woensdag 7 mei 2014

Herzieningsverzoek Bouterse van 1999-drugsvonnis geen nieuws voor Starnieuws

Veel Nederlandse media berichten over verzoek aan Hoge Raad

07-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Terwijl veel Nederlandse media vandaag, woensdag 7 mei 2014, berichten over een door de Surinaamse president Desi Bouterse in te dienen herzieningsverzoek bij de Hoge Raad van het vonnis uit 1999, waarin hij in hoger beroep (na door de rechtbank tot 16 jaar te zijn veroordeeld) tot elf jaar cel werd veroordeeld voor drugssmokkel, doet de bekende Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws er het zwijgen toe. Onbegrijpelijk, maar waarom?

De NOS, het NRC, de Volkskrant, Elsevier, RTL Nieuws, Nu.nl, de Telegraaf, RTV Rijnmond en diverse regionale kranten. Een paar voorbeelden van media in Nederland die uitgebreid vandaag aandacht besteden aan het verzoek van Bouterse.

Het nieuws gebracht in Nederland
Volgens de Nederlandse advocate Inez Weski van Bouterse blijkt op basis van nieuw en aanvullend bewijs, dat Bouterse in 1999 onterecht is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997.

De veroordeling van het gerechtshof in Den Haag was toen voornamelijk gebaseerd op verklaringen van de Belgische kroongetuige Patrick van Loon, die getuigde tegen Bouterse in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels, in het bijzijn van een notaris, op zijn belastende verklaring teruggekomen.

Het Hof sprak Bouterse destijds vrij van betrokkenheid bij vijf andere drugstransporten. Ook vonden de rechters dat niet was bewezen dat de huidige president van Suriname leiding gaf aan het zogenoemde Suri-kartel. Dat was in de ogen van politie en Justitie de misdaadorganisatie die verantwoordelijk was voor de cocaïnesmokkel van Suriname naar Nederland.

Volgens Weski blijkt kroongetuige Van Loon al jaren te hebben geprobeerd terug te komen op zijn voor Bouterse belastende getuigenis. Hij heeft uiteindelijk de advocaat benaderd en in een notariële verklaring laten optekenen dat hij Bouterse onterecht heeft aangewezen als betrokkene van de cocaïnesmokkel naar Stellendam. Van Loon beschuldigde Bouterse onder druk en op initiatief van het Openbaar Ministerie, stelt Weski. 'Daarbij blijken er hem meer gunsten geboden te zijn dan aan de rechter werden gemeld.'

'We hebben na jarenlang onderzoek niet alleen die valsheden, maar inmiddels ook andere ernstige en zorgwekkende dwalingen in deze rechtsgang aan het licht gebracht', verklaart Weski tegenover de media. 'Zoals over gebruikte opsporingsmethoden, de integriteit van het onderzoek en de misleiding van de rechter. De waarheidsvinding leek geen prioriteit meer.' De advocate wil nog niet inhoudelijk prijsgeven wat ze precies heeft ontdekt.

Weski heeft vanwege haar bevindingen de Hoge Raad ook gevraagd om een diepgaand onderzoek naar 'de geconstateerde schendingen van de waarheidsvinding en rechtsgang'. Dit om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Weski zei ook, dat Desi Bouterse verwacht dat de Hoge Raad de 'moed en wil heeft zijn oordeel slechts met de wet en het recht als leidraad in volledige onafhankelijkheid te vormen'. 

De Hoge Raad gaat beslissen over herzieningsverzoek.
Toenmalig advocaat in de zaak, Bram Moszkowicz, vroeg in 2002 al om herziening. Volgens hem was de verklaring van kroongetuige Van Loon onbetrouwbaar. Een andere Belgische man, Marcel G., die ook bij het drugstransport betrokken zou zijn, meldde dat Van Loon zijn verhaal verzonnen had, in ruil voor strafvermindering. De Hoge Raad heropende de zaak toen niet.
Tegen Bouterse loopt op verzoek van Nederland een internationaal opsporings- en aanhoudingsbevel. Nu Bouterse president is kan hij wegens immuniteit niet worden aangehouden. Voordien liep hij wel het risico in het buitenland te worden opgepakt.

Graag naar Nederland
Bouterse heeft inmiddels via het persbureau ANP laten weten graag weer eens naar Nederland te komen, maar als de betrekkingen tussen Suriname en Nederland weer normaal zijn.

Hij wist naar eigen zeggen dat deze wending in zijn zaak vroeg of laat zou komen: 'Gods molen draait langzaam, maar zeker.' En als de Nederlandse rechter Bouterse vrijspreekt, zal hij ook weer naar Nederland kunnen reizen. Of hij dat doet, laat hij onder meer 'afhangen van de relatie tussen Nederland en Suriname. Als de zaken tussen Suriname en Nederland weer genormaliseerd zijn, zou het kunnen dat ik ga. Ik vind wel dat de Surinamers in Nederland daar recht op hebben.' Bouterse reageerde overigens op een gedane vandaag uitspraak van zijn Surinaamse advocaat Irwin Kanhai dat hij nog dit jaar een ‘massameeting in Nederland’ zal houden als hij wordt vrijgesproken. Hij zegt dat die uitspraak was bedoeld als een ‘grapje’.


dWT en ANP
In Suriname is het de Ware Tijd die vandaag aandacht besteedt aan het herzieningsverzoek van Bouterse. Maar, de krant beperkt zich tot een stukje, dat is afgeleid van een ANP-artikel van vandaag en dat werd ook nog eens pas rond half drie vanmiddag geplaatst. Niet zo vreemd dat de krant gebruikmaakt van een ANP-bericht, immers de ANP-correspondente in Suriname is de Nederlandse Annelies Brinkman die ook journaliste is in dienst van de Ware Tijd. Kennelijk vond zij het belangrijker om haar bericht eerst in Nederland geplaatst te krijgen alvorens lokale, Surinaamse, media er lucht van zouden krijgen.

Dat Starnieuws, een nieuwswebsite die in Suriname om onbegrijpelijke redenen op handen lijkt te worden gedragen terwijl de journalistiek inhoudelijke kwaliteit van een bedenkelijk laag niveau is, vandaag geen aandacht besteedt aan 'de Bouterse herzienings-zaak' is vreemd. Wel besteedt de webredactie onder andere aandacht aan gedumpt vuil door restauranthouders en winkeliers in Paramaribo, aan de regering van Ecuador die een petitie voor een referendum over de vraag of het Yasuni National Park in de Amazone moet worden opengesteld voor olie-exploratie heeft afgewezen en aan een man die aan zijn benen en armen is gekapt in de buurt Flora te Paramaribo.

Journalistieke blunder
Het geen aandacht schenken aan het herzieningsverzoek van Bouterse is een heuse journalistieke blunder. Inmiddels is het half zes 's middags....... Starnieuws slaapt of heeft specifieke redenen om geen aandacht te besteden aan het herzieningsverzoek van de Surinaamse president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten