zondag 7 januari 2018

'Het aantal deelnemers Bigi Broki Waka voor de wedstrijden is nog nooit zo groot geweest

'We hebben gemerkt dat steeds meer mensen willen meedoen, maar we moeten veiligheid waarborgen'


De Bigi Broki Waka wordt vandaag, zondag 7 januari 2018, voor de 15e keer gehouden. Hiervoor wordt de Jules Wijdenboschbrug afgesloten voor auto's tussen zeven en negen uur ’s morgens. Er hebben zich 4.500 personen ingeschreven voor de traditionele wandeling over de ‘Bosjebrug'. Het aantal deelnemers voor de 5 en 10 km snelloop is aardig gestegen naar 700 en is uitgebreid met hardlopers uit het buitenland. 

'Het aantal deelnemers voor de wedstrijden is nog nooit zo groot geweest', zegt Astra Singh van stichting Bigi Broki Waka op Starnieuws. 'We hadden wel meer deelnemers kunnen accommoderen maar de chips om de looptijd te meten zijn niet genoeg. We hadden er maar 700. Dit aantal deelnemers is de grootste sinds we de snellopen op de brug hebben georganiseerd.'

De deelnemers van de snellopen krijgen een chip in hun schoenen mee. Met dit apparaat is het meten van de tijd de afgelopen jaren heel accuraat geweest. De tijd wordt daarom dan ook onmiddellijk doorgegeven wanneer de lopers over de finish zijn. Singh deelt mee dat de stichting voor volgend jaar ook de meetapparaten gaat vergroten. Vorig jaar hebben ruim 600 mensen deelgenomen aan de competities.

Guyana heeft ondertussen een dominante positie ingenomen op de ‘Bosjebrug.’ De Guyanese lopers winnen niet alleen de wedstrijden in beide klassen, maar laten heel weinig ruimte in de top voor Suriname.

De competitie belooft heftiger te worden dit jaar met deelnemers uit onder andere Frans-Guyana, Curaçao en Nederland geeft Singh aan. Na de competitieloop begint de Kids Walk. 400 kinderen zullen over de brug gaan dit jaar. Daarna begint het grote evenement; de Bigi Broki Waka. 'We hebben daar ook wat mensen moeten teleurstellen', geeft Singh aan. 'De limiet was heel gauw bereikt. Het was jammer voor de mensen die elk jaar meedoen. We hebben gemerkt dat er steeds meer mensen willen meedoen, maar we moeten de veiligheid waarborgen. Daarnaast hebben we vergunning voor twee uren. Alles moet verwerkt worden tussen zeven en negen uur. We beginnen altijd op tijd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten