woensdag 4 oktober 2017

Kees Rade (63) tijdelijk zaakgelastigde Nederland in Suriname

Rade moet proberen verbetering te brengen in de relatie tussen Nederland en Suriname


Nederland heeft sinds enkele dagen een zaakgelastigde in Suriname. Het is de 63-jarige Kees Rade (zie foto - Bron: Twitter) die volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de functie van tijdelijk zaakgelastigde vervult. Toen in juli dit jaar de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman vervangen moest worden, bleek dat de regering daar voorlopig geen behoefte aan heeft. Het besluit kwam als een verrassing omdat Suriname eerder akkoord was met de benoeming en zelfs toestemming verleend had voor de nieuwe ambassadeur in de persoon van Anne van Leeuwen. 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft geprobeerd van zijn Surinaamse collega Yildiz Pollack-Beighle opheldering te krijgen. Die poging waagde hij in de wandelgangen van de recente Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat bleek vergeefse moeite.

Zaakgelastigde Kees Rade heeft volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de opdracht te proberen verbetering te brengen in de relatie tussen de twee landen. Voormalig ambassadeur Noorman is ook eerst ruim een jaar zaakgelastigde geweest.

Rade was onder andere van 1997 – 2001 plaatsvervangend Chef de Poste in Nairobi, van 2001 - 2004 tijdelijk zaakgelastigde in Managua, Nicaragua, en in 2004 - 2005 ambassadeur in Managua, en van 2009 - 2013 Ambassadeur in Brasilía, Brazili.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten