zondag 9 juni 2019

SPBA-voorzitter Oemraw somber gestemd over rijstsector

'Elke LVV-minister doet een hoop beloftes, alleen zijn die tot nu toe niet waargemaakt'


De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinannan Oemraw, vindt dat de situatie in de rijstsector niet rooskleurig is. 'Ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij komen en gaan. Elke minister doet een hoop beloftes, alleen zijn die tot nu toe niet waargemaakt. Niet die beloftes zijn belangrijk, maar de uitvoering ervan. Dus, wij boeren zijn niet enthousiast over al die beloftes die voor de zoveelste keer gedaan worden. Het resultaat moet er zijn en dan kunnen we zeggen dat eindelijk een minister de beloften heeft waargemaakt', zegt Oemraw vandaag, zondag 9 juni 2019, op Starnieuws. 

Sinds afgelopen maand is Rabin Parmessar aangetreden als bewindsman op dit ministerie.

Oemraw maakt zich zorgen om het feit, dat boeren nu binnen een maand proberen massaal in te zaaien. Dit houdt in dat ze dan ook massaal zullen oogsten, waardoor er geen spreiding is en zal er een overschot ontstaan bij de opkoper. Ook waren de pompen te laat opgestart, waardoor nu nog boeren bezig zijn te oogsten in de regentijd. Verder lijden de boeren een verlies van Srd 48 per baal natte padie. Dit verlies gaat door tot de diverse hypotheken die de landbouwers hebben lopen bij de banken. Bezittingen van deze boeren belanden dan op de veilig en raakt zo een rijstboer dan failliet.

'Het ergste is dat er aldoor gezegd wordt dat de boeren alleen naar subsidie vragen. De werkelijkheid is, dat juist de boeren de totale overheid subsidiëren. Want als de prijs van witte rijst omhoog zou gaan, zouden de boeren een betere prijs kunnen krijgen bij de opkoper. Maar, deze prijs wordt niet verhoogd en dit gaat dan ten koste van de landbouwer. Dus, de vraag is nu: wie subsidieert? In elk geval echt niet de overheid', stelt Oemraw.

Landbouwkundige Soedeshchand Jairam zegt dat de boeren steeds verliezen lijden. Het gevolg hiervan is dat een deel niet meer in staat is om verder te gaan. Volgens Jairam is de toename van inzaai het gevolg van de uitvoering van het Agrarische Plan 2005-2010 dat gefinancierd werd door de Europese Unie. Vooral de infrastructuur die leidde tot belangrijke rijstgebieden, werd toen begaanbaar gemaakt. Hij noemt de weg naar Nanipolder en het Labenigebied. Het gevolg hiervan is dat boeren in deze gebieden grote arealen hebben ingezaaid. Volgens Jairam is het belangrijk om te gaan voor ordening en organisatie van de totale sector.

'De institutionele ordening moet er zijn, anders houdt de rijstsector niet lang meer in stand. Hierin zijn andere landen ons behoorlijk voor', meent Jairam. Hij zegt dat bijvoorbeeld er steeds minder onderzoek gedaan. Zo doet ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) in Nickerie veel minder nu dan voorheen. En dit resultaat is volgens Jairam te merken aan de kwaliteit van zowel onze rijst en de rijstrassen die nu zijn.

Jairam én Oemraw hopen dat de rijstsector structureel aangepakt wordt en dat deze sector gered wordt van ondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten