar gevangenisstraf maar die straf is nu al uitgezeten. Volgens media in Guyana zal Khan nu op vrije voeten komen.

Een belangrijke vraag is of Shaheed Khan in de Verenigde Staten in ruil voor zijn vervroegde vrijlating (nog geheime) verklaringen heeft afgelegd over zijn kennis over criminele activiteiten van anderen, bijvoorbeeld vooraanstaande Surinamers.

Khan werd beschouwd als de belangrijkste speler in de georganiseerde misdaad in Guyana die nauwe banden had met politici en hoge ambtenaren. In 2013 kreeg NRC Handelsblad de beschikking over uitdraaien van de contacten die Khan met zijn satelliettelefoon had gehad. Hij zou geregeld contacten hebben gehad met Desi Bouterse toen die nog parlementariër was. Wikileaks publiceerde in 2011 ook over contacten van Khan met Bouterse. Er was Amerikaanse informatie van afgeschermde bronnen dat Bouterse en Khan samen in ‘the drug trade’ zouden zitten. De Nederlandse politie had daarover ook informatie.

In 2013 werd Dino Bouterse in Panama aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten voor een drugs- en wapenzaak. Hij kreeg in 2015 in de VS ruim 16 jaar cel.

NRC schreef in 2013, dat Khan ook zaken had gedaan met Surinamer Piet W., die in Nederland later is veroordeeld voor cocaïnehandel, maar inmiddels weer vrij is. Zijn naam is recent gevallen in verband met een rip van 400 kilo cocaïne. De toenmalig advocaat van W. ontkende diens betrokkenheid bij de handel van Khan en wilde Khan middels een videoverbinding horen als getuige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten