dinsdag 10 oktober 2017

Nationale Politie Colombia schorst vier anti-narcotica agenten wegens betrokkenheid bij bloedbad onder cocaboeren

Openbaar Ministerie doet ter plekke, te Tumaco, onderzoek naar bloedbad

(Bron foto: Semana.com)


De nationale autoriteiten van Colombia zijn begonnen met hun onderzoek naar of de politie vorige week een bloedbad heeft aangericht waarvan de schuld in de schoenen van FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is geschoven. De Nationale Politie heeft gisteren aangekondigd, aldus vandaag, dinsdag 10 oktober 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports, dat zij vier anti-narcotica agenten schorst die beschuldigd worden van het openen van vuur op een groep protesterende cocaboeren in de zuidwestelijke gemeente Tumaco.

Onderzoekers van het Openbaar Ministerie zijn vrijdag naar het gebied gestuurd en hebben volgens de krant El Tiempo de locatie van het bloedbad onderzocht.

Vicepresident Oscar Naranjo, een voormalig nationale politie commandant, reisde ook naar de zuidwestelijke gemeente Tumaco om persoonlijk op de hoogte te worden gesteld van het incident dat tenminste zes en mogelijk 15 cocaboeren het leven heeft gekost.

Naranjo vroeg om de schorsing op de dag dat een Ombudsman-missie buitenlandse waarnemers naar het gebied bracht werd uitgesteld nadat een andere politie-eenheid zondag het vuur opende.

Tot zaterdag hadden Naranjo en de veiligheidstroepen verklaard, dat dissidente FARC-guerrilla's het vuur hadden geopend op de politie. Maar, zondag zei de vicepresident  dat hij hoopte dat de Nationale Politie de ambtenaren die betrokken waren bij de slachting zou schorsen. Ook de Nationale Politie in Bogota heeft bevestigd, dat anti-narotica agenten 'naar verluidt hun vuurwapens gebruikten' tegen de ongewapende betogers.
In een persbericht hebben de commandanten van de politie ook hun solidariteit uitgesproken met de families van de slachtoffers van het 'betreurenswaardige' incident waarbij meer dan 30 mensen gewond zijn geraakt.

Naranjo en de politie staan onder toenemende druk om 50.000 hectare coca te vernietigen. Dit is een belangrijke uitdaging rond Tumaco, een voormalige FARC- hotspot en een van Colombia's meest prominente coca-groeiende regio's.





(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten