vrijdag 24 mei 2019

Chinese hektrawlers nog steeds voor de kust van Suriname

Visserscollectief: 'Dit is alleen maar onzekerheid voor ons'


De Chinese hektrawlers zijn nog steeds in Surinaamse wateren. Volgens meest recente beelden op de webssite Marinetraffic.com was gisteren nog een aantal Chinese trawlers voor de kust van Suriname. Er waren tegen drie uur 's middags nog vijf schepen Fu Yuang Yu (9808, 9809, 9811, 9812, 9813), twee ongenummerde en onbenoemde schepen en een vaartuig van de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, in de buurt van elkaar, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 24 mei 2019.

Het Visserscollectief had in ieder geval voorzien, dat de Staat voor het gerecht gesleept zou worden vanwege de manier waarop zaken er aan toe zijn gegaan binnen de besluitvorming.

Willem Mohamedhusain, voorzitter van het Vissercollectief, ziet het recente Kort Geding van Ros International Fisheries NV als een bevestiging van de waarschuwingen van het collectief.

'De wet stelt dat de boten niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden. De boten zijn te groot. Maar nog steeds komt niemand zeggen waarom de boten daar zijn. De president zelfs heeft ons op Goede Vrijdag beloofd de boten weg te zullen sturen. De rechter heeft nu aanbevolen dat de Kustwacht niet moet optreden. Dit is gewoon meer onzekerheid voor ons in de bevolkingsvisserij. Wij zijn naar het hoogste gezag gegaan. Wij zijn bij de rechter geweest. Wij weten zelf niet meer waar wij moeten aankloppen. Maandag zegt de minister van BiZa (Binnenlandse Zaken) dat de boten weg moeten. Daarna komt dezelfde minister en zegt ze zijn niet illegaal in Suriname. Ze hebben toestemming gehad. Dan hoor je een andere minister zeggen, de trawlers vissen niet. Dan hoor je dat Ros Fisheries de Staat voor het gerecht sleept. Dit is alleen maar onzekerheid voor ons', aldus Mohamedhusain.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten