zondag 24 maart 2019

Ex-legerofficieren Chili veroordeeld voor het levend verbranden van een fotograaf in 1986...

Drie ex-officieren, Julio Castañer, Iván Figueroa en Nelson Medina, tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld



Een rechter in Chili veroordeelde donderdag 21 maart 2019 11 voormalige leden van het leger van het land voor de moord op Rodrigo Rojas in 1986, een Chileense fotograaf die levend werd verbrand tijdens protesten tegen generaal Augusto Pinochet, de dictator die Chili regeerde van 1973 tot 1990. 

In een 546 pagina's tellende uitspraak, veroordeelde rechter Mario Carroza drie ex-officieren, Julio Castañer, Iván Figueroa en Nelson Medina, tot 10 jaar gevangenisstraf. Acht andere soldaten kregen voorwaardelijke straffen en twee werden vrijgesproken.


De moeder van de heer Rojas, Verónica De Negri, een criticus van de regering, ging in 1977 in ballingschap in de Verenigde Staten. Haar zoon ging bij haar wonen en ging studeren aan de Woodrow Wilson High School in Washington, waar hij zijn passie voor fotografie beoefende.

Op 2 juli 1986, een paar maanden nadat Rojas op 19-jarige leeftijd terugkeerde naar Chili, werden hij en een universiteitsstudent, Carmen Gloria Quintana, 18, vastgehouden door een militaire eenheid onder bevel van luitenant Pedro Fernández in een volksbuurt van Santiago, de hoofdstad, tijdens een drukke dag van straatprotesten. Rojas was van plan de gebeurtenissen van de dag te fotograferen.

De twee werden geslagen door soldaten en Rojas werd gedwongen om zijn gezicht op de grond te leggen, terwijl mevrouw Quintana werd vastgehouden tegen een muur, volgens de uitspraak van de rechter.


Militairen onder leiding van luitenants Figueroa en Castañer werden opgeroepen. Fernando Guzmán, een dienstplichtige onder het personeel, getuigde voor een rechter in 2014, dat Castañer soldaten opdracht gaf om het paar met benzine te besprenkelen en 'ze aan te steken met een aansteker'.

'Het was luitenant Castañer die hen in brand stak met een aansteker', gettuigde Guzmán. 'Beide waren onmiddellijk in vlammen.'

De patrouille van luitenant Fernández nam de twee slachtoffers, die meer dan 60% van hun lichaam hadden verbrand, naar de buitenwijken van de hoofdstad en gooide ze in een greppel. Rojas stierf vier dagen later. Mevrouw Quintana overleefde, maar bracht jarenlang behandelingen door in Canada. 'Ik ben blij dat deze criminelen niet kunnen blijven liegen', zei mevrouw De Negri, de moeder van Rojas, in een interview donderdag. Ze sprak spijt uit dat de andere beklaagden niet zwaarder waren gestraft.


De veroordelingen maken deel uit van een bredere actie van mensenrechtenactivisten om de plegers van misdaden die gepleegd zijn in de autoritaire militaire regeringen van de Koude Oorlog in Zuid-Amerika voor de rechter te brengen.

Generaal Pinochet beweerde na de aanval dat de twee slachtoffers per ongeluk zichzelf in brand hadden gestoken met een zelfgemaakte bom die ze droegen. Later dat jaar identificeerde een burgerrechter het legerpersoneel als verantwoordelijk en droeg het de zaak over aan een militaire rechtbank. In 1991 veroordeelde het militaire tribunaal Lt. Fernández tot een gevangenisstraf van 600 dagen, waarvan hij in 1996 een jaar diende.

De zaak werd in 2013 heropend nadat een mensenrechtenorganisatie namens de familie van de heer Rojas een klacht had ingediend.

(Suriname Mirror/biobiochile.cl/The New York Times/El Periodista/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten