vrijdag 24 mei 2019

Amerikaan (56) doodgeschoten in La Modelo-gevangenis bij Managua, Nicaragua

Eddy Montes Praslin, marine-veteraan, wasfervent tegenstander regering-Ortega

'Er is bewijs dat Montes Praslin in de rug is geschoten en niet tijdens een gevecht'


Een Nicaraguaanse Amerikaanse tweevoudig persoon die stierf in een gevangenisverstoring in Nicaragua diende in de Amerikaanse marine en was een fervent tegenstander van de regering van president Daniel Ortega, zei zijn neef zaterdag. Eddy Montes Praslin, 56, werd donderdag doodgeschoten in de La Modelo-gevangenis buiten de hoofdstad Managua. Honderden Nicaraguanen zijn het afgelopen jaar gevangen gezet nadat ze protesteerden tegen de Ortega-regering.



Zijn neef Marvin Montes vertelde de Associated Press dat Montes Praslin op 13-jarige leeftijd naar de VS verhuisde, naar school ging in Californië en bij de marine diende. Hij zei dat Montes Praslin tussen de twee landen heeft gereisd en zich sinds 2006 permanent in Nicaragua heeft gevestigd. Montes Praslin studeerde op een gegeven moment medicijnen en in 2018 behaalde hij een diploma rechten aan een Nicaraguaanse universiteit, zei zijn neef.

Ten minste 17 anderen die gearresteerd waren omdat ze blijkbaar deelnamen aan anti-overheidsprotesten raakten gewond bij de gevangenisverstoring. De regering zei dat gevangenen zich naar bewakers spoedden.


Marvin Montes zei dat zijn neef in oktober gevangen werd gezet nadat hij bij de politie had geklaagd dat pro-regeringsactivisten een paar hectare van zijn eigendom in Matagalpa hadden bezet, ongeveer 60 mijl ten noordoosten van Managua. Het kantoor van de procureur-generaal beschuldigde hem van terrorisme, verergerde diefstal, obstructie van openbare diensten en aanvallen op het kantoor van de burgemeester in Matagalpa.

Het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten vertegenwoordigde Montes Praslin terwijl hij in de gevangenis zat. "We hebben een verslag van de vervolging die hij over zijn bezittingen heeft ondergaan die meer dan twee jaar teruggaan", zei Vilma Nuñez, voorzitter van het mensenrechtencentrum. Nuñez zei dat Montes Praslin naast het vastgoedgeschil had aangeboden om te getuigen als een getuige van een moord waarvan hij zei dat deze was gepleegd door overheidsagenten. "Eddy was daar en zag alles," zei Marvin Montes.

Advocaat Yonarqui Martinez, die meer dan 70 politieke gevangenen vertegenwoordigt, zei via Twitter dat er "bewijs" is dat Montes Praslin in de rug is geschoten en niet tijdens een gevecht. Het is onduidelijk of een autopsie zal worden uitgevoerd. Medegevangenen keken op naar Montes Praslin en noemden hem 'pastor' omdat hij religieuze bijeenkomsten leidde en zelfs 'vader' omdat hij veel ouder was dan de vele studenten die in de gevangenis zitten.


 Door studenten geleide protesten tegen hervormingen van de sociale zekerheid begonnen in april 2018 en groeiden in omvang om te eisen dat Ortega zijn ambtstermijn en vroege verkiezingen zou beëindigen. De demonstraties werden met geweld onderdrukt door veiligheidstroepen en gewapende, pro-regerende milities - volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens moesten minstens 325 mensen omkomen en meer dan 2000 gewonden terwijl meer dan 52.000 mensen werden gedwongen het land te ontvluchten. Dochter Eddy Jafet Montes, die in Californië woont, vertelde een nieuwsagent aan Nicaragua dat ze voor de begrafenis naar Nicaragua zou reizen, maar dan met schroom. "Als ze mijn vader in de gevangenis gooiden onder een excuus, denk ik dat ze ons hetzelfde zouden kunnen doen," zei ze. De begrafenis zal naar verwachting plaatsvinden op zondag, volgens Marvin Montes.


De Amerikaanse ambassadeur Kevin Sullivan uitte zijn verdriet over de dood van Montes Praslin en zei dat hij vrijdag met familieleden heeft gesproken om de condoleances van de Amerikaanse regering over te brengen. "Ze verdienen een uitgebreid en geloofwaardig verslag van dit ongerechtvaardigde gebruik van dodelijk geweld tegen een ongewapende politieke gevangene," zei Sullivan via Twitter.



Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde de oproep van de regering om alle politieke gevangenen vrij te laten.

(Suriname Mirror/The Los Angeles Times/Reuters/El Nuevo Herald/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten