zaterdag 23 maart 2019

Suriname slaat ongekende flater binnen Caricom: Gèèn voorzitter Caricom Jeugdprogramma

Getreuzel rond verkiezingen nieuwe Caricom-jeugdambassadeurs gooit roet in het eten

- 'Dit is een blunder, een grote misstap dat zo'n mooie kans uit handen wordt gegeven'
- 'Nu moeten we zeker vijftien jaar wachten om het voorzitterschap weer te kunnen bekleden'


Vanwege het te lang uitblijven van verkiezingen voor nieuwe Caricom-jeugdambassadeurs, ziet Suriname het regionale voorzitterschap aan zijn neus voorbijgaan. Volgens een roulatiesysteem zou het land nu, na ruim zeventien jaar, aan de beurt zijn om deze functie te vervullen. Zover heeft het echter niet mogen komen, aldus  de Ware Tijd vrijdag 22 maart 2019.

Het Caricom Secretariaat heeft besloten om Jamaica's Caricom-jeugdambassadeur Odayne Haughton vorige week te benoemen tot interim-voorzitter. Hij neemt tot augustus waar, waarna Trinidad overneemt. Dit is vorige week medegedeeld aan het regionale jeugdkorps en andere vertegen-woordigingen binnen het korps.

Suriname had het voorzitterschap in augustus vorig jaar moeten overnemen van St. Vincent en de Grenadines. Omdat dit maar niet gebeurde, was de post enige tijd vacant.

'Dit is een blunder, een grote misstap dat zo'n mooie kans uit handen wordt gegeven', zegt Surinames Caricom-jeugdambassadeur Eugenio Bruce over het mislopen van de functie. Hij kan zich niet indenken, dat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken (S en J) en het Nationaal Jeugdparlement niet naar een middenweg hebben gezocht om dit te voorkomen, terwijl het Caricom Secretariaat vaak erop heeft aangedrongen om zaken hier te bespoedigen.

'Nu moeten we zeker vijftien jaar wachten om het voorzitterschap weer te kunnen bekleden.'

Suriname heeft in 2002 voor het eerst het voorzitterschap van het Caricom-jeugdprogramma bekleed in de persoon van Valerie Lalji.

Bruce: 'Als voorzitter vertegenwoordig jij de jeugdambassadeurs van alle landen in de regio, jij bent het aanspreekpunt en hebt verder ook zitting in verschillende commissies.' Dat Suriname het voorzitterschap heeft misgelopen vanwege de vertraagde verkiezingen kan volgens hem van invloed zijn op het imago van het land. 'Aangezien we altijd al een goed voorbeeld zijn geweest in de regio ten aanzien van ons jeugdbeleid en ook de bewaker zijn van dit onderdeel -naast sport, gender en cultuur - vormt deze ontwikkeling een domper.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten