donderdag 23 april 2020

OM ontvangt.geen reactie van minister Getrouw inzake bescherming van Rodney Cairo

OM zelf niet bevoegd om persoonlijke beschermende maatregelen te treffen


Het Openbaar Minister (OM) heeft geen reactie ontvangen van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie over maatregelen ter bescherming van Rodney Cairo, zegt procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday donderdag 23 april 2020 op Starnieuws. 

De pg schreef de minister dinsdag een brief met het verzoek om medewerking te verlenen voor de bescherming. Dit, op basis van de ernst van de gepleegde handelingen. Het OM is zelf niet bevoegd om persoonlijke beschermende maatregelen te treffen, legt de pg uit. Hij had gehoopt dat, gelet op de ernst van de zaak, de minister gelijk zou reageren.

Baidjnath Panday herhaalt, dat het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) uitsluitend belast is met de nationale veiligheid, verzamelen en analyseren van informatie en eventuele bevindingen over mogelijk gepleegde strafbare feiten doorstuurt naar de politie voor nader onderzoek.

'Het Korps Politie Suriname is de enige instantie in Suriname die algemene opsporingsbevoegdheid heeft.'

De pg benadrukt dat DNV geen enkele wettelijke basis heeft om iemands woning binnen te vallen, doorzoekingen te doen en/of personen aan te houden.

Het strafrechtelijk onderzoek door de afdeling Kapitale Delicten is nog gaande, zegt Baidjnath Panday.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten