maandag 24 februari 2020

Beperking opgelegd aan Van Trikt opgeheven.

Advocaat Kanhai: 'Minister Hoefdraad was op de hoogte van alles'


Een reeks personen is inmiddels gehoord in de strafzaak van de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bij de procureur-generaal tegen gewezen governor Robert van Trikt. Minister Gillmore Hoefdraad wordt woensdag gehoord. De beperking die opgelegd was aan Van Trikt is opgeheven, aldus  Starnieuws maandag 24 februari 2020. 

Advocaat Irvin Kanhai bevestigt, dat hij afgelopen week zijn cliënt heeft gesproken. Hij was ook aanwezig bij een uitgebreid verhoor. Kanhai zegt, dat het Openbaar Ministerie onterecht, nadat de beperking opgeheven was, de advocaten heeft weerhouden om hun cliënt te spreken. Het gaat om rechten die een verdachte heeft, benadrukt Kanhai. Het vervolgingsapparaat heeft de beperking steeds verlengd, maar hiertegen was protest aangetekend.

Van Trikt zit sinds 6 februari vast voor onder andere het ondertekenen van oneigenlijke contracten met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion, overfacturering van voertuigen en witwassen.

Deze zaak staat los van het oneigenlijk gebruiken van de US$ 100 miljoen aan kasreserve van de particuliere banken. In die zaak hebben Xaviera Jessurun (Next Generation), DA'91 en Strei! een verzoekschrift voor strafrechtelijk onderzoek ingediend bij de procureur-generaal. Het onderzoek in dezen is ook begonnen. Hoefdraad moet in beide gevallen gehoord worden.

De minister heeft in De Nationale Assemblee eerder aangegeven, dat hij er niet van op de hoogte was dat Van Trikt de kasreserve heeft gebruikt. Hij heeft hem daartoe ook geen opdrachten gegeven. Volgens raadsman Kanhai blijkt uit mailwisseling, apps en andere vormen van communicatie, dat de minister wèl op de hoogte was van de gang van zaken en ook opdrachten heeft gegeven. Nu de beperking opgeheven is, zal hij het dossier met alle bewijzen ook krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten