zondag 22 oktober 2017

Wetenschappelijk onderzoek: Chileense dichter Pablo Neruda stierf in 1973 niet aan kanker

Lucht nog altijd niet opgeklaard rond dood dichter Neruda

Forensisch arts Luna zei dat Neruda's doodscertificaat 'niet de realiteit van zijn dood weerspiegelt' (Bron foto: Rodrigo Garrido/Reuters)
'We kunnen nog steeds niet de natuurlijke of gewelddadige doodsoorzaak van Pablo Neruda uitsluiten of bevestigen'


Het mysterie rond de dood van de Chileense dichter Pablo Neruda lijkt groter te zijn geworden nu wetenschappers concluderen, dat hij niet aan kanker is gestorven. De dichter overleed in Chili's post-coup chaos in 1973. Ondanks, dat  de overheid de betrokkenheid van derden bij Neruda's dood voor mogelijk houdt, maakten forensische deskundigen geen einde aan het debat over de vraag of hij vermoord is door agenten van de dictatuur van generaal Augusto Pinochet kort na het militaire overname in 1973 in het land.


Een team van internationale wetenschappers zei vrijdag, dat Nobelprijswinnaar Neruda niet was overleden aan kanker of ondervoeding, daarmee de officiële oorzaak van de dood verwerpend, maar een ​​van de grote mysteries van post-coup Chili blijft ook nu toch nog een mysterie.

Terwijl ze zeiden waaraan de dichter en de politicus van de communistische partij niet was gestorven, zeiden de forensische deskundigen niet waaraan hij wèl was overleden. Zij hebben ook het debat niet beëindigd over de vraag of hij door de dictatuur van generaal Augusto Pinochet vermoord werd kort na het militaire overname van 1973 in het land.

Panelleden zeiden, dat zij de identificatie zouden voortzetten van pathogene bacteriën die Neruda's dood zouden hebben kunnen veroorzaakt om te bepalen of een derde partij bij de dood betrokken was.

De dichter, die 69 jaar oud was en aan prostaatkanker leed, stierf in Chili's post-coup chaos. De officiële versie was, dat hij overleden was aan cachexia, of zwakte en verwaarlozing van het lichaam als gevolg van een chronische ziekte - in dit geval kanker.

'De fundamentele conclusies zijn de ongeldigheid van het doodscertificaat als het gaat om cachexia als oorzaak van de dood', zei Aurelio Luna, een deskundige van het panel. 'We kunnen nog steeds niet de natuurlijke of gewelddadige doodsoorzaak van Pablo Neruda uitsluiten of bevestigen.'

Het lichaam van Neruda werd in 2013 opgegraven om de oorzaak van zijn dood te bepalen, maar die tests toonden geen toxische stoffen of gif in zijn botten. Zijn familie en chauffeur eisten verder onderzoek.



In 2015 zei de regering van Chili, dat het 'zeer waarschijnlijk is dat een derde' verantwoordelijk is geweest voor zijn dood. Neruda werd begraven in zijn favoriete huis met uitzicht op de Pacifische kust.

Neruda was vooral bekend vanwege zijn liefdesgedichten. Maar, hij was ook een vriend van de socialistische president Salvador Allende, die zichzelf doodde in plaats van zich over te geven aan troepen tijdens de rechtse coup van 11 september 1973 onder leiding van Pinochet.

Neruda was getraumatiseerd door de militaire overname en de vervolging en het doden van zijn vrienden. Hij was van plan om in ballingschap te gaan, waar hij een invloedrijke stem tegen de dictatuur zou zijn geweest. Maar, een dag voor zijn geplande vertrek werd hij door een ambulance naar een kliniek in Santiago gebracht waar hij voor kanker en andere aandoeningen werd behandeld.

Neruda is daar officieel gestorven daar op 23 september aan natuurlijke oorzaken. Maar, vermoedens dat de dictatuur een hand in de dood had, bleven lang nadat was Chili terugkeerd naar democratie in 1990, boven het land hangen.





(Suriname Mirror/South China Morning Post/Al Jazeera/The New York Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten