zaterdag 6 januari 2018

Galápagos-eilanden voor kust van Ecuador zijn belangrijke hub geworden voor smokkel van cocaïne

Ecuador fungeert als logistiek centrum voor doorvoer cocaïne


De afgelegen Galápagos-eilanden voor de kust van Ecuador zijn een belangrijke hub geworden voor de smokkel van cocaïne naar het vaste land van Ecuador en verder naar Colombia. Tientallen smokkelaars vervoeren de drugs via rivieren over de grens naar Colombia. 

In de afgelopen drie jaar hebben machtige Mexicaanse drugskartels systematisch bevoorrading en operaties naar Ecuador verplaatst. Volgens de in Quito gevestigde krant El Comercio hebben ten minste vier Mexicaanse kartels relatief ongestoord geëxploiteerd in dit Zuid-Amerikaanse land, ingeklemd tussen de Andes en de Stille Oceaan, voor een aantal jaren, en het ontwikkeld tot een regionale logistieke hub.

Een rapport dat in 2017 is uitgegeven door het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, toont een uitgebreid netwerk van financiers, beveiligingsagenten en handelaars in dienst van Mexicaanse kartels om hun zaken in Ecuador te doen. Het Sinaloa-kartel, voorheen geleid door Joaquín "El Chapo" Guzmán, nu gevangengezet, was het eerste kartel dat zijn wortels in het land plantte. Ze werden al snel gevolgd door de Zetas, Familia Michoacana en het Golfkartel, allemaal machtige criminele organisaties in Mexico.
 
Cocaïne, heroïne en methamfetamine zijn de meest verhandelde drugs en veiligheidsagenten hebben een toeleveringsketen ontdekt die verschillende punten door het hele land verbindt. Narcotica worden verplaatst in boten van de Galápagos-eilanden naar havens langs de kustlijn, waaronder Guayaquil, de grootste stad van het land, voordat ze worden verplaatst in binnenschepen op de vele rivieren van Ecuador naar de grens met Colombia.

Eenmaal over de grens vertrouwen Mexicaanse handelaars op hun sterke banden met kartels in Colombia, waar de overslag voortgaat.

In tegenstelling tot zijn buren is Ecuador geen belangrijke producent van cocabladeren, waarvan cocaïne wordt geraffineerd en geproduceerd. Het land fungeert in plaats daarvan als logistiek centrum.

'We zijn geen cocaïne producerend land, we worden gebruikt als een hub voor het organiseren en verplaatsen van drugszendingen', vertelde Ramiro Montilla, hoofd van de nationale politie van Ecuador, aan El Comercio.

De strijdkrachten van Ecuador en de politie hebben de kartels neergehaald, tientallen handelaren gearresteerd en de controle over belangrijke rivieren in twee provincies versterkt. Maar, de autoriteiten zeggen dat de groepen de afgelopen jaren brutaler zijn geworden in hun operaties.

In 2015 werden zeven Mexicanen gearresteerd op een kleine noordelijke landingsbaan terwijl ze probeerden met een klein vliegtuig te vliegen, met een halve ton cocaïne, naar de Verenigde Staten.


(Suriname MirrorWorldcrunch.com/YouTube)

Venezuela gaat komende dagen 100 miljoen nieuwe cryptomunten uitgeven

Eerste petro's worden op de markt gebracht door directe toewijzing en door veilingen


Venezuela is van plan om de komende dagen 100 miljoen van zijn nieuwbakken cryptomunten uit te geven. Het Zuid-Amerikaanse land probeert op die manier toch aan geld te komen. President Nicolas Maduro kondigde begin december al aan dat Venezuela een eigen cryptomunt zou lanceren: de petro.


Anders dan bijvoorbeeld bij de bitcoin, wordt de waarde van de nieuwe munt gekoppeld aan een onderliggende waarde, in dit geval de prijs van een vat olie. Dat is dan ook meteen de grootste rijkdom van het land. Venezuela heeft de grootste olievoorraad van de wereld. Toch is het land in een politieke en economische crisis beland.


De officiële munt is haast niets meer waard door aanhoudende hyperinflatie en door sancties, voornamelijk opgelegd door de VS, is het voor het land moeilijk om geld te lenen. De VS straft de regering in Caracas omdat het land zou afglijden naar een dictatuur.

Tijd dus voor een kunstgreep. Gisteren, vrijdag 5 januari 2018, maakte de president bekend, dat er 100 miljoen petro's worden uitgegeven. Per stuk zijn ze 59 dollar waard (de prijs van een vat Venezolaanse olie) en in totaal zou er dus 5,9 miljard dollar mee opgehaald moeten worden, schrijft Reuters.


De munten moeten binnenkort verhandelbaar worden via cryptobeurzen, maar het is nog onduidelijk hoe alles in zijn werk zou moeten gaan. Of ook Venezuela kan profiteren van de cryptomanie is dus maar zeer de vraag. De eerste petro's worden op de markt gebracht door directe toewijzing en door veilingen, schrijft Bloomberg.


(Suriname Mirror/RTLZ/Reuters/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Politie Suriname waarschuwt voor ernstige gevolgen gebruik drug 'sukru' (Ecstasy, MDMA)

'Mensen komen in een roes te verkeren, terwijl seksuele driften worden gestimuleerd'...

'Wanneer 'sukru' vaak wordt gebruikt, heeft het invloed op de hersenen, lichamelijke en geestelijke weerstand nemen af'


Inspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname, wijst in het Politie Journaal (zie hierna) op de ernstige gevaren van 'sukru', officieel bekend als MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine - ecstasy). Hiermee worden ook xtc-pillen gemaakt. In poedervorm lijkt de drug veel op bruine suiker, vandaar de naam 'sukru'.


De politie heeft informatie dat dit spul vooral door jongeren wordt gebruikt. Op feestjes wordt 'sukru' in drank gedaan van mensen die zich hier niet bewust van zijn. Het effect is dat de mensen in een roes komen te verkeren, terwijl seksuele driften worden gestimuleerd, legt Naarden uit.

De politie wordt al enige tijd geconfronteerd met deze relatief nieuwe vorm van drugs.

Wanneer 'sukru' vaak wordt gebruikt, heeft deze invloed op de hersenen, terwijl de eetlust vermindert. Mensen eten slecht en beginnen daardoor te vermageren. De lichamelijke en geestelijke weerstand nemen af. De persoon gaat hallucineren en kan zich ook niet alles meer herinneren.

Naarden waarschuwt voor de ernstige gevolgen van 'sukru'. Hij geeft als tip mee dat mensen geen dranken van vreemden aannemen. Het beste is om zelf dranken te kopen, waardoor voorkomen wordt dat iemand drugs erin kan zetten. Behalve schadelijke gevolgen van de drugs, gaat het ook om een strafbaar feit.

Marco en Marjolein Schuurmans begeleiden leiders lokale kerken in binnenland Suriname

Ze wonen afwisselend in de inheemse dorpen Lawa en Apetina

'De fysieke en geestelijke wereld lopen in elkaar over, alternatieve genezers vormen de verbinding tussen deze werelden'


Marco en Marjolein Schuurmans begeleiden leiders van lokale kerken in de jungle van Suriname. Vanaf vrijdag 5 januari 2018 zijn zij op vrijdag en zondag te zien in EO Metterdaad op NPO 2. Ruim vijf jaar geleden werden Marco en Marjolein door de christelijke zendingsorganisatie CAMA uitgezonden naar Suriname, zo is te lezen op de website visie.eo.nl. Daar wonen ze afwisselend in twee indianendorpen in de jungle: de ene drie maanden in Lawa, de andere drie in Apetina.

De Wayana-gemeenschap in hun gebied kwam zo’n vijftig jaar geleden voor het eerst in aanraking met het christendom. De gemeenschap bestaat uit zo'n 2.000 mensen, van wie naar schatting 90% christen is. Het echtpaar begeleidt de leiders van lokale kerken en helpt hen bijvoorbeeld met het voorbereiden van de diensten.

'We vinden het belangrijk dat zij het werk doen, en dat wij slechts ondersteunen.' 

Het echtpaar kent Suriname goed; ze woonden er in de jaren tachtig en negentig ook al. Marco: 'De vorige zendingswerkers rondden hun werk in 2012 af, waarna de lokale kerkleiders juist om mensen vroegen die hen wilden coachen. Toen we dat hoorden, voelden we ons geroepen om te gaan.' Gebed

Veel mensen hebben een romantisch beeld van het leven onder indianen. Klopt dat beeld? 'Omdat we het land al goed kenden, was ons romantische beeld van mensen die in een stam wonen en werken al flink bijgesteld', vertelt Marjolein. 'Wel kwamen we in een totaal andere wereld terecht. In het dorp ontbraken winkels, mensen hadden geen telefoon of internet. Nu hebben veel indianen in het dorp een smartphone en sociale media, maar die waren er in die beginjaren natuurlijk nog niet.'

Wat het werk van Marco en Marjolein extra moeilijk maakte, was dat de Wayana’s uit een cultuur van natuurgodsdienst en geesten komen.  Marco: 'De fysieke en geestelijke wereld lopen in elkaar over. Alternatieve genezers – wij noemen ze toverdokters – vormen de verbinding tussen deze werelden. Mensen bezoeken hen als ze ziek zijn. We zullen nooit vergeten hoe een zieke vrouw bij ons kwam. Het ging slecht met haar en ze bezocht een van onze gebedsbijeenkomsten. Ze kwam tot geloof, werd gedoopt én genas. Omdat ze niet kon lezen en schrijven, las haar man voor uit de Bijbel. Hij was eerst niet enthousiast, maar omdat hij zijn vrouw moest voorlezen, kwam ook hij tot geloof.'...

Marjolein vertelt hoe de cultuur ook op andere punten een drempel kan zijn. 'Als hier feest gevierd wordt, drinken mensen kassiri. Eerst is het vruchtensap, maar na een paar dagen gaat het gisten en komt er alcohol in. Mensen worden er vaak dronken van en doen dan rare dingen. Ze gaan vreemd, slaan hun vrouw, of horen stemmen dat ze zichzelf moeten doodschieten. We bidden ervoor dat dit stopt. Gelukkig zijn er christenen die niet meer drinken of op een andere manier feest leren vieren. Maar zij dreigen zo wel weer in een sociaal isolement te komen.'



Kinderbijbel Marco en Marjolein blijven voorlopig de komende tien jaar nog in Suriname, want ze zitten vol plannen. Zo is Marjolein bezig met de vertaling van een kinderbijbel in het Wayana, die bijna naar de drukker gaat. Ook willen ze Bijbellessen ontwikkelen voor de Wayana-jongeren. “Voorheen bestond er geen jeugd – kinderen trouwden tussen hun 12e en 16e. Dat is aan het veranderen; jongeren gaan eerst een vervolgopleiding doen en trouwen later. Ze moeten daarom begeleid worden in hun geloof. Veel jongeren zeggen: 'Ik ben als kind christen geworden, maar ik weet niet wat het betekent voor mijn dagelijks leven.' Wij willen de mensen hier opleiden om die kennis door te geven aan de volgende generatie.” EO Metterdaad, elke vrijdag (17.50 uur) en zondag (10.05 uur) op NPO 2

Venezolaanse president Maduro sluit grenzen voor lucht en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire

Premier Rhuggenaath, Curaçao: 'Deze unilaterale beslissing is onacceptabel'


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gisteren de grenzen gesloten voor lucht en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire. Maduro kondigde voor 72 uur radiostilte af. 'Deze unilaterale beslissing is onacceptabel', zo reageert minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao vandaag, zaterdag 6 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Dit is geen manier om een buurland te behandelen, vooral niet gezien de vriendschapsbanden en economische relatie met zowel ons land als met het Koninkrijk.'


De premier heeft contact gezocht met consul-generaal Marisol Gutiérrez de Almeida op Curaçao, en gaf gisteravond de directeur van de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid opdracht terstond na te gaan wat de gevolgen voor Curaçao kunnen zijn van de maatregel van president Maduro.

Deze verklaarde gisteren tijdens de eerste bijeenkomst in 2018 van de Raad van Ministers in Venezuela: 'Gedurende 72 uur worden alle communicatielijnen, zowel voor het luchtverkeer als de zeevaart, afgesloten voor Curaçao, Aruba en Bonaire om een nieuw plan te implementeren voor het zeker stellen van de economische belangen van Venezuela.'

Marine-onderzoeksinstituut Carmabi heeft belangrijke rol gespeeld bij grootschalig koraalonderzoek Universiteit van Amsterdam

Koraalrifrestoratie op grote schaal mogelijk

Zaai-units klaar om uitgezaaid te worden door het onderzoeksteam bij CARMABI Marine Research Station in Curaçao. (Bron foto: SECORE International / Kelly Latjinhouwers

Marine-onderzoeksinstituut Carmabi heeft een belangrijke rol gespeeld bij een grootschalig koraalonderzoek vanuit de Universiteit van Amsterdam (UvA), waardoor nu koraalrifrestoratie op grote schaal mogelijk is. Dat blijkt uit een woensdag verschenen artikel opde website van de UvA, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 januari 2018.

De techniek houdt een nieuwe zaaimethode in. Eerst worden er koraallarven gezaaid op een speciaal ontworpen substraat dat zichzelf stabiliseert en aan het koraal hecht via natuurlijke processen. Na een aantal weken tot maanden worden deze zogenoemde ‘zaai-units’ gezaaid op het koraalrif door ze simpelweg in spleten te steken.

Deze zaaimethode bespaart volgens het artikel 90 procent van de tijd en een beperking van de materiaalkosten tot een derde deel. Want, zo wordt door de UvA uitgelegd: 'Tot nu toe werd de restauratie met de hand uitgevoerd door duikers, die elk stukje koraal of elke koraallarve apart moesten vastzetten. Dit is zeer kostbaar en tijdrovend werk. Het transplanteren van 10.000 individuele koralen kost enkele honderden tot duizenden manuren per hectare. Dit terwijl koraalrifdegradatie plaatsvindt op een oppervlakte van honderd tot duizenden vierkante kilometers.'

Personeel Insel Air heeft weinig tot geen vertrouwen in huidig directeur Gilles Filiatreault

'Ontbreken van transparantie voor medewerkers aanleiding vertrouwen in directeur op te zeggen'


Het personeel van luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft weinig tot geen vertrouwen in de huidige directeur Gilles Filiatreault en hoopt dat zijn contract, dat aan het eind van deze maand afloopt, niet wordt verlengd. Dat zegt Wendell Meulen, voorzitter van vakbond UGTK/Cadmu, vandaag, zaterdag 6 januari 2018, het Antilliaans Dagblad

Toen de Canadees Filiatreault als het nieuwe gezicht van Insel Air op 1 februari 2017 aankondigde dat hij ervoor zou zorgen dat de prestatie van de maatschappij ‘binnen 48 uur’ weer op peil was, kon de uitvoerend directeur op een staande ovatie van het personeel rekenen, zegt Meulen.

'Maar, een jaar later is de situatie heel anders. Ik heb rondgevraagd onder de medewerkers, hen verzocht te vertellen wat er wel goed is gegaan het afgelopen jaar, maar vond niemand die iets positiefs over hem wil of weet te zeggen.' Het ontbreken van transparantie, dat is voor medewerkers aanleiding geweest om hun vertrouwen in de directeur op te zeggen, aldus Meulen.

Aanblijven van Peneux als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niet uitgesloten

'De indruk wordt gewekt alsof de BvL gemaakt heeft dat de minister heeft bedankt, maar dat is niet waar'


Het aanblijven van Robert Peneux als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is niet uitgesloten, zo bericht althans vandaag, zaterdag 6 januari 2018, de Ware Tijd. De verantwoordelijkheid voor het ministerie is tijdelijk bij minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. 

Vicepresident Ashwin Adhin zei gisteren op een persconferentie, dat de president de ontslagaanvraag van Peneux nog in beraad heeft en verwacht over enkele dagen een besluit.

Anders dan de geruchten willen doen geloven, zei Adhin dat de protestacties van onder andere de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), niet de aanleiding zijn geweest voor de ontslagaanvraag. 'Geen enkele vakbeweging gaat de minister naar huis sturen. De indruk wordt gewekt alsof BvL gemaakt heeft dat de minister heeft bedankt, maar dat is niet waar.'

De directe reden is het feit, dat de directeuren van de VOS-scholen niet meer met hem willen samenwerken, wat Adhin betreurt. Volgens hem geven de directeuren hiermee aan, dat ze op de stoel van de president willen zitten. 'De politiek maakt een keuze voor een minister en als we het niet eens zijn, dan praten we. Maar, je kan niet bepalen dat je die persoon niet wil hebben. Ik denk niet dat we die weg moeten opgaan.'

RO-ministerie reageert via NII als aangeschoten wild op ingezonden stuk van activist Curtis Hofwijks

'Welk spel speelt Curtis Hofwijks bewust of onbewust mee?'

'Hofwijks mist elke vorm van deskundigheid en beschikt niet over de juiste informatie'


Naar aanleiding van het artikel, gepubliceerd op 3 januari 2018 en de dagen daarna via verschillende dagbladen en nieuwssites (zie onderaan), met als titel “Welk spel speelt minister Dikan?”, het volgende. Met stijgende verbazing en verbijstering is kennis genomen van de inhoud van het genoemde artikel van de hand van Curtis Hofwijks met betrekking tot de kamerbrede aanname van de initiatiefwet Bescherming Woon- en Leefgebieden in DNA op 22 december 2017. 

Het is belangrijk om aan te geven dat deze wet een initiatief is van DNA ter wijziging van de titel van de L-Decreten van 1982, artikel 4 en de aanpassing van de memorie van toelichting. Dit conform het recht van initiatief toegekend aan de leden van DNA in de Grondwet (derde afdeling). Dit houdt in dat een initiatiefwet alleen door DNA-leden ingediend kan worden ter behandeling in DNA. Daarbij kunnen zij indien nodig en op basis van de inhoud van de initiatiefwet deskundigen dan wel vak ministeries consulteren. In dit kader moet de rol van de vak ministeries Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer worden geplaatst en begrepen bij de behandeling van de Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden. Tevens zullen deze ministeries worden belast met de vaststelling van voorschriften voor de uitvoering en toepassing van deze wet. 

Het bovenstaande geeft duidelijk aan dat de ingediende initiatiefwet, ter wijziging van de L-Decreten, primair niet een aangelegenheid is geweest van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, maar van de initiatiefnemers: J. Simons, J. Vreedzaam, M. Bee en S. Tsang. 

De indruk die ten onrechte wordt gewekt alsof het Ministerie van Regionale Ontwikkeling de initiatiefnemer is van de onderhavige wet, wordt hiermee verwezen naar het Rijk der Fabelen. 

De L-Decreten (Decreet Beginselen grondbeleid van 15 juni 1982) geven de ministeries van RGB en NH de bevoegdheid om rechten toe te kennen aan derden. Artikel 4 lid 1 van voornoemd decreet regelt het geval waarbij de ministeries als tevoren genoemd een beperking wordt opgelegd om rekening te houden met de dorpen, nederzettingen en kostgronden van Indianen en Bosnegers bij het toekennen van rechten aan derden. Echter heeft de wetgever in 1982 bij het formuleren van artikel 4 lid 1 nagelaten sancties in de wet op te nemen ter bescherming van de woon- en leefgebieden. De genoemde initiatiefwet heeft de omissie van de wetgever weggemaakt. 

De huidige vorm van de wet bevat strafbepalingen, die de overheid dwingend voorschrijft rekening te houden met de beschermde woon- en leefgebieden van de Inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers bij de toekenning van rechten. De wet legt dus een beperking op aan de overheid, met name de ministeries van RGB en NH en niet aan de gemeenschappen zoals wordt gesuggereerd. Met andere woorden geeft de wet bescherming aan de woon- en leefgebieden van de gemeenschappen en regelt niet de afbakening (demarcatie) daarvan. Indien de overheid toch rechten toekent aan derden in de Beschermde gebieden, zoals in de wet is aangegeven, worden deze rechten beschouwd als niet te zijn verleend (nietig). 

Aan dhr. Curtis Hofwijks wordt sterk aanbevolen om de finale versie van de wet zoals aangenomen op 22 december 2017 goed door te nemen. 

Vanwege de taakstelling van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft zij de traditie van structurele dialoog en overleg met het traditioneel gezag der Tribale Volken. Dus de Inheemse en andere in stamverband levende volken worden nooit buitenspel gezet. 

Tijdens de verschillende besprekingen van de Presidentiële Commissies Grondenrechten, hebben vertegenwoordigers van de Inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers geëist dat in de respectieve documenten worden opgenomen acute beschermingsmaatregelen voor hun woon- en leefgebieden. Dit houdt in dat de overheid direct moest stoppen met het uitgeven van rechten (concessies en domeingronden) aan derden in de woon- en leefgebieden van betrokkenen, hetgeen de vorengenoemde initiatiefwet thans regelt. In de memorie van toelichting is, ten aanzien van de figuratieve kaart met de indicatief aangegeven beschermde gebieden van de aangegeven locaties van woon- en leefgebieden, uitgegaan van een ruime afbakening met een middellijn van ongeveer 10 km (equivalent van de middellijn van Paramaribo). 

Concluderend kan worden aangegeven, dat de roep voor bescherming van de woon– en leefgebieden van de Inheemse en andere in stamverband levende Surinamers afkomstig is van de gemeenschappen zelf, waarop door de initiatiefnemers is ingespeeld en kamerbreed is aangenomen door DNA.

Het vorenstaande geeft aan dat de diverse aantijgingen en beschuldigingen in verschillende gepubliceerde artikelen aan het adres van het Ministerie en de minister van Regionale Ontwikkeling onterecht en misplaatst zijn. 

De bewering in het artikel als zou de minister binnen twee weken het binnenland en grote delen van de stad tegen zich in het harnas hebben gejaagd, is ongefundeerd en kan beschouwd worden als een slag in de wind. 

Met betrekking tot de identiteit van de minister van Regionale Ontwikkeling dient opgemerkt te worden dat de schrijver van het bewuste artikel zich niet op glad ijs moet begeven, aangezien hij elke vorm van deskundigheid mist en niet beschikt over de juiste informatie. 

De opmerking in het artikel dat de minister zou hebben gelogen in DNA en zich heeft geplaatst op de stoel van de voorouders van de Saamaka en daarmede ook op die van de Gaama, is gebaseerd op het artikel “Tijdelijke oplossing opvolging Granman”, verschenen in het dagblad de Ware Tijd d.d.16/12/17. Dit artikel was gebaseerd op een onjuiste conclusie van de journalist naar aanleiding van het betoog van de minister in DNA m.b.t. de voorgestelde tijdelijke oplossing voor de opvolging van kapiteins en bassia’s van de Saamaka en anderen die ressorteren onder het gezag van het Grootopperhoofd van de stam. Op 20 december 2017 heeft de journalist het artikel als voornoemd gerectificeerd (zie artikel “Regionale Ontwikkeling bemoeit zich niet met opvolging Granman”). 

Met het bovenstaande worden alle verwijten en beschuldigingen aan het adres van het Ministerie en de minister van Regionale Ontwikkeling gelogenstraft. 

Ten overvloede wil het ministerie aangeven, dat de Regering een beleid voert om een substantieel percentage van inkomsten voortkomende uit economische activiteiten in de woon- en leefgebieden van tribale volken, te laten terugvloeien naar de gemeenschappen. Deze middelen, die voor een belangrijk deel worden aangewend voor algemene ontwikkelingsprojecten, dienen vooralsnog in het districtsfonds gestort te worden. Thans wordt de laatste hand gelegd aan het instellen van het dorpsfonds, waardoor elk dorp of gemeenschap zal beschikken over haar eigen officiële bankrekening. 

De grote vraag is welk spel dhr. Curtis Hofwijks bewust of onbewust meespeelt met zijn artikel. In geval hij het spel bewust meespeelt, roepen wij hem dringend op om dat pad te verlaten en niet langer de hakken in het zand te zetten. 

Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling gaat ook in het dienstjaar 2018 onvermoeid verder met het werken aan duurzame ontwikkeling van Suriname. We hopen dat het negatief beeld dat onterecht door derden wordt geschapen naar het ministerie en de minister toe, uit de wereld is geholpen. Het ministerie beschouwt de discussies met betrekking tot dit onderwerp dan ook als gesloten.

Ten overvloede verwijzen wij dhr. Curtis Hofwijks en anderen voor informatie over deze wetswijziging naar DNA. 
When they go low, we go high! 

Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling 
Afdeling Voorlichting
(via Nationaal Informatie Instituut, NII) 


 http://dagbladdewest.com/2018/01/04/welk-spel-speelt-minister-dikan/

'Zou Bouterse debat met Rusland aandurven?'

'In een debat kun je geen teksten van anderen voorlezen'
 
 
De NDP is woest op Gregory Rusland. De NPS-voorzitter had president Bouterse verweten, buitenlandse investeerders af te schrikken met zijn voorstel overeenkomsten te willen openbreken om meer geld voor de failliete staat binnen te halen. Volgens de NDP zou de NPS-voorzitter zich met zijn kritiek schuldig hebben gemaakt aan 'a-nationaal gedrag'. 

De NPS-structuren antwoordden met erop te wijzen dat niet het beleid van de NPS, maar dat van de NDP - 'de nyan patu partij' - land en volk hebben verarmd en dus het nationaal belang hebben geschaad.

In het geschil over de Staat van Staatskas en economie in relatie tot buitenlandse investeringen, ligt prima stof voor een televisiedebat tussen Desi Bouterse en Gregory Rusland. Ik betwijfel echter of de NDP-voorzitter een televisie debat met de NPS-voorzitter aandurft. In een debat kun je geen teksten van anderen voorlezen en kan je zichtbaar voor de kijkers, bij gebrek aan kennis, kunde en karakter, zo met een mond vol tanden komen te staan. 

Mits natuurlijk als het live wordt uitgezonden en de uitzending niet aan het 'Nationaal Informatie Instituut' wordt overgelaten. Want dat instituut is in staat mensen op bijeenkomsten te laten zien, die daar niet eens geweest zijn. 

Theo Para

Waarnemend minister Pengel van MinOWC verwacht spoedig oplossing schoolvervoer

Organisatie van Bus- en Boothouders wil gelden december en verhoging van 40%


Minister Patrick Pengel (Volksgezondheid), die sinds gisteren belast is met de waarneming op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zal zich ook buigen over het probleem bij het schoolvervoer. 

De Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) heeft gisteren geen kinderen naar school vervoerd. De OBS is niet uitbetaald over december en heeft de afgesproken verhoging van 40% ook niet ontvangen. Dit moet met terugwerkende kracht plaatsvinden, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 6 januari 2018.

Op een persconferentie vrijdag, belegd door vicepresident Ashwin Adhin, is aangegeven dat minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie belast is met vervoersaangelegenheden. Dit geldt nu ook voor schoolvervoer. Pengel merkt op dat hierdoor eenduidigheid is vanuit de overheid op het transportgebeuren.

De OBS en Miranda hebben nog geen gesprek met elkaar gehad. Pengel zal dit weekend zich verder met zijn collega buigen over het vraagstuk. Hij verwacht dat er een oplossing wordt bereikt.

Vooral kinderen uit districten en het binnenland zijn nu de dupe.

Minister Miranda stelt dat er veel ongeregeldheden zijn op de routes. Hij wil dat er eerst klaarheid hierin wordt gebracht.

De OBS-leden hebben een motie aangenomen en stellen dat de dienst pas zal worden hervat als er betaald wordt. Secretaris Radjesh Orie van de OBS geeft aan, dat de leden geen geld meer hebben om te tanken en geen onderhoud kunnen verrichten aan hun bussen en boten.

Politie op jacht naar Vincent Roberto Jampa

Jampa verdacht van moord op Alex Riley te Munder



De politie is op zoek naar Vincent Roberto Jampa. De politie zoekt hem in verband met de moord op Alex Riley. De man werd op 1 januari doodgeschoten in de Doewatrastraat te Munder. Hij is vermoedelijk met een jachtgeweer in het gezicht geschoten. 

Jampa is geboren op 15 januari 1983 en woont aan de Doewatrastraat 79, meldt de politie in haar opsporingsbericht.

Informatie over Vincent Roberto Jampa kan worden doorgegeven aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname op de telefoonnummers 403645, 402736, 403252 en de Centrale Meldkamer op 115. Er kan ook contact worden gemaakt met de dichtstbijzijnde politiepost.

'Clifton Limburg een meedogenloze bedrieger'

'Het ontbreekt Limbo aan een meevoelend hart, hij heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen'

'Hij gedraagt zich op een manier die immoreel en onethisch is en toont geen respect voor de medemensen'


Het is bekend van de regering-Bouterse dat ze middels geschreven en gesproken berichtgeving het volk manipuleert. De staatsmedia worden gebruikt om het volk te informeren over het beleid van de regering maar meer nog om het volk te misleiden. 

De directeur van het NII, Clifton Limburg, gaat de geschiedenis in als een meedogenloze bedrieger. Rond de kerstdagen werd mevrouw Cynthia Mc Leod veelvuldig gebeld door vrienden en kennissen, met de vraag: ‘Was je bij de first lady’s kerstviering voor gepensioneerden?' Zij heeft dat ten stelligste ontkend. Toen ze zelf die video heeft bekeken op kanaal 8.3. Gov. televisie, zag ze tot haar verbazing dat ze bij de ‘first lady’s kerstviering', aanwezig was. Mevrouw Cynthia Mc Leod kwam gauw tot de ontdekking, dat het beeld dat te zien was bij de herhaling van de first lady's kerstviering, waarop zij duidelijk zichtbaar was, een opname was van 31 maart 2017 in de Grote Stadskerk, tijdens het Mahalia Jackson Kerkconcert van Denise Jannah. Voor haar was het duidelijk dat de video gedemonteerd was. 

Met haar ingezonden stuk in de Ware Tijd heeft mevrouw mevrouw Cynthia Mc Leod het Nationaal Informatie Instituut (lees: Limbo) ontmaskerd als een medium dat het volk misleidt en bedriegt. Het bewust demonteren van de video door NII is ronduit schandalig. Als mevrouw mevrouw Cynthia Mc Leod niet had gereageerd, zou het NII de video blijven herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Als iets maar vaak genoeg herhaald wordt, lijkt het vanzelf waar te worden. En dat is de bedoeling van het Nationaal Informatie Instituut. We worden overigens dag en nacht overspoeld met zulke video’s. 

Dat de directeur van NII-De Boodschap, Clifton Limburg, een meedogenloze manipulator is, valt niet te ontkennen. Dat is immers zijn beroep. Als directeur van NII-De Boodschap is hij verantwoordelijk voor alle berichtgevingen en programma’s, dus ook verantwoordelijk voor de gedemonteerde video. 

Het ontbreekt deze Limbo aan een meevoelend hart. Hij heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen. Hij gedraagt zich op een manier die immoreel en onethisch is. Hij toont geen respect voor de medemensen. 

Maar Limbo, vergeet een ding: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. De waarheid komt altijd boven water. 

Heel frappant, dat het Nationaal Informatie Instituut met een heel simpel bericht, de zaak heeft afgedaan als een misvatting, niet eens een verontschuldiging aan mevrouw Cynthia Mc Leod. Het ingezonden stuk van mevrouw Cynthia Mc Leod is gepubliceerd in dWT, naar mijns inziens moest het NII zijn bericht van 'misvatting' in het dagblad dWT publiceren.

Idris Naipal

Vijf afgehakte hoofden van mannen op overheidsvoertuig in Tlacotalpan, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Volgens lokale autoriteiten zit een Mexicaans drugskartel achter de moorden


Vijf afgehakte hoofden van mannen zijn vrijdag 5 januari 2018 op een dak van een overheidsvoertuig gevonden in het plaatsje Tlacotalpan in de Mexicaanse provincie Veracruz. Volgens lokale autoriteiten zit een Mexicaans drugskartel achter de moorden. 

Bij de hoofden werd een geschreven boodschap gevonden waarop de initialen van de bende zijn geschreven. Het is nog niet bekend wie de slachtoffers zijn.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Gewelddadige incidenten zoals deze zijn niet ongebruikelijk in Mexico waar al meer dan 10 jaar een bloedige drugsoorlog woedt. In 2017 vielen in het land een recordaantal doden in geweldsincidenten die drugsgerelateerd waren.

Alleen al in de eerste zes maanden van 2017 waren er in heel Mexico meer dan 12.000 dodelijke incidenten. De provincie Veracruz spande hierbij de kroon. Hier steeg het aantal slachtoffers in een jaar met 35 procent.


(Suriname Mirror/Imagen Zacatecas/La Silla Rota/Twitter/Veracruz Informa/De Telegraaf )

Leguanen (iguanas) vallen in Florida (VS) door kou bevangen uit bomen....





(Bron foto: Twitter)