vrijdag 24 januari 2020

Minister Akiemboto neemt tweede EITI-rapport van Suriname, over 2017, in ontvangst

(Bron foto: NII)
'Het is van eminent belang om met data investeerders aan te kunnen trekken'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen heeft donderdag het tweede Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport van Suriname, handelend  over het kalenderjaar 2017, in ontvangst genomen. Het document is in Courtyard Marriott Hotel aan hem overhandigd door Dave Abeleven, in hoedanigheid van voorzitter van de Multi Stakeholders Group, die belast is met de coördinatie van het initiatief. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 24 januari 2020.

Minister Akiemboto heeft tijdens zijn speech meermaals gewezen op de noodzaak van data. 'Data zijn van eminent belang voor de ontwikkeling van de mijnbouwsector en ook voor de ontwikkeling van het land. Het is van eminent belang om hiermee investeerders aan te kunnen trekken.'

Abeleven, die ook directeur is van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat alle stakeholders zich uitermate hebben ingezet om de deadline van 31 december 2019 te halen. Het document is op die bewuste dag op de EITI-website van Suriname gepresenteerd. Ook is deze informatie via de media kenbaar gemaakt in een persbericht. Voor de verschillende stakeholders was het een uitdaging om de deadline te halen.

Hiermee heeft Suriname voorkomen om weer geschorst te worden. Suriname werd op 26 februari 2019 geschorst, omdat het gefaald had het 2016 EITI-rapport vóór de deadline van 31 december 2018, te publiceren. Het rapport werd op 24 mei 2019 gepubliceerd, waarna de schorsing werd opgeheven. Dit betekende dat Suriname nog maar enkele maanden over had om het 2017 rapport te af te ronden en te publiceren om te voorkomen dat het wederom geschorst werd.

Waar zij over de samenstelling van het EITI-rapport 2016 ruim anderhalf jaar hebben gedaan, hadden zij voor het kalender jaar 2017 slechts 6 maanden de tijd om het document op te stellen. Om meer vorm te geven aan de communicatie naar verschillende doelgroepen toe, is er een vernieuwingstraject ingezet voor de website. Deze inspanningen zijn bedoeld om de website ietwat interactiever te maken.

In het EITI-rapport 2017 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor enkele verbeteringen te constateren. Er zijn immers meer data gepresenteerd. In dit rapport is een overzicht van de verschillende mijnbouwbedrijven te vinden. De inkomsten van de staat die voortvloeien uit de investeringen in de mijnbouwsector. Ook exportcijfers zijn hierin verwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten