dinsdag 9 april 2019

Tien Braziliaanse soldaten gearresteerd voor afvuren meer dan 80 kogels op auto met gezin in Rio

(Bron foto: Twitter)
Chauffeur Evaldo dos Santos Rosa gedood en een inzittende en een passant gewond geraakt

Bezorgdheid over inzet van troepen om de veiligheid te vergroten in gebieden met veel criminaliteit


Tien Braziliaanse soldaten zijn gearresteerd nadat hun legerpatrouille schoten heeft afgevuurd op een auto met een gezin in de stad Rio. De politie beschuldigt de soldaten van het afvuren van meer dan 80 schoten op de auto, het doden van de chauffeur Evaldo dos Santos Rosa en het verwonden van een passagier en een passant. 

Rosa reed met zijn gezin naar een baby shower in het noorden van Rio. Onderzoekers geloven dat de patrouille de auto van het gezin verwarde met een van dezelfde kleur van bendeleden.

Agenten die de auto van het gezin doorzochten, zeiden dat er geen wapens waren gevonden. Detective Leonardo Salgado zei, dat de 'familie uiteindelijk het slachtoffer van het leger werd'.



De officier zei, dat hij 'geen legitieme verdediging voor het aantal schoten' kon ontdekken.

De soldaten zijn beschuldigd van 'niet-naleving van de regels van betrokkenheid' en zullen worden berecht door een militaire rechtbank. Lokale media zeiden, dat de soldaten deel uitmaakten van een routinepatrouille bij een militaire installatie, maar het incident roept niettemin bezorgdheid op over de inzet van troepen om de veiligheid te vergroten in gebieden met veel criminaliteit.

In januari werden 300 troepen naar de noordoostelijke stad Fortaleza gestuurd om een ​​toename van gewelddadige misdaad aan te pakken en vorig jaar zond toenmalig president Michel Temer het leger tijdelijk naar de staat Rio.

Sommige analisten denken ook, dat leden van de veiligheidstroepen meer in de ban zijn geraakt van de harde benadering van de nieuwe extreem-rechtse president Jair Bolsonaro. Tijdens de presidentiële campagne zei Bolsonaro, dat politieagenten die criminelen doodschieten moeten worden versierd met medailles. 'Als hij (een politieagent) 10, 15 of 20 met elk 10 of 30 kogels doodt, moet hij een medaille krijgen en niet worden vervolgd', zei hij.



Het incident waarbij de heer Rosa werd gedood vond zondag 7 april 2019 plaats in de noordelijke Guadalupe-wijk van Rio. Een vrouw die met Rosa, zijn vrouw, haar stiefvader en de zevenjarige zoon van het echtpaar in de auto zat, zei dat de soldaten zonder voorafgaande waarschuwing op hen schoten. 'We stapten uit de auto, ik rende met het kind en toch bleven ze vuren', vertelde ze aan Globo TV.

Er zijn tientallen schoten te horen in een video die is opgenomen door een bewoner in een nabijgelegen gebouw, waarbij de witte auto stilstaat en de deuren openstaan. De heer Rosa, een 51-jarige muzikant en bewaker, stierf kort nadat hij werd neergeschoten. Zijn schoonvader en een man die het gezin probeerde te helpen, raakten beiden gewond. Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn.

Het oostelijke militaire commando van het leger zei aanvankelijk dat zijn mannen hadden gereageerd op 'een onrechtvaardige agressie door aanvallers'. De verklaring beweert, dat het leger werd beschoten door 'twee criminelen'. Maar in een volgende verklaring zei het, dat de zaak door militaire aanklagers zou worden onderzocht nadat er 'inconsistenties' waren ontdekt tussen de manier waarop het incident aanvankelijk werd gemeld en informatie die later van het militaire commando kwam.



(Suriname Mirror/BBC/The Intercept/Twitter/americatv.com.pe/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten