dinsdag 11 juni 2019

Colombiaanse Ombudsman bezorgd over aanwezigheid Mexicaans Sinaloa-kartel in het zuiden van het land

Leden van het machtigste kartel van Mexico zijn gesignaleerd in Caqueta

(Bron: UNODC)

De Colombiaanse Ombudsman (defensor del pueblo) heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de schijnbare aanwezigheid van het Mexicaanse Sinaloa-kartel in het zuiden van het land, volgens persbureau EFE. Ombudsman Carlos Negret zei vrijdag 7 juni 2019 op een openbaar forum georganiseerd door het mensenrechtencomité van het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden, dat leden van het machtigste kartel van Mexico zijn gesignaleerd in Caqueta, een provincie die historisch ontsierd is door guerrillageweld. 


In zijn toespraak smeekte Negret de regering om actie te ondernemen in de historisch verwaarloosde zuidelijke provincie, zei Huisvertegenwoordiger Harry Gonzalez (Partido Liberal) tegen EFE.

De aanwezigheid van Mexicaanse drugshandelaren in Colombia is zo oud als het Medellin-Kartel, maar het Sinaloa-kartel zou zijn aanwezigheid in het land hebben versterkt na de demobilisatie van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), zijn voormalige 'handelspartner'.

Als de beweringen van de ombudsman waar zijn, zou het Southeastern Block, de grootste FARC-dissidente groep, geleid door de voormalige FARC-commandant van het middenniveau 'Gentil Duarte', de FARC's voormalige handelsovereenkomsten kunnen overnemen door het Sinaloa-kartel in de regio.

Duarte heeft nooit het vredesproces erkend dat volgde op een vredesakkoord tussen zijn voormalige guerrillaorganisatie en de regering van president Juan Manuel Santos. Sindsdien heeft hij geprobeerd de FARC-gebieden in het zuiden en zuidoosten van het land over te nemen. V

orig jaar zei voormalig procureur-generaal Nestor Humberto Martinez, dat FARC-dissidenten onder leiding van wijlen 'Guacho' in het zuidwestelijke puntje van Colombia wapens ontvingen van het Mexicaanse kartel waarbij hij zelfs zover ging de Frente Oliver Sinisterra (FOS) de 'militaire vleugel' van het Sinaloa-kartel in het zuidwesten te noemen.

(Suriname Mirror/EFE/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten