maandag 26 augustus 2019

Abdoel (NDP): 'Het verhaal van lid Rusland is bezijden de waarheid'.

'Lid Rusland moet mans genoeg zijn die verantwoordelijkheid op zich te nemen'


NDP-fractieleider Amzad Abdoel vindt het jammer, dat NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland de door hem aangekaarte zaken over Suralco en BHP Billiton zo persoonlijk heeft opgevat. Abdoel zegt vandaag, maandag 26 augustus 2019, op Starnieuws dat hij vrijdag in De Nationale Assemblee niet had willen reageren in De Nationale Assemblee, omdat Rusland vrij emotioneel was. 

'Het inleidende stuk van mijn betoog ging namelijk ook om kansen die wij hebben gehad om de bauxietsector te reanimeren. Ik heb op dat moment bewust geen officiële stukken in willen indienen, omdat dat deel van mijn betoog slechts bedoeld was om een punt te maken. Maar dat wil niet zeggen dat ik de heer Rusland niet van repliek kan dienen. Ik had in de vergadering duidelijk aangegeven aan de voorzitter, dat ik het officiële schrijven van BHP-Billiton had. Het verhaal van lid Rusland is bezijden de waarheid. Lid Rusland moet mans genoeg zijn die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ik verwijs hem naar het schrijven van BHP-Billiton van 13 maart 2008, waarin het bedrijf het voorstel doet om US$ 700 miljoen in een periode van 26 maanden in Suriname te investeren. Ik verwijs Rusland ook naar de 'Heads of Agreement' die al was opgesteld', stelt Abdoel.

Daarnaast verwijst Abdoel Rusland naar de circulaire van BHP-Billiton van 13 oktober 2008, waarin wordt aangegeven dat:
1. Het Bakhuis-project met onmiddellijke ingang wordt gestaakt;
2. De op 22 oktober geplande discussies van het Bakhuis investeringsvoorstel onmiddellijk van de agenda wordt gehaald.

'Het deel van mijn betoog dat er kansen waren om de bauxietsector te reanimeren, klopt als een bus. Reeds toen was er door BHP-Billiton geconcludeerd, dat de continuïteit van de sector in gevaar was', meent Abdoel.

'Daarvan was de fractieleider van de NPS bliksemgoed op de hoogte. Hij moet leren om deze verantwoordelijkheid te nemen. Een emotionele reactie en uitbarsting in De Nationale Assemblee geeft niet aan, dat door u aangegeven zaken op waarheid berusten, maar slechts hoe emotioneel u wordt bij bespreking van deze zaak. Het lijkt mij meer op gewetenswroeging', stelt de NDP-fractievoorzitter.

Vandaag zal de regering antwoorden op de vragen die gesteld zijn door de Assembleeleden. Abdoel verwacht dat zaken dan veel duidelijker zullen worden. Er zijn volgens hem nog drie pijnpunten die zijn fractie wil bespreken met de regering:
1. vergoeding van de schadeloosstelling,
2. de stroomafname van Suralco,
3. de wijziging in de ontwerpwetten zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten