maandag 9 mei 2016

Panama Papers maakt informatie openbaar over vermogende personen en brievenbusfirma's

In online gepubliceerde info ook de namen van acht personen met Surinaamse achtergrond


Een van de Surinamers, Patrick Peneux, beweert van niets te weten

09-05-2016  De Surinaamse Krant


De websites waarop sinds vanmiddag, maandag 9 mei 2016, grote hoeveelheden informatie uit de Panama Papers openbaar zijn gemaakt, hebben te kampen met een grote toestroom van bezoekers. De site van de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, was vanavond onbereikbaar. 

Op andere websites, zoals bij http://multimedia.tijd.be/papa/databank/ de Belgische Tijd, kan wel worden gezocht naar brievenbusfirma’s, belastingvriendelijke vestigingen van bedrijven en vermogende personen. Er kan ook op land gezocht worden.


Er staat een lange lijst bedrijven met voor het merendeel Engelse namen. Dat is niet gek, want ook ons land heeft een hele trits belastingverdragen. Talloze miljarden stromen door ons land, waarbij via wat slimmigheidjes de verschuldigde belasting kan verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Begin april begonnen media wereldwijd informatie te publiceren uit miljoenen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Uit de zogenoemde Panama Papers bleek, dat de firma tal van bedrijven, politici en sporters heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

In de database die vandaag online is gegaan, is volgens het ICIJ informatie opgenomen over meer dan 200.000 geheime offshore bedrijven en de mensen daarachter. Het gaat om gegevens over bedrijven, trustkantoren, stichtingen en fondsen in 21 verschillende belastingparadijzen over de hele wereld, van Hongkong tot Nederland. Ze hebben betrekking op mensen uit meer dan 200 landen.

Zoekend naar informatie over Suriname stuit je al snel op een lijst van acht namen (zie hieronder), met hun geregistreerde adressen en de namen van bedrijven waarvan ze aandeelhouder ('shareholder') zijn.



Van de vermelde bedrijven is geen enkele informatie, laat staan een website, op het internet te vinden. Waarschijnlijk gaat het hier om zogenaamde brievenbusfirma's ('offshore company'). Zo'n 'firma' is een entiteit die zich louter op papier in een belastingparadijs vestigt om de belastingen in eigen land te ontwijken, in eigendom van buitenlandse firma. Een brievenbusfirma heeft geen personeel, kantoor of eigen activiteiten. Een brievenbusfirma wordt bestuurd door een trustkantoor. Een trustkantoor voert de directie van meerdere of soms heel veel brievenbusfirma's. Brievenbusfirma's fungeren altijd als een doorgeefluik.

De mensen met Surinaamse achtergrond in de Panama Papers staan allen vermeld bij offshore firma's gevestigd op het belastingparadijs British Virgin Islands. De personen staan geregistreerd in Paramaribo (2), Hong Kong, Parijs (Frankrijk), St. Helier op het Britse Kanaaleiland Jersey, China (2) en op het eiland  Mahé van de Seychelles.

Dat personen voorkomen in de Panama Papers wil niet meteen zeggen, dat ze zich ook schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Het ontwijken van belastingen via een legale constructie is bijvoorbeeld in Nederland op zich niet strafbaar.

Overigens is een van de genoemde Surinamers Patrick Peneux, broer van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, directeur van het staatsbedrijf Surmac en sinds begin dit jaar president-commissaris bij de NV Energiebedrijven Suriname. Hij heeft inmiddels via Starnieuws laten weten van niets te weten. 

Wat hem betreft, kan iedereen onderzoek doen. 'De Centrale Bank van Suriname kan heel gemakkelijk nagaan of ik een bankrekening heb in Panama', zegt Peneux die kennelijk, evenals Starnieuws, niet begrijpt dat het er niet om gaat of iemand een rekening heeft in Panama, dat is ook door niemand beweerd of geschreven.

'De Centrale Bank is de instantie die onderzoek kan doen. En als het waar is dat ik rekeninghouder in Panama ben, dan mag de autoriteit dat ook prijsgeven aan de samenleving', stelt Peneux.

Het blijft uiteraard opmerkelijk, dat zijn naam wordt vermeld en in verband wordt gebracht met een brievenbusfirma op de Britse Virgin Islands. De naam Patrick R. Peneux lijkt niet uit de lucht zijn te komen vallen.

De Ware Tijd gaat vanochtend ook in op de Surinaamse namen op Panama Papers, maar vermeldt niet de volledige namen van die personen. De Ware Tijd volstaat met het vermelden van de initialen, terwijl die namen voor iedereen eenvoudig te vinden - en dus publiek, openbaar - zijn op de website van de Panama Papers. Overigens schrijft de Ware Tijd wel onder andere, dat het bijvoorbeeld gaat om een 'president-commissaris in de energiesector', waardoor uiteraard weet dat het in dezen gaat om Patrick Peneux.



(Red. De Surinaamse Krant/Panama Papers/Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten