dinsdag 11 juni 2019

Nog geen vonnis in Kort Geding van Ros National Fishery NV tegen de Staat

Rechter wil inzicht technisch proces tot het verkrijgen van visvergunningen 

Ook wil rechter LVV-deskundigen horen die betrokken zijn geweest bij keuring Chinese hektrawlers


Er is nog geen vonnis in het Kort Geding van Ros National Fishery NV, het bedrijf dat de 6 Chinese hektrawlers naar Suriname heeft gehaald, tegen de Staat. Dwight Kraag, advocaat van de Staat, zegt dinsdag 11 juni 2019 in het Dagblad Suriname, dat de rechter een comparitie van partijen wil houden. De rechter wil duidelijkheid van deskundigen van het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) krijgen inzake het technisch proces tot het verkrijgen van visvergunningen en deskundigen die betrokken zijn geweest bij de keuring van deze vissersvaartuigen. De zaak werd maandag met een dag uitgesteld. 

De advocaat verwachtte dinsdag te horen wat het vervolgtraject zal zijn in deze spraakmakende rechtszaak, aangezien er ook een andere rechtszaak loopt van de verschillende vissersorganisaties tegen Ros Nationale Fishery en de Staat Suriname.

De 6 omstreden vistrawlers hadden uiterlijk woensdag 22 mei moeten vertrekken uit Surinaamse wateren. Dit ultimatum was twee dagen eerder in het parlement bekendgemaakt door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. De Kustwacht, die erop moest toezien dat dit inderdaad gebeurt, valt onder zijn ministerie. Op het laatste moment bleek echter, dat Ros National Fishery een Kort Geding was begonnen tegen de Staat Suriname, met name tegen de ministeries van LVV en Binnenlandse Zaken (Kustwacht).

LVV-minister Rabin Parmessar heeft al duidelijk gemaakt, dat er geen vergunning is verstrekt aan Ross National Fisheries, omdat de boten niet voldoen aan de wettelijke vereisten. De schepen hebben een motorvermogen van 2.000 pk terwijl 500 pk toegestaan is. Enkele dagen geleden verklaarde Parmessar dat de regering nu alleen in comité-generaal informatie zal verschaffen over de ontwikkelingen in deze rechtszaak.

De rechter had de Kustwacht gevraagd om geen onomkeerbare maatregelen te nemen totdat er een uitspraak is gedaan. De rechter werd door Ros National Fishery gevraagd om de aanzegging tot verwijdering van de schepen uit de Surinaamse wateren in te trekken. Dit, op straffe van een direct opvorderbare dwangsom van Srd 100.000 voor elke dag of keer dat de Staat weigert dit te doen. De 6 trawlers, bekend als de Fu Yuan Yu-schepen 9808, 9809, 9810, 9811, 9812 en 9823, zijn sinds november vorig jaar in Suriname op basis van een toestemmingsbrief die door de toenmalige directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, was verstrekt aan de ondernemer op 13 juli 2017, waarin Ros National Fisheries NV toestemming kreeg voor 16 visvergunningen. Dit gebeurde toen Soeresh Algoe minister was van LVV.

Na inspectie bleek echter, dat de boten niet voldoen aan de wettelijke voorschriften. De toenmalige minister van LVV, Lekhram Soerdjan, had al duidelijk gemaakt dat hij de wet strikt zou toepassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten