zaterdag 7 oktober 2017

Verklaring ministerie van RO over activiteiten rond Dag van de Marrons

'Alleen RO verantwoordelijk voor activiteiten van Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons'


Leo Atomang, voorzitter stichting 10 oktober 1760: 'Eenieder heeft het recht om op eigen wijze de Marrondag te vieren'


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling onderstreept bij deze, dat zij alleen verantwoordelijk is voor activiteiten die worden georganiseerd door de Nationale Commissie Herdenking en Viering Ondertekening Vrede met de Marrons. De Nationale Commissie, wordt voorgezeten door directeur Wensley Misiedjan van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland op het ministerie. 

Het departement distantieert zich van elke andere activiteit, door welke andere organisatie dan ook gepland, uitgezonderd evenementen waarvoor zij zich uitdrukkelijk achter heeft geschaard. 

De Nationale Commissie is belast met de supervisie over activiteiten rond de Dag van de Marrons op 10 oktober 2017. 

De dag van 10 oktober dient als een herdenkingsdag voor alle Afro Surinamers, die afstammen van de gemeenschappen die zich in het binnenland hebben gevestigd, nadat zij zich aan de slavernij hadden ontworsteld. Suriname herdenkt op deze dag de ondertekening van de vredestraktaten tussen voormannen van de Ndjukastam en het koloniaal bestuur van Suriname, toen nog kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden. De vrede die toen op 10 oktober 1760 is ondertekend, heeft later gediend als basis voor de vrede met andere stammen zoals de Matawai en de Saamaka. 

Het thema voor de herdenking dit jaar is '10 Oktober 2017 in het kader van Duurzame Ontwikkeling in het Binnenland'. 

Aangezien deze dag door de regering is verheven tot een nationale feestdag en gelijkgesteld is aan de zondag, is het bijna vanzelf sprekend dat verschillende organisaties zich zullen beijveren om verschillende activiteiten te ontplooien in het kader van de feestviering.

Leo Atomang, voorzitter van de stichting 10 oktober 1760, zegt vandaag, zaterdag 7 oktober 2017, op Starnieuws, dat eenieder het recht heeft om op eigen wijze de Marrondag te vieren en zelf te bepalen in welke kring.

Aangezien het thema voor dit jaar 'integratie' is, vindt de stichting het passend om samen met de Haathi club activiteiten te organiseren in stichting 'De Olifant'.

Atomang zal morgenmiddag op een persconferentie ingaan op de verklaring van het ministerie van RO en de verworvenheden van de stichting 10 oktober 1760. Een van de activiteiten van deze stichting is een lezing over de betekenis van Marrondag en hoe de naam Ndjuka is ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten