vrijdag 8 mei 2020

Wayana hebben sinds aanvang lockdown in oosten geen voedsel ontvangen

(Bron foto:Facebook)
Naast personenverkeer nu ook geen goederenverkeer toegestaan...

- Surinaamse militairen zouden met twee maten meten bij toelaten van personenverkeer over rivier in nadeel plaatselijke bewoners

- Militairen vragen veel hogere boete dan Franse collega's als iemand zonder toestemming op rivier is


Wayana inheemsen beklagen zich erover, dat zij sinds 30 april, toen de lockdown werd afgekondigd in het oosten, waar hun leefgebied is, nog niet zijn voorzien van voedsel. Zij hebben dit gerapporteerd aan stichting Mulokot Kawemhakan, die opkomt voor de belangen van deze inheemsen. 

Mulokot-voorzitster Jupta Itoewaki zegt vrijdag 8 mei 2020 in de Ware Tijd, dat haar stichting op het punt stond om met een vliegtuig voedselvoorraden te sturen naar het gebied, toen ze werd verrast met de mededeling, dat er behalve personenverkeer geen goederenverkeer is toegestaan.

'Vliegmaatschappijen die wij hebben benaderd, zeggen dat hen per brief is medegedeeld dat het vrachtverkeer voorlopig is verboden.' Volgens Itoewaki waren de dorpsleiders noch de bewoners hiervan op de hoogte.


Ze vertelt dat de mensen vanwege de goudwinning in het gebied al bijna niet meer in staat zijn om te vissen of te jagen, wat vanwege de lockdown voorlopig niet of nog zeer beperkt kan. De inheemsen zijn aangewezen op de langs de rivier gelegen supermarkt. Echter, zij kunnen zich vanwege de moeilijke economische omstandigheden niet steeds permitteren om inkopen te doen.

De bewoners hebben volgens Itoewaki ook melding gemaakt van vermeende onregelmatigheden. Zo zouden Surinaamse militairen met twee maten meten bij het toelaten van personenverkeer over de rivier in het nadeel van de plaatselijke bewoners.

Voorts wordt gezegd, dat de militairen een veel hogere boete vragen dan de Franse collega's als blijkt dat de mensen zich zonder toestemming met hun vaartuig over de rivier begeven.

Jerry Slijngard, die namens het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zitting heeft in het Covid-19 Managementteam, zegt dat er naar zijn weten 'geen enkele' instructie is gegeven aan militairen wat boete-inning betreft. 'We moeten onderzoeken of het daadwerkelijk op waarheid berust en als dat zo is dan is het tegen de instructie.'

Voor wat betreft de voedselvoorziening, zegt Slijngard dat er al contact is geweest met de Wayana.

Inbraak in woning NDP-Assembleelid Sumter in het district Wanica

Sumter vindt inbraak vlak voor verkiezingen 'heel opmerkelijk'

Daders maakten onder andere een laptop, tablet en harde schijven buit


In de woning van NDP-parlementarïer Daniëlle Sumter in het district Wanica is eerder deze week ingebroken. Volgens de politie ontdekte een buurvrouw de inbraak en sloeg alarm, aldus Waterkant.net vrijdag 8 mei 2020. 

Sumter ging meteen naar de woning en ontdekte dat haar woning compleet overhoop was gehaald. Het keukenraam hebben de dieven geforceerd om de woning te betreden.

De daders maakten een stereoset, cosmetica artikelen, een doos met vuurwerk, laptop, tablet, harde schijven, twee televisietoestellen, twee brushcutters en andere spullen buit.

De parlementariër vindt het heel opmerkelijk, dat vlak voor de verkiezingen er is ingebroken in haar woning en spullen met haar campagnezaken erop zijn buitgemaakt.

Vrouw en drie kinderen, illegaal vanuit Frans-Guyana gekomen, in Flora aangehouden

Na afname Covid-19-test zijn ze in quarantaine geplaatst


Manschappen van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), ondersteund door de politie, hebben vrijdag 8 mei 2020, aldus de Ware Tijd, op een adres te Flora een vrouw en drie kinderen aangehouden die illegaal de oostgrens zijn overgestoken. Na afname van een Covid-19-test zijn ze in quarantaine geplaatst. Het resultaat van de medische test wordt afgewacht. 

De autoriteiten gingen naar het adres op basis van een tip. Vooralsnog is onduidelijk wanneer de vrouw en kinderen de Marowijnerivier, die vanwege de lockdown is gesloten, zijn overgestoken en hoe ze naar Paramaribo zijn overgebracht.

Sinds de landsgrenzen op 14 maart zijn gesloten is een aantal mensen illegaal binnengekomen. Bootslieden, die daaraan hebben meegewerkt en zijn betrapt, werden aangehouden en hun boten en buitenboordmotoren in beslag genomen. Ook werden illegale binnengekomen burgers opgespoord en in quarantaine geplaatst.

Vanwege het groot aantal Covid-19-besmettingen in Frans-Guyana dichtbij Surinaamse dorpen, zijn in het grensgebied verscherpte maatregelen getroffen om illegaal personenverkeer tegen te gaan. Tot en met 10 mei zijn de grensrivieren volledig gesloten.

Suriname ontvangt medicamenten en medische benodigdheden van India

'Innovatieve middelen worden gebruikt om de levering te garanderen'


Suriname krijgt medicamenten en medische benodigdheden van India. Dat heeft de Indiase ambassade vrijdagmiddag 8 mei 2020 bekendgemaakt in een persbericht, aldus de Ware Tijd. India wordt daarin aangeprezen als 'de apotheek van de wereld'. 

De humanitaire hulp aan landen als Suriname omvat essentiële medicamenten, antibiotica, medische verbruiksartikelen en andere laboratorium- en ziekenhuisapparatuur. Suriname kwam in aanmerking voor zeventien medicijnen, inclusief vitamine C, amoxicillin, paracetamol en ibuprofen. De bezending bestaat verder uit duizend thermometers, twintigduizend 'swabs' en beschermende kleding, waaronder tweeduizend paar handschoenen.

Hoewel de lockdown de logistiek van de operatie uiterst complex heeft gemaakt, zegt de Indiase ambassade dat er innovatieve middelen worden gebruikt om de levering te garanderen. De coronapandemie heeft een 'ongekende, wereldwijde crisis van immens grote proporties' veroorzaakt, waarbij landen over de hele wereld zijn geconfronteerd met zowel 'een catastrofale noodsituatie op gezondheidsgebied als een enorme economische schok', aldus de ambassade.

India zegt zich daarom in te zetten om zijn 'vrienden en partners' te steunen in de collectieve strijd, onder meer door ze te voorzien van essentiële medische benodigdheden.

Verontwaardiging over afbeelding Strei! kandidaat Sewkaransing met foto Jezus...

Strei!: 'Wij nemen afstand van meme’s/flyers gemaakt door Karel Donk'


Starnieuws meldt vanmiddag, vrijdag 7 mei 2020, dat in de samenleving met verontwaardiging is gereageerd op een afbeelding waarin een foto van Jezus is afgebeeld met de tekst Want Jezus doet al 10 jaren niks. In deze uiting wordt Strei! kandidaat Satijanand Sewkaransing in Wanica gepromoot. 

Strei! voorzitster Maisha Neus zegt dat het niet gaat om een actie van haar partij.

'Bij deze nemen wij afstand van de meme’s/flyers gemaakt door Karel Donk. Karel is geen lid van STREI! En publiceert op eigen titel memes/afbeelding waar wij als partij niet achter staan. LET WEL DEZE AFBEELDINGEN ZIJN NIET VAN STREI! Wij drijven geen spot met geloof en hanteren een scheiding tussen kerk en Staat.'


De meme is ook geplaatst op de Facebook-pagina van Sewkaransing. Eerder zijn ook aanstootgevende meme's van deze kandidaat gepost. Sewkaransing heeft geen afstand genomen van de meme. Integendeel is hij in discussie gegaan met mensen die kritiek over hebben.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zei vanmiddag in het SRS-programma Bakana Tori, dat dit soort meme's absoluut niet kunnen worden geaccepteerd. OKB vraagt al jarenlang om een campagne te voeren die ethisch verantwoord is.

'Dit is buiten alle normen. Jezus Christus wordt hier beledigd. Wij leven in een multi-religieus land waar wij niet komen aan elkaars religie. Hier moet paal en perk tegen gesteld worden.'

Latijns-Amerika bereikt 300.000 besmettingen van coronavirus

(Bron foto: AP/Ariana Cubillos)
Het dodental in de regio overschrijdt de 16.000 ...


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) waarschuwt dat de transmissiesnelheden in Brazilië, Ecuador, Peru, Chili en Mexico 'nog steeds erg hoog' zijn. Latijns-Amerika zag zijn coronavirusgevallen donderdag 7 mei 2020 300.000 overschrijden toen het dodental in de regio 16.000 overschreed, volgens een AFP-telling. 

Brazilië, het grootste land van de regio, is ook verreweg het zwaarst getroffen met meer dan 8500 doden - meer dan de helft van het totaal - en 125.000 gevallen.
Het buurland Peru volgt met bijna 55.000 gevallen en 1.500 doden.
De crisis lijkt het meest dodelijk te zijn in Mexico met 2.700 doden onder slechts 27.600 gevallen, hoewel dat gedeeltelijk te wijten kan zijn aan lage testniveaus.

Terwijl Peru en Chili respectievelijk 13.000 en 12.000 mensen per miljoen inwoners hebben getest, staat het cijfer van Worldometers op iets meer dan 800. Gemeten naar verhouding van de bevolking is Ecuador verreweg het zwaarst getroffen met 92 doden per miljoen, tweemaal die van de tweede plaats Peru.

De situatie in Brazilië is bijzonder zorgwekkend, omdat het een grens deelt met tien landen en gebieden. President Jair Bolsonaro heeft die angsten vergroot door de omvang van de coronaviruspandemie te bagatelliseren. Hij heeft deelgenomen aan protesten tegen een lockdown en maatregelen voor sociale afstand, waardoor zijn aanhangers in feite werden aangemoedigd om de bevelen van de staat om te sluiten op te volgen.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie heeft landen in de regio geadviseerd om 'voorzichtig' te blijven en waarschuwde dat de transmissiesnelheden in Brazilië, Ecuador, Peru, Chili en Mexico 'nog steeds erg hoog zijn'. De piek van de uitbraak zal in sommige landen naar verwachting de komende dagen worden bereikt.

In Argentinië zijn er tot nu toe meer dan 5.300 bevestigde gevallen geweest, met 282 doden.

(Suriname Mirror/Buenos Aires Times/AFP)

Colombia ontvangt US$ 1,5 miljoen donatie van China

China doneert biobeveiligings- apparatuur, ademhalings- toestellen en 30.000 Covid-19-testkits


De Colombiaanse regering ontving donderdag 7 mei 2020 een donatie van US$ 1.5 miljoen aan medische benodigdheden van de Volksrepubliek China, terwijl het aantal coronavirusgevallen in het land in totaal 9.456 nu bedraagt. 

De verzending van biobeveiligingsapparatuur, ademhalingstoestellen en 30.000 COVID-19-testkits werd door de Chinese ambassadeur Lan Hu ontvangen van minister van Buitenlandse Zaken Claudia Blum en minister van Volksgezondheid Fernando Ruíz.


'Het is een eer om zo'n belangrijke donatie te ontvangen, aangezien de hele wereld in een dergelijke complexe situatie verkeert met een virus die duizenden doden heeft veroorzaakt', zei Ruíz, eraan toevoegend, dat de gezondheidswerkers van het land telefoontjes hebben ontvangen van Chinese bedrijfsleiders die Colombia helpen in de strijd tegen coronavirus.

Onder de items die in Bogotá aankwamen zijn 680.000 gezichtsmaskers, handschoenen, bril en infraroodthermometers.

Ambassadeur Hu verklaarde, dat aangezien 'de wereld voor een gemeenschappelijke vijand staat, de mensheid geen alternatief heeft dan te reageren met collectieve actie, solidariteit en wederzijdse steun'.


Donderdag, toen het aantal Covid-19-gevallen steeg met 497 nieuwe gevallen en 10 extra dodelijke slachtoffers, was het epicentrum van de uitbraak in het land Leticia, de departementale hoofdstad van Amazonas. Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt een epidemiologisch cluster in de gaten gehouden in drie inheemse gemeenschappen in de buurt van Leticia: Yoi, Arara en Zaragoza.

Leticia heeft de afgelopen 24 uur 188 gevallen van coronavirus gemeld. Ondanks de registratie van het hoogste aantal Covid-19-gevallen in het land, heeft Bogotá 130 gevallen toegevoegd, waarmee het nieuwe totaal op 3.599 komt.

Het Nationale Gezondheids Instituut verwerkte 4.242 tests van patiënten met Covid-19-symptomen. Andere gevallen werden gemeld in onder meer Altántico (58), Valle (47), Barranquilla (23), Meta (17), Huila (10) Cundinamarca (7), Cartagena (5), Antioquia (4). Het aantal herstelde patiënten is 2.300. Het totale dodental voor Colombia vanaf donderdag is 407.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/Prensa Latina/Twitter)

Colombia intensiveert coca-uitroeiingsoperaties tijdens lockdown

Ondanks lockdown handmatige uitroeiing cocaplanten in afgelegen gebieden


Mensenrechtenorganisaties in Colombia hebben de regering bekritiseerd voor het opvoeren van haar inspanningen cocaplanten uit te roeien tijdens de pandemie. Ondanks een volledige lockdown in het land, heeft de Colombiaanse regering de handmatige uitroeiing van cocaplanten in afgelegen delen van het land geïntensiveerd. 

Het is het belangrijkste ingrediënt voor cocaïne en wordt in afgelegen delen van het land geteeld door telers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het gewas.

Hun vertegenwoordigers en een internationale coalitie van mensenrechtenorganisaties eisen om gezondheidsredenen, dat de operaties worden stopgezet.

Al Jazeera's Alessandro Rampietti doet verslag vanuit de hoofdstad Bogota:


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

'Brazilië kan binnen een maand economisch ineen storten'

(Bron foto: Twitter)
Minister Guedes: 'Brazilië kan op korte termijn te maken krijgen met voedseltekorten en onrust'


Brazilië kan binnen een maand met 'economische ineenstorting' te maken krijgen door de coronamaatregelen die van kracht zijn in het land. Daarvoor waarschuwde de minister van Economie Paulo Guedes gisteren op een persconferentie. 

Volgens Guedes kan het land door de maatregelen op korte termijn te maken krijgen met voedseltekorten en onrust. 'Binnen ongeveer 30 dagen kunnen er tekorten ontstaan in winkelschappen en kan de productie ongeorganiseerd raken, wat leidt tot een systeem van economische ineenstorting, van sociale wanorde', aldus de minister


In veel Braziliaanse staten zijn lockdownmaatregelen van kracht om het coronavirus in te dammen.

President Jair Bolsonaro noemde de ziekte de afgelopen weken herhaaldelijk een 'griepje' en zei dat de maatregelen tegen de verspreiding rampzalig kunnen uitpakken voor de economie. 'We kennen het probleem van het virus en we moeten levens redden', zei Bolsonaro vandaag, vrijdag 8 mei 2020. 'Maar, er is een probleem dat ons steeds meer bezighoudt: de kwestie van de werkloosheid, van de economie die stilstaat. De strijd tegen het virus zou niet meer schade moeten aanrichten dan het virus zelf.'

Guedes en Bolsonaro deden hun uitspraken kort na een ontmoeting met een rechter van het Hooggerechtshof. De president ondernam onlangs stappen om de coronamaatregelen die een aantal staten invoerden terug te draaien, maar volgens het Hof staan de staatsoverheden in hun recht.

In Brazilië zijn ruim 135.000 besmettingsgevallen van het longvirus bekend. Vandaag werden 9.888 nieuwe infecties gerapporteerd. De afgelopen 24 uur stierven 610 mensen in het land als gevolg van het virus, in totaal zijn er 9.146 coronadoden te betreuren. Volgens medische experts zijn de daadwerkelijke sterfte- en besmettingscijfers waarschijnlijk nog een stuk hoger.

(Suriname Mirror/Havana Times/ANP/YouTube)

Tweede groep repatrianten vanuit Nederland onderweg naar Suriname

(Bron foto's: NII)
Regering onderzoekt opties om gestrande ingezetenen uit Cuba en Curaçao terug te halen


De regering heeft de tweede groep repatrianten vanuit Nederland laten ophalen. De vlucht is vanochtend, vrijdag 8 mei 2020, vertrokken vanaf Schiphol. Deze groep passagiers wordt later vandaag verwacht op Surinaamse bodem. Bij deze vlucht zijn alle geldende Covid-19 regels in acht genomen, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Deze ingezetenen zullen zoals alle andere repatrianten ook voor ten minste 14 dagen verplicht in overheidsquarantaine gaan.


De eerste groep repatrianten uit Nederland mocht dinsdag naar huis, waarna de hotels zijn gereinigd in afwachting van de tweede groep die vanavond arriveert. Op deze vlucht zitten voornamelijk personen die op 14, 15, 16 en 17 maart terug zouden moeten keren naar Suriname. Ook is zoveel mogelijk rekening gehouden met vrouwen met kinderen, personen die nu worden bijgestaan door de Surinaamse overheid, personen die onder medische behandeling zijn of medicatie nodig hebben, seniore burgers, personen in strategische beroepen en functionarissen in overheidsdienst.

Er zijn ruim 400 personen afgereisd met de KLM. Met de vliegmaatschappij worden gesprekken gevoerd over een door hen uit te voeren repatriëringvlucht. Volgende week zal hierover meer informatie worden gegeven.

Er wordt ook naar opties gekeken om gestrande ingezetenen uit Cuba en Curaçao terug te halen. Mogelijk op een gecombineerde vlucht van de SLM. Er wordt verder rekening gehouden met het aantal beschikbare quarantaineplaatsen die de overheid ter beschikking heeft.

Informatie over afhalen ID-kaarten Centraal Bureau voor Burgerzaken

Bijschrift toevoegen

NII: 'Centraal Suriname Natuur Reservaat nimmer in concessie uitgegeven aan buitenlands bedrijf of persoon' - 'Laat dat duidelijk zijn!

(Bron foto: NII)
'Zonder hoor en wederhoor toe te passen citeert de Ware Tijd personen die verregaande conclusies trekken'


Volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, vrijdag 8 mei 2020, dat het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR) nimmer in concessie uitgegeven aan een buitenlands bedrijf of persoon noch op enigerlei wijze verkocht. 

Het bericht in De Ware Tijd berust niet op waarheid en vindt geen steun in het beschikbare feitenmateriaal. Zonder hoor en wederhoor toe te passen worden personen geciteerd die verregaande conclusies trekken; de beweringen met betrekking tot het overheidshandelen zijn niet alleen onzorgvuldig maar bovenal onjuist. Het CSNR is beschermd grondgebied van Suriname, prijkend op de UNESCO-erfgoed lijst.

Het reservaat is onderdeel van Suriname ’s tropisch oerwoud en omvat de Raleighvallen, Eilerts de Haan en Tafelberg. In totaal bestrijkt het bijna 1.6 miljoen hectare. 'De overheid heeft dit nimmer in concessie gegeven aan de genoemde heer Eger noch aan diens bedrijf of bedrijven waarin hij direct of indirect participeert. Aan geen enkel bedrijf! Laat dat duidelijk zijn.'

De Surinaamse overheid kwam er op enig moment achter, dat Eger hier te lande een bedrijf had opgericht, waarvan hij enig bestuurder is. Opmerkelijk in dit verband is een bepaling in de statuten die inhouden dat deze vennootschap bij uitsluiting de concessierechten over het CSNR zal verwerven, beheren en voorts allerhande activiteiten hiermee zou kunnen ontplooien. Juist omdat de overheid zich hierin niet kon vinden heeft zij deze constructie resoluut van de hand gewezen.

Dezelfde verontwaardiging als in de Ware Tijd bestaat ook bij de overheid.

'Wij benadrukken, dat de overheid geen goedkeuring heeft gegeven aan concessie-overdrachten met betrekking tot CSNR, of marketing van ons CSNR, niettegenstaande de melding hieromtrent op de website van voornoemde heer Eger. Zijn handelen is voor zijn eigen rekening en risico en geeft nogmaals dat dit zonder medeweten van de overheid is en zonder grondslag. Van een verkoop en geldelijke transactie is ook geen sprake.'

Als er geen financiële vergoeding is ontvangen, valt er begrijpelijk ook niets te traceren. Over de waarde die genoemd wordt, kan verwezen worden naar de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IaDB). De private sector poot van de IaDB blijkt namelijk een studie bekostigd te hebben over de waardering van het natuurreservaat. Zij hebben naderhand verklaard dat dit een innovatieve (“laboratorische”) studie was over een potentieel nieuw activaproduct. Dit verzoek kwam niet van de overheid. De IaDB heeft dit in haar eigen niet-gouvernementele structuur uitgezet en uitbesteed aan een particulier.

Abdoel (NDP) gaat vordering procureur-generaal tegen Hoedraad afwijzen

'Uit dossier blijkt niet dat minister staatsgelden heeft misbruikt ten eigen bate'


Amzad Abdoel (NDP-fractieleider) zegt vandaag, vrijdag 8 mei 2020, - niet verrassend - op Starnieuws, dat 'na diepgaand bestuderen' van de vordering van de procureur-generaal tegen minister Gillmore Hoedraad van Financiën, hij deze zal afwijzen. 

'Ik praat op persoonlijke titel. Uiteindelijk zal het parlement beslissen of de vordering wordt toegekend of afgewezen.'

De Nationale Assemblee heeft een commissie benoemd om de minister te horen en hier verslag van uit te brengen. 'Uit het dossier blijkt niet, dat de minister staatsgelden heeft misbruikt ten eigen bate. Wat ik wel heb opgemerkt is, dat de minister constant bezig is geweest om de financiering van de staatsuitgaven veilig te stellen. In dat streven bekeek de minister alle opties en besprak hij deze met relevante actoren. Ik ben de mening toegedaan, dat je daarvoor de minister niet kan straffen. Indien de minister ten eigen bate zou hebben gehandeld en middelen van de Staat zich wederrechtelijk had toegeëigend, dan zou ik hem wel in staat van beschuldiging stellen.'

Het Assembleelid vindt dat bij de recente ontwikkelingen blijkt, dat vanuit instituten die neutraal dienen te zijn, veelal politieke handelingen worden gepleegd. Er worden volgens hem meningen en aanbevelingen gedaan die door de politieke tegenstanders van de NDP als opdrachten worden gelezen en uitgevoerd. Er kan volgens Abdoel geen eerlijk proces worden gegarandeerd.

'Ik ben ook de mening toegedaan, dat er een aantal zaken is waarin de minister meer informatie dient te verschaffen, zodat die zaken ook duidelijk worden voor de samenleving.'

Voor vierde keer in drie jaar ingebroken in woning waarnemend directrice MULO Brokopondo

'Samen- leving moet weten wat zich afspeelt in Broko- pondo, ik kan dit niet meer aan'


De maat is vol voor waarnemend directrice Ria Atipa van de MULO Brokopondo. Onlangs is voor de vierde keer in drie jaar tijd in haar woning ingebroken. Zij zegt dat zij wordt tegengewerkt sinds zij drie jaar geleden op de school is aangesteld.

Nadat de scholen in verband met de coronaviruscrisis in maart werden gesloten, kwam Atipa naar Paramaribo. Zij ging op 27 april naar Brokopondo en ging dezelfde dag terug naar de stad. Ze liet daarbij alles in goede staat achter, maar toen zij een week later terugkeerde, trof zij een complete ravage aan. Er bleek te zijn ingebroken: de vandalen hebben gekookt, gegeten, troep gemaakt en de koelkast beklad. Zij lieten een brief op de grond achter, met de tekst 'Atipa, ga je me telefoon weer nemen?'


Ze vertelt vandaag, vrijdag 8 mei 2020, in de Ware Tijd, dat ze begin maart een mobiele telefoon van een leerling had afgepakt, omdat hij tegen de regel in tijdens de lessen ermee bezig was. 'Ik liep op de gang en zag hem bezig.' Atipa zegt, dat zij door de plotselinge sluiting van de school de gelegenheid niet heeft gehad het toestel terug te geven. 'In die periode waren we bezig met mondelinge examens. Leerlingen komen alleen op de dag waarop ze zijn ingedeeld. Ik zag de betreffende leerling niet meer. Dus het toestel is onder mijn beheer gebleven.'

Op 29 april ontving ze een WhatsApp-bericht van een neef van de leerling, waarin stond: 'Kan K. zijn telefoon terugkrijgen? Misschien ontvangt hij berichten en hij kan ze dan niet lezen, want zijn telefoon is bij u.' Atipa liet weten dat zij op dat moment in Paramaribo was, maar in de loop van de week terug zou zijn en de telefoon aan een tante van de leerling zou geven. Op 4 mei, vermoedelijk de dag van de inbraak, hebben collega's een groep jongens gezien die de buurt al geruime tijd terroriseren.

'Mijn woning is de vierde waarin ze hebben ingebroken. Alles is uit mijn klerenkast gehaald. Ik vermoed dat ze op zoek waren naar de telefoon. Hoe kan je in een huis inbreken en je schrijft iets over een telefoon? Dat kan alleen iemand die wist dat het toestel bij mij was.'

Nadat Atipa de politie had ingelicht werd de leerling thuis opgehaald en opgebracht voor verhoor. 'Van de politie kreeg ik te horen dat ze geen gronden hebben gevonden om hem aan te houden. Hij is toen heengezonden.'

Ze voelt zich niet meer veilig in de woning, vooral met haar jonge kind erbij. 'De samenleving moet weten wat zich afspeelt in Brokopondo. Ik kan dit niet meer aan.'

KKF vraagt president Bouterse belasting- en energiekorting om bedrijven die lijden onder Covid-19-maatregelen tegemoet te komen

Bij KKF hebben zich zo'n 1.000 bedrijven gemeld die geld uit Srd 400 miljoen Noodfonds willen


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 8 mei 2020, dat de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) president Desi Bouterse vraagt om bedrijven die lijden onder de Covid-19-maatregelen, vooral tegemoet te komen met belasting- en energiekorting. 

De organisatie vraagt het staatshoofd verder om bedrijven met werknemers met een maximaal brutoloon van Srd 4.000, vrij te stellen van betaling van loonbelasting en AOV-premie. In een brief vraagt KKF verder om bedrijven met aantoonbare liquiditeitsproblemen in staat te stellen om hun inkomstenbelasting in termijnen te voldoen. Deze bedrijven zouden ook het verzoek moeten kunnen doen om een lager bedrag te betalen. 'Het gaat vooral om bedrijven die minder dan vijftig werknemers in dienst hebben.'

Het staatshoofd voert al geruime tijd overleg met belanghebbenden over stimulusmaatregelen ter ondersteuning van bedrijven die in het slop zijn geraakt. Bij de KKF hebben zich ongeveer duizend bedrijven gemeld die geld uit het door minister Gillmore Hoefdraad aangekondigde Noodfonds van Srd 400 miljoen willen.

De organisatie geeft de voorkeur aan belasting- en energiekortingen, omdat daarvoor geen directe cashovermakingen vanuit de overheid nodig zijn. Banken, verzekeraars, mijnbouwbedrijven, consultancies, notariaten en advocatenkantoren hoeven vooralsnog niet in aanmerking te komen voor de verlichtende maatregelen, vindt de organisatie.

De KKF heeft gevraagd om kleine bedrijven te ondersteunen, omdat die veelal fragiel zijn. De coronavirus-maatregelen hebben een enorme impact op deze bedrijven, waar werknemers al gauw tegen ontslag aankijken. Aangevoerd wordt, dat de onzekerheid alleen maar toeneemt nu niet bekend is hoelang de maatregelen nog zullen voortduren.

De KKF gaat ervan uit, dat de herstelperiode lang zal zijn en noemt daarom geen termijn voor de duur van de belasting- en energiekorting.

Onafhankelijk Kiesbureau eist aanwezigheid waarnemers in stemlokalen

OKB overweegt Kort Geding tegen Staat om aanwezigheid af te dwingen

'Minister heeft het OKB als toezichthoudende autoriteit gepoogd uit te schakelen met deze maatregel'


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zal onder geen beding accepteren, dat zijn waarnemers niet in stemlokalen plaats mogen nemen. In een presentatie aan politieke partijen over het stemmingsproces werd dinsdag gesteld, dat het OKB en de politieke partijen buiten de zaal hun werk moeten doen. Dit heeft volgens Binnenlandse Zaken te maken met de Covid-19 maatregelen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Politieke partijen hebben geprotesteerd dat het OKB niet in het verkiezingslokaal aanwezig mag zijn. Het OKB heeft een brief geschreven naar minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, waarin hem is aangegeven dat het besluit tegen de wettelijke regels is. De minister moet binnen twee dagen reageren, staat in de brief die donderdag naar hem is geschreven. Indien de reactie van de bewindsman niet bevredigend is, zal een Kort Geding tegen de Staat aanhangig worden gemaakt, schrijft OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos de minister.

De minister heeft het OKB als toezichthoudende autoriteit pogen uit te schakelen met deze maatregel, stelt het OKB in de brief. Dit zal de bewaker van het verkiezingsproces nimmer tolereren. Betoogd wordt, dat het OKB zijn taken en bevoegdheden, maar ook zijn bestaansrecht ontleent uit de wet en niet bij gratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het OKB beroept zich op de wettelijke voorschriften en de democratische beginselen die gelden binnen Suriname.

Het ministerie wordt opgeroepen om de wet te respecteren en de maatregel onmiddellijk terug te draaien. Het OKB moet onvoorwaardelijk toegang hebben tot en in alle locaties van belang, op en rondom de dag van de stemming en telling. Benadrukt wordt dat een eerlijk en transparant verkiezingsproces gegarandeerd moet worden voor de totale natie.

De brief is ondertekend door voorzitster Jennifer van Dijk-Silos en secretaris Annemarie Linger.

Nieuwe Noodverordening Covid-19 door overheid Bonaire ‘Corona Smart’ genoemd

Verbod op evenementen en samenkomsten met 50+ personen blijft van kracht

Volwassenen verplicht in publieke ruimtes sociale afstand van 1,5 meter te houden


De nieuwe Noodverordening Covid-19 wordt door de overheid met ‘Corona Smart’ aangeduid. Het verbod op alle evenementen en op samenkomsten met meer dan 50 personen blijft van kracht, ook op de stranden van Bonaire. Daarnaast zijn alle volwassenen verplicht om in publieke ruimtes een sociale afstand van 1,5 meter te houden. Onder deze voorwaarden en met strikte hygiënevoorschriften, kunnen de meeste faciliteiten op Bonaire weer open, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Hoewel de kans steeds kleiner wordt, kan het volgens de overheid niet geheel uitgesloten worden dat het coronavirus op Bonaire aanwezig is.

Mede gelet op de beperkte zorgcapaciteit op het eiland, blijven enkele noodmaatregelen nodig om een ongecontroleerde verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo geldt bijvoorbeeld nog steeds een algeheel verbod op evenementen waarvoor een vergunning nodig is. Ook samenkomsten met meer dan 50 personen blijven verboden, in publieke en besloten sfeer, zowel binnen als in de open lucht. Daarnaast moet iedereen in openbare- en in publieke ruimtes een sociale afstand houden van minimaal 1,5 meter. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar onderling en voor personen woonachtig op hetzelfde adres.

Sportfaciliteiten, inclusief zwemlessen, horecagelegenheden en casino’s mogen open mits zij zich kunnen houden aan het maximum van 50 personen, een sociale afstand van minimaal 1,5 meter en strikte hygiënemaatregelen. Contactsporten zijn verboden voor volwassenen.

Kinderen tot en met 17 jaar hoeven bij het sporten onderling geen sociale afstand te houden, zij kunnen ook contactsporten beoefenen. Grote toernooien zijn wel voor iedereen verboden. Vanaf 11 mei gaan ook de scholen en kinderopvang weer open met toepassing van dezelfde regels. Ook hier geldt de sociale afstand niet voor kinderen tot en met 17 jaar onderling, wel voor alle volwassenen.

Seks- en nachtclubs, dansgelegenheden, spa’s en sauna’s blijven gesloten omdat het risico op verspreiding groot is door het lichamelijk contact of een beperkte ruimte.

Verbod op quads, motorfietsen, buggy’s en trikes in natuurgebieden Fundacion Parke Nacional Arikok Aruba

(Bron foto: Viator)
Quads en dergelijke zorgen voor veel overlast op straat en er gebeuren veel ongelukken mee


Fundacion Parke Nacional Arikok (FPNA) laat voortaan geen quads, motorfietsen, buggy’s en trikes meer toe in de natuurgebieden die onder hun beheer staan. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Minister Marisol Lopez-Tromp van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu wil gemotoriseerde pleziervoertuigen ook weren van de openbare weg. De overheid gebruikt de impasse in het toerisme om te analyseren welke ontwikkelingen dermate ongewenst zijn dat ze in de toekomst niet meer worden toegestaan.

De groepen quads en dergelijke zorgen voor veel overlast op straat en er gebeuren veel ongelukken mee. ,

'Aruba is vrijwel het enige land ter wereld waar dit soort voertuigen op de openbare weg mogen. Daar zijn ze eigenlijk niet geschikt voor', aldus Lopez-Tromp. Ze baseert haar voornemen tot een verbod op het Ruimtelijke Ontwikkelingsplan.

FPNA sluit aan bij de plannen van de bewindsvrouw, door pleziervoertuigen te weren uit de natuurgebieden. Tot het einde van het jaar geldt nog een overgangstermijn en mogen groepen quads en dergelijke, nog wel als georganiseerde tour Parke Arikok in. De touroperator moet zich daarvoor wel registreren bij FPNA en dient zich aan strikte regels te houden.

Vanwege omzetderving bij Curoil, Curaçao, zoekt bedrijf financiering

Curoil zoekt geld bij lokale bank en in Nederland 


Vanwege de omzetderving bij Curoil, geschat op 40 miljoen gulden aan het einde van dit jaar, en de liquiditeitsproblemen die hier het gevolg van zijn, worden twee parallelle financieringstrajecten ingezet om dit gat te dichten. Dat wordt vandaag, vrijdag 8 mei 2020, in het Antilliaans Dagblad uitgelegd door de directeur van Curoil, Yamil Lasten. 

Naast de waarborgingscomponent in de tariefopbouw van 22 cent op benzine en diesel - wat alleen een klein deel van het gat zal dichten - is er ook een verzoek ingediend bij een lokale bank voor herfinanciering van de kredietfaciliteit en een verzoek om financiering te krijgen vanuit Nederland. Nederland heeft het College financieel toezicht (Cft) om advies hierover gevraagd.

'Het is denkbaar dat dan ook die 22 cent weer teruggenomen kan worden', zo voegt Lasten eraan toe. Hij legt uit, dat in de lokale herfinanciering bij de bank het bedrag van 40 miljoen meegenomen wordt. Het terugbetalen van deze schuld kan over een langere periode uitgestreken worden en het liquiditeitsprobleem van nu is opgelost. Beide instituten, zowel de bank als het Cft hebben overigens extra vragen gesteld.

Lasten: 'Gezien de discussie over de overheids-nv’s en de negatieve beeldvorming daarover merk ik dat instanties meer willen weten over ons (financieel) beleid. Gelukkig hebben we een business die conform good governance draait en daarom ben ik positief gestemd over beide financieringsopties. Het Cft moet eerdaags advies uitbrengen aan Nederland over ons verzoek en vanuit Nederland verwacht ik dat er verschillende voorwaarden verbonden zullen worden aan de financiering, die overigens specifiek Curoil betreft en dus niet loopt via de regering.'

Uit een nadere uitleg over de prijsbepaling van benzine en diesel, waar een groot deel van de burgers direct mee te maken heeft, blijkt dat mensen vaak de olieprijs verbinden aan de benzine- of dieselprijs. Niets is minder waar, zo legt Lasten uit.

'Ruwe olie en destillaten (zoals benzine en diesel) zijn verschillende markten. Er is een verband, de correlatie is ongeveer 30 procent. De resterende 70 procent is onafhankelijk van elkaar. Het kan zelfs zo zijn dat olieprijzen dalen en dat toch de kosten van destillaten hoger zijn. Dat is namelijk afhankelijk van bijvoorbeeld operationele kosten van raffinaderijen en vervoerskosten.'

Het is ook een verkeerde veronderstelling dat de afname van de eigen raffinaderij per definitie goedkoper is. Lasten: 'De prijs van destillaten is opgebouwd uit een marktprijs en premie die de leverancier in rekening brengt. De lokale raffinaderij brengt op het moment een veel hogere premie in rekening dan wat wij op de internationale markt betalen.'

Curaçao overweegt drive-thru te openen voor coronavirus testen

Epidemioloog Gerstenbluth: 'Pilot met drive-thru wordt onderzocht'


Het crisisteam overweegt een drive-thru te openen waar mensen zich kunnen laten testen op besmetting met het coronavirus Sars-CoV-2. Een dergelijk systeem bestaat al in het buitenland en nu wordt met een pilot onderzocht of het een geschikte methode is voor Curaçao. 

Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth, operationeel medisch leider, gisteren tijdens een persconferentie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 mei 2020.


De drive-thru zou bijdragen aan de uitbreiding van de testmogelijkheden op het eiland. In deze fase van de afbouw van de voorzorgsmaatregelen is het belangrijk dat de gevolgen daarvan snel in kaart worden gebracht.

Vanaf vandaag is alleen de avondklok nog van kracht tussen 21.00 uur en 6.00 uur en zijn de plachi di dia en shelter in place overdag ingetrokken. Mocht het aantal bevestigde besmettingsgevallen (16 sinds 24 april) met grote aantallen toenemen, dan moet direct actie ondernomen worden om een grote uitbraak te voorkomen.

Detecteren, isoleren en het opsporen van contacten, vat Gerstenbluth de wereldwijd toegepaste aanpak samen. 'Op die manier voorkom je dat de boel uit de hand loopt.'

Tegenslag voor Curaçao: Klesch Group kan Isla 1e helft dit jaar niet overnemen

Uitbetaling Isla-personeel na juni nog onzeker 


Een nieuwe tegenslag voor Curaçao: door de wereldwijde coronacrisis is Klesch Group niet in staat de petroleum industrie op het eiland nog in de eerste helft van dit jaar, zoals eerder was afgesproken, over te nemen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 mei 2020.

Het is vooralsnog onduidelijk wat dit betekent voor de bijna 900 voormalige Isla-werknemers, die in afwachting van de overname van de exploitatie door Klesch, sinds januari voor de volle 100 procent worden uitbetaald met gemeenschapsgelden afkomstig van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Daarnaast ontvingen zij twee van de in totaal vijf tranches in het kader van de afvloeiingsregeling van hun vorige werkgever, Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.). De rest is geconditioneerd door Isla/PdVSA.

Eind december 2019 werd tussen RdK (eigenaar/verhuurder) en Klesch (huurder/operator) een Asset Purchase and Sale Agreement getekend. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Optimisme alom. Klesch zou zo spoedig mogelijk, eventueel al in april, maar in elk geval vóór 1 juli de exploitatie van raffinaderij, Curaçao Refinery Utilities (CRU) en de terminal bij Bullenbaai voor zijn rekening nemen. Totdat Covid-19 roet in het eten gooide.

Het Antilliaans Dagblad berichtte eind maart al dat corona voor ‘vertraging’ had gezorgd. Gisteren berichtte RdK dat Klesch - ‘zelf getroffen door de impact van Covid-19’ - het niet redt voor 30 juni. In een brief aan het personeel wordt gesteld dat Klesch heeft aangegeven zich aan de afspraak te willen houden om de deal alsnog af te ronden.

In een persbericht meldt RdK dat Klesch heeft gemeld dat de eindovereenkomst er ‘vóór de jaarwisseling’ ligt. Hoewel het een prioriteit is voor RdK, kan er op dit moment nog niets concreets worden gezegd over wat er na juni gebeurt. De directie hoopt ‘de komende weken’ meer helderheid te kunnen geven.

Ook De Surinaamsche Bank sluit overeenkomst met CBvS over terugbetaling vreemde valuta-kasreservemiddelen

DSB heeft Kort Geding onmiddellijk ingetrokken


Starnieuws bericht vanmorgen, vrijdag 8 mei 2020, dat nu ook, net als vijf andere banken, De Surinaamsche Bank (DSB) gisteren een overeenkomst heeft getekend met de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het gaat om de terugbetaling van de wederrechtelijk onttrokken vreemde valuta-kasreservemiddelen en bij CBvS in beheer gelaten vreemde valuta-termijndeposito's. 

DSB heeft het Kort Geding, dat al in behandeling was, onmiddellijk ingetrokken.

DSB zegt haar klanten en haar stakeholders altijd als prioriteit gesteld te hebben en ervoor gezorgd, dat het vertrouwen dat zij hebben gesteld in de bank om hun geld bij DSB te zetten, altijd te waarborgen.

Met de ondertekening van de overeenkomst is een stap voorwaarts gezet naar herstel van het vertrouwen in het Surinaamse bankwezen en het aansterken van het partnerschap met de CBvS, zegt DSB.

De Finabank, Volkscredietbank, Surinaamse Postspaarbank, Godo en Trustbank Amanah hebben eerder deze week al een overeenkomst getekend met de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In totaal is CBvS de banken zo'n US$ 200 miljoen schuldig aan kasreserve en vreemde valuta kasreserve. De Hakrinbank heeft op een andere manier de schuld bij CBvS afgewikkeld.

Ook Surichange Bank en Republic Bank Suriname zullen een overeenkomst sluiten met de CBvS.

Minister Elias: ‘Hasrat mag zich niet meer bemoeien met VMS’

'President Bouterse heeft bepaald, dat Hasrat zich niet mag inlaten met VMS'


Het ministerie van Volksgezondheid heeft 4 mei een schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) ontvangen, waarin de vereniging haar ongenoegen uit over de wijze waarop zij worden bejegend door Humphrey Hasrat, hoofd Medische Dienst SZF. Dit schrijven is ook gestuurd naar de directeur van het Staats Ziekenfonds (SZF), Ricky Kromodihardjo, aldus De West in haar editie van donderdagavond 7 mei 2020.

Het ministerie heeft naar aanleiding van deze brief de volgende dag een schrijven gericht aan het SZF. In dit schrijven wordt onder meer gesteld:

'De President van de Republiek Suriname D.D. Bouterse heeft bijzondere afspraken gemaakt met de VMS, waaronder dat de heer Hasrat, zich niet meer zou bemoeien met de VMS. Uit een schrijven gericht naar de VMS door Hasrat blijkt, dat zulks wel is gebeurd.'

Minister Antoine Elias vraagt in het schrijven aan de directeur van het SZF om aan Hasrat te vragen, om uit respect voor de President, zulks na te laten.

Het schrijven van de VMS luidt als volgt:

'Tot onze grote verbazing hebben de huisartsen een brief van dhr. H. Hasrat van het SZF (als hoofd van de Medische Dienst van het SZF) van 24 april jl. ontvangen. Zulks is in strijd met een van de bijzondere afspraken die de President persoonlijk met de VMS heeft gemaakt, namelijk dat dhr. Hasrat zich niet meer zou (mogen) bemoeien met de VMS. 

Desondanks heeft dhr. Hasrat zich recentelijk toch weer op een voor ons volstrekt onacceptabele wijze, zie bijgaande kopie-brief, willen bemoeien met onze Huisartsenpraktijk. Daarnaast lijkt dhr. Hasrat als hoofd van de medische dienst van het SZF zich bepaalde bevoegdheden aan te meten, die geen enkele wettelijke basis hebben en wil hij doen voorkomen dat hij/de medische dienst van het SZF de autoriteit is, die bepaalt welke maatstaven met name m.b.t. de COVID-19 aangelegenheid gehanteerd dienen te worden:

1. Wij hebben reeds 2 maanden de nodige infectiepreventie-maatregelen conform de WHO richtlijnen in acht genomen en tot uitvoering gebracht. Thans komt het hoofd van de medische dienst van het SZF met eigen eisen.

2. Er is geen enkel reden om te twijfelen aan de individuele deskundigheid en vaardigheden van onze leden (Huisartsen) m.b.t. de triage, infectiepreventie en voorlichtingsadviezen. Meer nog, de Huisartsen van de VMS hebben zoals bekend aan de basis gestaan van de algemene adviezen die het Ministerie van Volksgezondheid aan de samenleving geeft. Tevens heeft ons Sectiebestuur Algemeen Artsen een substantiële bijdrage geleverd aan de beslisboom voor de eerste lijn m.b.t. COVID-19. De “adviezen” van de medische dienst komen op zijn zachtst gezegd over als mosterd na de maaltijd en bovendien had die dienst die adviezen destijds desgewenst aan het Ministerie kunnen geven doch niet rechtstreeks aan de Huisartsen.

3. Het moge duidelijk zijn dat onze leden/ dienstverleners ook vanaf het begin van de gezondheidscrisis te allen tijde beschikbaar en bereikbaar zijn voor de samenleving. Wij hebben een beroepseed afgelegd en zullen ons altijd dienstbaar opstellen naar de zieke mens. Dit kan momenteel zeker niet gezegd worden van het SZF: Gebleken is namelijk dat vanwege de sluiting en aangepaste werkwijze van de SZF-kantoren, de SZF-verzekerden vaker in de afgelopen periode met de handen in het haar zaten en zich geen raad wisten met die fysieke onbereikbaarheid van het SZF. Het is zelfs voor ons als dienstverleners niet eens duidelijk hoe wij de reguliere administratieve zaken met het SZF (inschrijvingen, afhalen van garantiebrieven, etc.) nu moeten uitvoeren. De organisatie op dit stuk naar de verzekerden en de dienstverleners laat nog veel te wensen over.

4. De mededeling van diezelfde medische dienst in voormelde brief: “Wij zullen de komende periode voor een fysieke oriëntatie ad random poliklinieken bezoeken”, wordt als een ernstige inbreuk op het grondwettelijk recht van elke praktijk voerende Huisarts (die voor die praktijk reeds een vergunning heeft verkregen van de Minister van Volksgezondheid)! Dit is volstrekt ontoelaatbaar! Het SZF, en nog minder haar medische dienst, heeft geen enkel recht op toegang tot welke praktijk van welke arts dan ook, zij maakt geen deel uit van de Inspectie. Inspectiefuncties zijn aan het Ministerie van Volksgezondheid toebedeeld en daar horen die ook thuis. 

Het is u bekend dat wij de poliklinieken en dienstverlening conform WHO richtlijnen reeds hebben aangepast en die niet ook zullen aanpassen naar “richtlijnen” van het SZF of enige lokale verzekeringsmaatschappij. Dit zou trouwens ook nog eens tegenstrijdigheden en chaos met zich mee kunnen brengen. De medische dienst van het SZF mist dan ook elke bevoegdheid, met welke bedoelingen dan ook, om de poliklinieken van onze huisartsen te inspecteren en wij zullen onze leden dan ook nadrukkelijk adviseren om elke toegang van die zijde prompt te weigeren. Overigens wordt elke bezoeker van de poliklinieken, ongeacht functie of status, zonder uitzondering aan dezelfde aanmeld-, screening- en desinfectieprocedure onderworpen. Dit ter voorkoming van contaminatie en/of transmissie.

Typerend is overigens wel, dat de medische dienst van het SZF, als verantwoordelijke zorgaanbieder met geen woord rept over voorraden van protective personal equipment (PPE) ten behoeve van de dienstverleners. Uit verkregen informatie blijkt dat het SZF in de beginperiode ruime voorraden aan PPE heeft aangeschaft, echter zijn dienstverleners nooit voorzien van PPE. Deze informatie is bevestigd door distribiteurs en vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid.

Juist in deze periode van een gezondheidscrisis zou de medische dienst van het SZF hooguit een goede samenwerking met dienstverleners moeten nastreven, aangezien de WHO duidelijk stelt in haar berichtgeving dat alleen in goed partnerschap deze pandemie de kop in gedrukt kan worden. Zij roept daarom juist op tot samenwerkingen binnen alle lagen van de gezondheidszorg. 

Het Sectiebestuur Algemeen Artsen van de VMS werkt steeds, binnen hun vakgebied, intensief samen met het Ministerie van Volksgezondheid aan een structurele aanpak van COVID-19 in Suriname, maar zal niet toestaan dat middels dreigementen van (het hoofd van) de Medische Dienst van het SZF onze hardwerkende artsen, nota bene onder deze bijzonder moeilijke omstandigheden, ook nog eens worden geïntimideerd. 

Wij vragen van u, Minister, dat u ervoor zorg draagt dat de medische dienst van het SZF zijn brief intrekt dan wel ook van het SZF vergt dat zij dergelijke handelingen zoals eigendunkelijk inspecties willen uitvoeren, per direct achterwege laat!'

Waarnemers mogen op verkiezingsdag niet in stemlokalen verschijnen...

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
NPS-hoofdbestuurslid Hesdy Pigot: 'Dit verbod werkt fraude in de hand'
 
'Camera’s moeten in de zaal geplaatst worden met een beeld buiten'
 

In het kader van de verkiezingen en de Covid-19 crisis heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) dinsdag een bijeenkomst met politieke partijen gehouden die deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei. Ter voorkoming van verdere verspreiding van het Covid-19 virus en de ‘social distancing’ maatregel, werd aan de partijen meegedeeld, dat waarnemers buiten het stemlokaal moeten blijven. Dit bericht De West in haar editie van donderdagavond 7 mei 2020.

Alhoewel het wel bij de verkiezingen van 2015 mocht, is het hoofdbestuurslid van de NPS Hesdy Pigot, het oneens met deze maatregel. Hij zegt dat dit verbod fraude in de hand werkt.

'We begrijpen de maatregelen, maar we zijn het oneens, dat ook de OKB-toezichthouders (Onafhankelijk Kiesbureau) en politieke waarnemers, buiten het stemlokaal moeten staan. Dat het OKB ook buiten moet, is voor ons onbegrijpelijk, vooral omdat de hoofdstembureaus helemaal bemand zijn door één politieke partij. Dus we hebben toezichthouders nodig. Ook hebben we aangegeven, dat wat de politieke partijen betreft, camera’s in de zaal geplaatst moeten worden met een beeld buiten', aldus Pigot in het programma ABC-actueel.

Volgens Pigot is het belangrijk, dat je hoort wie er stemt en wie de persoon is.

'We krijgen zaken binnen, dat er mensen wonen op adressen, die de buren nog nooit hebben gezien. We moeten alert zijn, meer omdat we geen toezicht hebben binnen de bureaus. Daarom zijn we ook bezig, alle NPS’ers op te roepen, zich op te geven als toezichthouder van de partij', aldus Pigot.

Stakende cipiers nemen Anand Biharie onder vuur - 'Vanaf het begin was duidelijk dat Biharie andere bedoelingen had'

'Biharie zou adviezen geven en is nooit gevraagd om woordvoerder te worden'


Stakende cipiers zijn zeer ontstemd over recente uitspraken van Anand Biharie en de rol die hij zich heeft toegeëigend binnen de bond van penitentiaire ambtenaren. Bij de totale lamlegging dinsdag stelde Biharie zich voor als woordvoerder van de organisatie. Echter, leden en bestuur spreken met klem tegen dat hij hun spreekbuis is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 mei 2020.  

Acht cipiers, die de actie zijn gestart voordat die werd overgenomen door het bestuur, benadrukken dat Biharie nooit als hun vertegenwoordiger is aangewezen. Volgens Marciano Dors heeft Biharie misbruik gemaakt van collega's die hem in goed vertrouwen de situatie van de penitentiaire ambtenaren hebben voorgehouden. 'Via één van onze zwakke schakels heeft hij geprobeerd om zijn doel te bereiken', aldus Dors.

Ryan Clemens zegt, dat het vanaf het begin duidelijk was dat Biharie andere bedoelingen had. 'Hij was opdringerig en vroeg of ik hem tot woordvoerder kon maken. Ik hield hem voor dat het niet zo werkt, maar hij bleef doordrammen.'

De cipiers verdenken hem - mede door zijn uitspraken - ervan een politieke agenda op na te houden. 'We doen daaraan niet mee. We zitten in een strijd en het enige dat we willen is ons geld. We zijn niet bezig met politieke zaken', onderstreept Clemens. Vooral het feit dat de pseudo-woordvoerder geen vergoeding heeft gevraagd voor zijn ondersteuning, bevreemdt de actievoerders. 'Biharie zou ons slechts adviezen geven. We hebben hem nooit gevraagd om woordvoerder te worden. Dus wat hij nu rondvertelt is voor zijn rekening', verduidelijken de cipiers.

Beweringen van Biharie, dat de leden het vertrouwen hebben opgezegd in het bestuur-Max Breinburg berusten ook niet op waarheid. 'Wij zijn niet tegen het bestuur. We doen dit samen. Als trekkers van de actiegroep stemmen we altijd eerst af met de voorzitter', geven Dors en Clemens aan. Ook bestuurslid Aniel Ramharak zegt dat er goed contact is met de leden. Hij onderstreept dat het bestuur nog intact is.

Ondanks de verregaande uitspraken van Biharie vindt de leiding het voorlopig nog niet nodig om stappen te ondernemen tegen hem. Ramharak: 'De leden hebben ons op de hoogte gesteld van wat er gaande is. We hebben het aan hen overgelaten om het eventueel recht te trekken.'

De penitentiaire ambtenaren blijven in actie, omdat vanuit het ministerie van Justitie en Politie er nog steeds geen oplossing is. Ze legden dinsdagmiddag het werk neer, omdat ze het wachten beu zijn op de overbruggingstoelage en de terugwerkende kracht van de nieuwe loonreeks. Eerdere toezeggingen van minister Stuart Getrouw, dat het geld zou worden gestort bleken bezijden de waarheid.

NDP’ers jaloers op succesvolle campagnevideo van de VHP

Dankzij aandacht van NDP’ers heeft VHP nog meer succes met haar video


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) heeft afgelopen week onderstaande campagnevideo naar buiten gebracht. Het filmpje heeft heel wat tongen los gemaakt van NDP’ers die de VHP beschuldigen van plagiaat, aldus Waterkant.net vandaag, vrijdag, 8 mei 2020. 

De campagnevideo, die in slechts een paar dagen al meer dan 100.000 keer is bekeken, zou namelijk veel lijken op een commercial van Nike.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi wuift alle kritiek weg en geeft in een gesprek met ABC Online nieuws inderdaad aan, dat de partij geïnspireerd is door uitspraken van belangrijk mensen in de geschiedenis, maar ook door de manier waarop Nike haar boodschap naar voren heeft gebracht.


'Het staat ook allemaal duidelijk in de disclaimer bij de video, dus we ontkennen niets', zegt Santokhi. Hij vindt het frappant dat juist de NDP zeurt over plagiaat, terwijl die partij haar slogan ‘Yes we can do the job!‘ duidelijk heeft afgekeken van president Obama’s ‘Yes we can!‘.

Ook het bekende NDP logo van een hand met ‘We gaan voor nog vijf‘ is een exacte kopie van de stop-attack campagne van een andere organisatie, aldus Santokhi.

De VHP trekt zich dus niets aan van de kritiek van de NDP. Integendeel, de partij heeft juist dankzij de aandacht van al die NDP’ers nog meer succes met haar video en wordt het filmpje nog meer bekeken. Intussen heeft het filmpje alleen al op de pagina van de VHP meer dan 100.000 views gerealiseerd, zegt Santokhi.

Hij geeft aan, dat de NDP zo reageert, omdat ze zich bedreigd voelt en diarree krijgt van het succes van het VHP filmpje. Tot slot geeft hij de NDP een tip en wel om die kritiek los te laten en zich liever te focussen op belangrijkere zaken in Suriname, zoals het vraagstuk van armoede, de hoge valuta koers, de crisis in allerlei sectoren en de zaak tegen minister Hoefdraad.

Lees ook dit artikel vandaag op Starnieuws....

Bond bij CBvS vindt Winter vanwege zijn politieke signatuur niet geschikt als commissaris

'De bank zal met Winter niet uit de huidige crisis geraken'


De Centrale Bank Werknemers Organisatie (CBWO) vreest, dat met het aanstellen van Lesley Winter als commissaris bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de bank niet uit de huidige crisis zal geraken. De bond benadrukt in het C-47 Bulletin, dat de CBvS moet opereren vanuit een onafhankelijke positie en is van oordeel dat in zo’n crisissituatie een persoon met een niet politieke signatuur aangesteld moet worden. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 8 mei 2020.

Winter zou om zijn politieke signatuur niet de persoon zijn die deze belangrijke functie dient in te vullen, juist om de eveneens zwaar geschade onafhankelijkheid van de dank te kunnen garanderen.

'De bond ziet het herstellen van het geschade imago van de Centrale Bank van Suriname en dat van haar medewerkers, als een van de belangrijkste prioriteiten van de bank. Volgens de CBWO moet elke functionaris die in welke structuur van de Bank dan ook wordt aangesteld, een bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelstellingen, omdat dit uiterst belangrijke voorwaarden zijn om uit de huidige crisis te geraken.'

'Het imago van de CBvS is door de verschillende corruptiegevallen en ook mogelijk andere overtredingen van wettelijke regelingen, enorm geschaad. Het personeel is hier met de haren bijgesleept en krijgt allerhande verwijten naar het hoofd geslingerd. Winter heeft als directeur van Financiën reeds in de Raad van Commissarissen van de bank gefunctioneerd en heeft, al was er gedurende die periode niet zo'n zware crisissituatie, de nodige kennis en ervaring.'

De CBWO zegt, dat zij de benoeming van Maurice Roemer tot governor zwaar heeft ondersteund, onder meer om zijn niet politieke achtergrond. De bond geeft aan de ontwikkelingen alert te zullen blijven volgen.