zondag 22 april 2018

Colombiaanse senator Aida Merlano voor verkiezingsfraude gevangen gezet

Merlano verdacht van corruptie, gebruik van nep-ID-kaarten en lllegaal bezit en handel in vuurwapens


Voor de eerste keer in de recente geschiedenis heeft het Colombiaanse Hooggerechtshof een gekozen parlementariër gevangen gezet wegens claims over verkiezingsfraude. Senator Aida Merlano werd gevangen gezet in de gevangenis El Buen Pastor in Bogota, nadat Officieren van Justitie, twee dagen nadat zij was gekozen voor de conservatieve partij voor de Senaat, bewijzen van het kopen van stemmen, vuurwapens en contanten in haar campagnekantoor hadden gevonden.

Merlano's verzoek om huisarrest als een 'verzekeringsmaatregel' werd door de rechtbank afgewezen.


In plaats daarvan werd ze naar een gedeelte van de gevangenis gestuurd dat gereserveerd is voor publieke functionarissen. De senator van de Conservatieve Partij wordt onderzocht op corruptie, het gebruik van nep-ID-kaarten en het illegaal bezit en de handel in vuurwapens.

Aanklagers vonden vier vuurwapens, ID-kaarten en $ 100.000 in contanten tijdens een inval in het campagnekantoor van Merlano in de noordelijke stad Barranquilla. De zus van de senator-elect en vier campagnewerkers werden gearresteerd.


Merlano werd verkozen in de hoogste kamer van het Colombiaanse congres met meer dan 73.000 stemmen. De Conservatieve Partij heeft haar opgeschort, waardoor haar huidige zetel leeg is.

Volgens openbaar aanklager Nestor Humberto Martinez wordt ze ervan verdacht meer dan $ 2 miljoen uitgegeven te hebben aan het kopen van stemmen.



Naar verluidt betaalde ze ongeveer $ 15 per stem en grotere sommen aan sociale en gemeenschapsleiders.

Merlano gaf zichzelf aan op 9 april, drie dagen nadat een rechter een arrestatiebevel had uitgevaardigd. De rechtbank vermoedt dat ze ook stemfraude-fraude heeft gepleegd toen ze in 2011 werd gekozen voor de Assemblee van haar staat. Stem-kopen is een van de meest voorkomende vormen van verkiezingsfraude in Colombia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Heraldo/Vanguardia/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten