dinsdag 27 augustus 2019

Ministers Elias en Akiemboto tekenen MoU inzake samenwerking met InVitroPlants voor produceren cannabisplantjes en -zaden

'Terwijl we bezig zijn met wetgeving voor cannabisindustrie, gaan we andere mogelijkheden bekijken'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft gisteren een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen. Het doel hiervan is om een samenwerking aan te gaan met het bedrijf InVitroPlants van Grassalco N.V. voor het produceren van cannabis plantjes en zaden die bestemd zullen zijn voor kleine- en middelgrote telers in Suriname. 

'Terwijl we nog bezig zijn met het monitoringsorgaan en de wetgeving voor de cannabisindustrie, gaan we alvast andere mogelijkheden bekijken. We gaan niet stilstaan’, zei Elias tijdens de ondertekening van deze overeenkomst.

Minister Akiemboto vertelde, dat InVitroPlants bezig is paden uiteen te zetten voor de hennepindustrie die nu wereldwijd successen boekt. Hij merkte op, dat er nog wetgeving moet komen op dit stukje beleid.

Voor de hennepindustrie zullen kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal en zaden van eminent belang zijn. InVitroPlants is nog bezig met deskundigen en als partner van het ministerie van Volksgezondheid zaken op dit gebied uit te werken, zodat uitvoering gegeven kan worden aan de randvoorwaarden van dit project. Gaandeweg het proces zullen ook andere partners betrokken worden, deelde Akiemboto mee.

Elias is onder de indruk van InVitroPLants die een eigen modern laboratorium heeft. Hij merkt op dat de beurzen op de wereldmarkt momenteel de lucht ingaan. Van industriële hennep worden van vezels zelfs kledingstukken gemaakt en ze zijn bovendien milieuvriendelijk. De bewindsman zegt dat het belangrijk is om als overheid iets samen te doen. 'Terwijl de zaden geproduceerd worden, kan de controle in het eigen laboratorium plaatsvinden', zegt Elias.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten