zondag 24 december 2017

Venezuela zet Braziliaanse ambassadeur en Canadese zaakgelastigde het land uit

Ambassadeur Pereira beschuldigd van schenden van de rechtsstaat

Canadese zaakgelastigde Kowalik zou zich mengen in binnenlandse aangelegenheden van Venezuela


Venezuela heeft de Braziliaanse ambassadeur, Ruy Pereira, in Caracas. en de Canadese zaakgelastigde Craib Kowalik het land uitgezet. De uitzetting werd aangekondigd door het hoofd van Venezuela's krachtige Constituerende Vergadering, Delcy Rodriguez


Mevrouw Rodriguez beschuldigde Canada ervan zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela en Brazilië van het schenden van de rechtsstaat. Canada heeft enkele maanden geleden sancties opgelegd aan hoge Venezolaanse functionarissen. Het besluit om ambassadeur Pereira uit te zetten, kan zijn veroorzaakt door de recente klacht van Brazilië, dat president Nicolás Maduro 'de oppositie voortdurend lastig viel'.


De diplomatieke betrekkingen van Venezuela met Brazilië zijn verslechterd sinds de centrumrechtse president van Brazilië, Michel Temer, vorig jaar aantrad.

Hij verving de linkse presidente Dilma Rousseff, die door het Congres werd ontslagen wegens het knoeien met de begroting om een ​​groeiend tekort te verbergen.
Haar afzetting wekte linkse leiders over de hele wereld, waaronder Maduro, die het beschreef als een 'rechtse staatsgreep'. 'De diplomatieke betrekkingen met Brazilië zullen pas worden hersteld als de regering de constitutionele orde herstelt die zij effectief heeft verbroken', zei Rodriguez op een persconferentie. De relatie met Canada was ook maandenlang moeilijk.

Ottawa heeft eerder dit jaar sancties opgelegd aan Venezolaanse functionarissen wegens vermeende mensenrechtenschendingen en corruptie. Minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei in november, dat de sancties illegaal waren en beschuldigde de Canadese regering van 'schandelijke en totale onderwerping aan de regering van Donald Trump'.


Rodriguez heeft nu gezegd, dat het besluit om de heer Kowalik persona non grata te verklaren werd ingegeven door 'zijn voortdurende, indringende, grof, vulgaire inmenging in de interne aangelegenheden van Venezuela'.

(Suriname Mirror/BBC News/Twitter/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten