zaterdag 23 maart 2019

Bestuurskundige Boldewijn: 'Aanwezigheid districtscommissarissen bij politieke partijvergaderingen is dom'

'Hij of zij moet geen toespraak houden of op de voorste rij zitten'

'Aanwezigheid ongepast vanwege verantwoordelijkheden en bevoegdheden van functie'


'Ze willen meestal de partij bewijzen hoe dankbaar ze zijn voor die post, maar dat is dom', zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, zaterdag 23 maart 2019, in de Ware Tijd, in reactie op de aanwezigheid van districtscommissarissen op podia van partijvergaderingen. 

Onlangs hield districtscommissaris (dc) Joanna Arupa van Kabalebo een toespraak tijdens een NDP-vergadering in Apoera. Boldewijn noemt dat ongepast vanwege de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de functie met zich meebrengt. Een dc is tijdens de verkiezing voorzitter van het hoofdstembureau in zijn of haar district. Daarnaast is hij of zij ook hulpofficier van Justitie.

'Dit zijn functies waarbij je onafhankelijk en betrouwbaar moet overkomen en onbevangen en onpartijdig moet oordelen. Maar, als je openlijk uitkomt voor je politieke kleur, gaan de mensen ervan uit dat in alles wat je doet je politiek voordeel gaat halen', stelt de bestuurskundige.

Districtscommissaris Arupa zegt in een reactie, dat ze slechts de president heeft verwelkomd tijdens de NDP-vergadering. Eerder op die dag was hij welkom geheten door onder anderen de bestuursdienst, kapiteins en scholieren. De dc hiermee geconfronteerd, blijft op haar standpunt. 'Misschien moet ik de volgende keer voorzichtig zijn.'

Wat volgens Boldewijn moet kunnen is, dat een dc een partijvergadering bezoekt om te luisteren wat er wordt gezegd. Maar, hij of zij moet geen toespraak houden of op de voorste rij zitten. 'De partij heeft je de post gegeven, maar het is geen politieke functie', meent Boldewijn.

Hoewel er geen wet is, die een dc verbiedt om publiekelijk partijpolitiek te bedrijven, gaat het volgens hem om een ethische norm.

Ook bij oud-minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling kan het er niet in, dat een dc naar een politieke vergadering gaat, laat staan op de voorste rij gaat zitten en ook nog een toespraak houdt. 'Mensen zullen niet bij een burgervader of moeder gaan als die publiekelijk afkeurend praat over hun partij. Je moet betrouwbaar overkomen en de mensen moeten niet denken dat je partijbelangen zal behartigen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten