dinsdag 1 mei 2018

Zoektocht naar 16 slachtoffers van vier door zeepiraten overvallen vissersboten al stopgezet...

'De kans op overlevenden is zeer klein'

Twee boten zijn binnengebracht, één is meegenomen door de piraten en één is tot zinken gebracht


De zoektocht naar de slachtoffers van de vier vissersboten die zijn overvallen door zeepiraten is gisteravond stopgezet. De vier boten met 20 bemanningsleden zijn vrijdagavond in Surinaamse wateren in de omgeving van de Wia Wia bank overvallen door zeepiraten. Slechts vier van de bemanningsleden, onder wie een kapitein van een van de boten, zijn terecht.


Sinds het nieuws van de aanval bekend is, is de steiger aan de Anton Dragtenweg, waar deze boten aanmeren, het toneel van wanhopige familieleden, aldus vandaag, dinsdag 1 mei 2018, Starnieuws.

Ze vinden dat de autoriteiten te traag hebben gehandeld. De Maritieme Autoriteit Suriname, de Kustwacht en leden van het Visserscollectief zijn zondag naar het gebied vertrokken in de hoop overlevenden te vinden.

Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, zegt dat het vierde vaartuig tot zinken is gebracht door de kapers. Twee van de overvallen boten zijn binnengebracht, één hebben de kapers meegenomen en één is tot zinken gebracht.

Al langer klagen de vissers over de zeepiraten waar zij steeds vaker het slachtoffer van worden.

De piraten hebben de vissers zware kapverwondingen toegebracht. De vissers zijn overboord gegooid of moesten zelf in het water springen. Van zeker een van de bemanningsleden is bekend, dat hij niet kon zwemmen en in de diepte is verdwenen. Van een ander zijn de handen vastgebonden en is een autoaccu aan zijn voeten bevestigd, waarna hij overboord is gegooid.

Het is niet de eerste keer dat er doden te betreuren zijn bij zeepiraterij. Nu wordt er vanuit gegaan dat de zestien vermisten hoogstwaarschijnlijk zijn omgekomen. 'De kans op overlevenden is zeer klein', zegt Lall.

De kapitein die de aanval heeft overleefd, heeft verteld dat hij zag hoe de kapers de bemanningsleden die al gewond waren en in het water waren, met bamboestokken op het hoofd sloegen.

Onder de vermisten zijn jongens van 20 en 21 jaar. De families weten niet bij wie ze terecht moeten. Ze vinden dat de vissers aan hun lot worden overgelaten. Hoop om hun naasten nog levend terug te zien is vervlogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten