zondag 24 maart 2019

Autoriteiten Uruguay maken zich zorgen over de groeiende handel in apen

Bruine kapucijnapen en zijdeaapjes worden verhandeld vanuit Brazilië en Argentinië


Dagen geleden onderschepte de Dirección Nacional de Medio Ambiente, Dinama, 200 vogels in een reeks operaties om de illegale handel in dieren te bestrijden. Dit zijn echter niet de enige dieren die verhandeld worden in Uruguay of die illegaal bezit worden, hoewel ze ongetwijfeld de meest voorkomende en winstgevende zijn. Maar, als voorbeelden, boa's en slangen worden illegaal in huizen gehouden, salamanders (levend) doken op in postorderbestellingen en ook vogels die vastzaten in gesloten buizen, verzonden in vliegtuigen.

De laatste zorg van de Dinama is de verkoop en illegaal bezit van bruine kapucijnapen (Cebus apella) en zijdeaapjes (Callithrix jacchus - gewoon penseelaapje of witpluimoeistitie). Deze soorten worden verhandeld vanuit Brazilië en Argentinië, en dat heeft gevolgen voor de soort zelf voor het risico vanuit hygiënisch oogpunt voor huisdieren en mensen. 'Ze kunnen ziekten overbrengen en daarom is het relevant dat de bevolking zich daarvan bewust is', aldus Dinama.


Sinds februari zijn er herhaaldelijk klachten over het illegale bezit of de verkoop van apen, terwijl vorig jaar de Dinama moest ingrijpen in andere zaken met zijdeaapjes, volgens Ana Laura Mello, hoofd van de afdeling Speciescontrole en Bioveiligheid van Dinama.

De Dinama kwam onlangs tussenbeide in een huis in Ciudad de la Costa, waar ze een aap in een één meter bij één meter kleine kooi onder een boom aantroffen. Hij was daar al 30 jaar, legde Mello uit, die zei dat deze soort tot 45 jaar kan worden. Het dier was in de tuin geplaatst, op een plek die zelfs vanaf de straat te zien was, waardoor de situatie kon worden gemeld.

Een ander geval vond plaats in een boerderij in San José, waar ze ook een aap in een kooi hadden. Bovendien ontdekte de Dinama een andere aap die via internet werd aangeboden en tijdig kon ingrijpen. Dit zijn niet de enige gevallen die zijn gemeld.

Mello zei, dat deze dieren meestal via gesloten groepen op Facebook worden verkocht en drongen erop aan dat degenen die deze sites betreden, de situatie melden via het online formulier Wat gebeurt er als de apen eenmaal zijn ingenomen?

Een eerste niveau van assistentie wordt geboden door de gemeente Montevideo, die een dierenarts ter beschikking stelt om de apen te onderzoeken. Vervolgens worden ze in quarantaine geplaatst en uiteindelijk opgenomen in een van de dierentuinen, omdat het geen dieren zijn die kunnen worden teruggebracht naar hun natuurlijke habitat (die ook niet wordt gevonden in Uruguay).

Een van de extra zorgen voor de Dinama is dat deze apen vectoren van ziekten kunnen zijn, die zowel andere huisdieren als mensen beïnvloeden. Deze apen zijn exemplaren die worden beschermd in Appendix II van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), zodat ze niet in de handen van particulieren kunnen zijn.

Het verbod wordt terecht gemotiveerd door het gemak waarmee ze drager kunnen zijn van ziekten die kunnen worden overgedragen op mensen in hun omgeving. In andere landen waar het probleem van het mascotteïsme vaker voorkomt, zijn voorbeelden gevonden van malaria, dengue, rabiës en aids, ziekten die soms niet worden ontdekt, omdat de oorsprong illegaal is en niet onderhevig is aan de noodzakelijke sanitaire controles.

De Dinama voegde eraan toe, dat de toename van het aantal gevallen in Uruguay overeenkomt met een wereldwijde trend van mascotte exotische dieren. Ze brengen tussen de 500 en 1.000 dollar op de illegale markt op, die in principe werkt via sociale netwerken.

(Suriname Mirror/montevideo.com.uy/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten