dinsdag 27 augustus 2019

Regering brengt wijzigingen aan in machtigingswet om Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen

Suralco/Alcoa wordt niet gevrijwaard van milieuschade...


De regering zal wijzigingen aanbrengen in de machtigingswet om de Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. In het transactieprotocol zullen ook belangrijke aanpassingen komen. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gisteravond meegedeeld in De Nationale Assemblee, dat de wijzigingen vanochtend vroeg, dinsdag 27 augustus 2019, af zullen zijn, zo bericht Starnieuws.

Suralco/Alcoa zal naast de Afobakadam ook de switchyard overdragen aan Suriname. De multinational wordt niet gevrijwaard van milieuschade. De vergadering wordt vandaag voortgezet.

Afgesproken is dat Suralco niet gevrijwaard zal worden van rechterlijke uitspraken in de pensioenkwestie. Gepensioneerden van de maatschappij hebben een rechtszaak aangespannen. Ook over de arbitrage bij geschillen komt een aanpassing. De Nationale Assemblee wil alle toezeggingen die de regering gedaan heeft ook op papier zien.

De vergadering kenmerkte zich door veel schorsingen, omdat er overleg nodig was. Uiteindelijk is besloten de vergadering te verdagen naar vandaag, zodat er ruimte is voor de deskundigen van de regering om de aanpassingen te kunnen plegen.

Minister Akiemboto heeft enkele malen aangegeven dat er geen nieuwe onderhandelingscommissie komt en dat de onderhandelingen niet opnieuw zullen opstarten. De onderhandelingen zijn al gevoerd en de resultaten hiervan zijn gestuurd naar De Nationale Assemblee. Over technische zaken wordt  wel overleg gepleegd met Alcoa/Suralco. De breekpunten en misvattingen worden verduidelijkt in een transactieprotocol.

De bewindsman gaf aan dat partijen in overleg met elkaar besloten hebben de Brokopondo Overeenkomst, die tot 2033 loopt, vroegtijdig te beëindigen. Dit levert volgens hem een besparing van ruim 1 miljard dollar op in een periode van 15 jaar. Akiemboto is het niet eens met Assembleeleden die vinden dat Alcoa 20 miljoen dollar cadeau krijgt, omdat de energie goedkoop verkocht zou worden. Hij benadrukte dat het om marktconforme prijzen gaat. Hij ontkende dat er sprake is van subsidie van Suralco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten