woensdag 9 januari 2019

Nieuwe BuZa-minister van Costa Rica is felle criticus van Venezolaanse regering

(Bron foto: Twitter)
Manuel Ventura is voormalig rechter bij Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens


Costa Rica heeft dinsdag 8 januari 2019 rechter Manuel Ventura aangewezen, een voormalige rechter bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens en een felle criticus van de Venezolaanse regering, als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). 

Ventura vervangt vicepresidente Epsy Campbell, die ontslag had genomen uit de functie. 'Ik zal een ambtenaar zijn die de waarden van ons buitenlands beleid, vrede, democratie, mensenrechten, milieu en ontwapening zal projecteren, en zal ook ingaan op de noodzaak van het hebben van uitstekende buitenlandse relaties', zei Ventura bij zijn aantreden.


De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft zich onderscheiden door zijn kritiek op de regering van Nicolás Maduro en was de auteur van een rapport over misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela dat diende als basis voor een aanklacht voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Ventura zegt, dat hij een buitenlands beleid zal ontwikkelen dat gericht is op mensenrechten, migratie, buitenlandse handel en het versterken van de diplomatieke carrière, evenals op contingente kwesties zoals de crises in Nicaragua en Venezuela.

Hij diende van 2004 tot 2015 als rechter van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens en als minister-adviseur in Juridische Zaken van de ambassade van Costa Rica in Washington.

President Carlos Alvarado heeft dinsdag ook de benoeming aangekondigd van Juan Luis Bermúdez als minister van Menselijke Ontwikkeling en Sociale Inclusie (ministro de Desarrollo Humano e Inclusión Social), en Nancy Marín als minister van Communicatie (ministra de Comunicación), na het ontslag van de houders van die functies.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Epsy Campbell, nam ontslag op 11 december te midden van een controverse over de benoeming van een directeur en een plaatsvervangend directeur voor buitenlands beleid die niet de rang van ambassadeur hadden, zoals wettelijk vereist.

Campbell, de eerste Afro-vrouw die minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica was, blijft  vicepresidente van de regering van Alvarado.

(Suriname Mirror Reports/The Tico Times/La Nacion/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten