vrijdag 13 oktober 2017

Jubileumconcert van honderdjarig Groot Mannenkoor Zwolle

'We zongen bijvoorbeeld bij de eerste herdenking van de Bijlmerramp'


Koor trad in november 1980 op in Suriname


Het honderdjarig jubileum van het Groot Mannenkoor Zwolle wordt groots gevierd met een jubileumconcert morgen, zaterdag 14 oktober 2017, en een boek. De schrijvers Gerrit ter Haar en Hendrik van der Heijden en ook de huidige dirigent van het koor Hennie Raemakers schuiven aan voor een toelichting, aldus vandaag De Peperbus.

'Voor het honderdjarig bestaan wilden we graag iets speciaals doen', zegt Ter Haar. 'Omdat ik wat schrijfervaring heb werd ik benaderd. Hendrik van der Heijden maakte al eens een presentatie over de geschiedenis van het koor en dat werd de basis van het boek. We hebben ook hulp gehad van het Historisch Centrum Overijssel.'

In 1917 begon de Zwolse Mannenzang wat later in de jaren vijftig is samengevoegd met een ander, wat minder elitair, koor tot het Groot Mannenkoor Zwolle. Het koor heeft geen christelijke achtergrond en dat mag zeker in die tijd bijzonder genoemd worden. 'Er werd destijds gezongen in de kerk en in de kroeg. Ons koor zat daar tussenin', vertelt dirigent Hennie Raemakers.

'Het mannenkoor kent een grote traditie in Nederland. Vroeger werkten mannen veel en waren er minder mogelijkheden tot ontspanning. Het koor bood die ontspanning. Vaak werd er ook geoefend op zondagmorgen omdat de mannen op andere dagen tot laat moesten werken. Er hangt ook een speciale sfeer van kameraadschap bij een mannenkoor. Ik heb ook wel andere koren gedirigeerd daar moest je soms voor je je koffer dichtgedaan had wegwezen, anders ging het alarm er op. Bij het mannenkoor blijft men hangen en wordt het gezellig. Het koor heeft zo ook een duidelijke sociale functie. Er wordt ook voor elkaar gezorgd. Bij een overlijden bijvoorbeeld zingt het koor, daar is helemaal geen discussie over.'

'Maar, de klank, die sonore klank van een mannenkoor is natuurlijk ook heel belangrijk', vult Hendrik van de Heijden aan.

Zingen doe je met je oren, zei een eerdere dirigent Jos Franken die maar liefst 38 jaar aan het koor verbonden was. 'We leiden onze zangers zelf op. Met de cursus 'Ontdek je stem' dat werkt heel goed. We zijn blij met de nieuwe aanwas. Het jongste lid is vierentwintig. Maar nieuwe leden zijn altijd welkom. We willen immers wel een groot mannenkoor blijven', aldus Raemakers.

Het koor kan terugkijken op vele mooie momenten. Reizen naar Suriname en achter het IJzeren gordijn toen nog bijna niemand daar kwam.


Optredens met Cristina Deutekom, Aafje Heynis en het Orkest van het Oosten. 'We zongen bijvoorbeeld bij de eerste herdenking van de Bijlmerramp. We zijn als Groot Mannenkoor springlevend', sluit Raemakers af.

Het jubileumconcert wordt zaterdag 14 oktober gehouden in Theater De Spiegel en begint om 20.00 uur. Meer informatie is hier te vinden: https://zwolsetheaters.nl/programma/100-jaar-groot-mannenkoor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten