zondag 16 juni 2019

Theo Para: ‘Sandew Hira zet de wereld op zijn kop’

'Hira tracht publieke aandacht af te leiden van de oorzaak van de onrust in de Surinaamse gemeenschap'


'Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee, en het Scheepvaartmuseum hebben de Keti Koti lezing afgelast, vanwege de ‘onrust in Surinaamse gemeenschap’, die was ontstaan nadat bekend werd dat Sandew Hira keynote spreker zou zijn. Een verbitterde en onsportieve Hira heeft in een verklaring factfree beweerd, dat het Scheepvaartsmuseum ‘onder druk’ is gezet en NiNsee ‘is gezwicht’. 

Het Scheepvaartmuseum heeft volgens de NOS ontkend, dat zij onder druk is gezet en verklaard dat het NiNsee het besluit heeft genomen. Hira vindt dat met het afzien van zijn keynote sprekerschap zijn ‘vrijheid van meningsuiting’ is geschonden. Dat is een merkwaardige zelfvictimisatie. De vrijheid van meningsuiting is het recht van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. Als een keynote spreker niet (meer) passend wordt geacht voor de Keti Koti lezing en wordt afgezegd, dan valt dat volledig binnen de bestuurlijke bevoegdheden van het NiNsee. Er komt geen staat aan te pas. Hira is als elke burger in Nederland vrij zijn mening te verkondigen, hij is alleen niet (meer) passend geacht als keynote spreker van de Keti Koti lezing. Als de redactie van een krant besluit jouw artikel niet te plaatsen is dat haar discretionaire bevoegdheid. Jouw vrijheid van meningsuiting is daarmee niet geschonden, je mag jouw artikel elders publiceren of zelf publiceren. 

Wat verzwijgt Hira? 
Met zijn misinterpretatie van de vrijheid van meningsuiting, tracht Hira de publieke aandacht af te leiden van de oorzaak van de onrust in de Surinaamse gemeenschap. 

Nadat de commotie over de Keti Koti lezing was ontstaan vroeg Radio Tamara mij om mijn mening, die ik kort gaf. Ik vond het niet passend dat de Keti Koti lezing zou worden gehouden door iemand die, gefinancierd door het Bouterse-regime, optreedt als pleitbezorger van straffeloosheid voor ernstige mensenrechtenschendingen in Suriname. De Keti Koti lezing zou voor allen moeten zijn, het zou kwetsend zijn voor de nazaten-nabestaanden in het bijzonder om een keynote spreker te hebben die hun mensenrecht op recht ontkent. 

In een artikel op Waterkant.net heb ik verder beschreven wat ten grondslag ligt aan de onrust van de Surinaamse gemeenschap. Een radiointerviewtje in een lokaal Surinaams programma en een artikeltje op een Surinaams-Nederlandse website, ziedaar mijn zonde. Maar, bij Hira werd dat gebruiken van mijn recht op vrije meningsuiting ‘een intimidatiecampagne‘ van ‘een groep extremisten onder leiding van Theo Para’, om hem het spreken ‘te verhinderen’. Hira zet de wereld op zijn kop. Het in brand schieten van radiostations en een drukkerij, het verbieden en censureren van media en het het folteren en vermoorden van vier journalisten (foto), zoals op 8 december 1982 onder verantwoordelijkheid van Hira’s broodheer is geschied, dat is nog eens schending van de vrijheid van meningsuiting. 

En voor de daders van zulke ernstige misdrijven propageert Hira, gefinancierd door het dadersregime, zelfrechtvaardigend zwaaiend met de dekoloniale vlag, onvoorwaardelijke amnestie. De daders moeten volgens Hira van elke rekenschap worden gevrijwaard. Het 8 decemberstrafproces moet worden gestopt. De rechters zijn ‘politici in toga.’ En hij is verontwaardigd dat de (nazaten-) nabestaanden hem volstrekt ongeloofwaardig en moreel onacceptabel vinden?! 

Als Sandew Hira minder gepreoccupeerd was met zichzelf en meer gaf om statuur, maatschappelijk draagvlak en toekomstbestendigheid van de Keti Koti lezing, dan had hij de eer aan zichzelf gehouden. 

Theo Para'

806 Kilo cocaïne ontdekt in haven van Rotterdam

86 Kilo op 4 juni ontdekt bij de koelmotoren van containers


720 Kilo gevonden op 6 juni verstopt in een container met bananen uit Ecuador


Bij een controle op een terminal in Rotterdam heeft de douane op 4 juni twee partijen cocaïne in beslag genomen. Dat is vandaag, zondag 16 juni 2019, bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De coke zat verstopt bij de koelmotoren van de containers.

Het ging om een partij van twintig kilo en een partij van 66 kilo. De drugs zijn vernietigd. De politie onderzoekt de zaak.

De douane heeft ook een partij cocaïne van 720 kilo gevonden die verstopt zat in een container met bananen. Dat gebeurde al op 6 juni maar is nu bekendgemaakt.

De koelcontainer was afkomstig uit havenstad Guayaquil in Ecuador en was twee dagen eerder binnengekomen met een zeeschip. De bananen waren bestemd voor een fruitbedrijf in Rotterdam dat niets met de smokkel te maken lijkt te hebben, aldus Justitie.

Guatemalteken naar de stembus om een nieuwe president te kiezen

(Bron foto: Reuters)
Corruptie en impopulaire president met autoritaire trekjes maken weg vrij voor talrijke kandidaten

Sandra Torres, ex-vrouw van voormalig president Álvaro Colom, doet voor derde keer gooi naar presidentschap


Guatemalteken gaan vandaag, zondag 16 juni 2019 naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het belooft een spannende strijd te worden, want nadat het Grondwettelijk of de kandidaturen van de twee topfavorieten heeft geweigerd, is de gooi naar het presidentschap verworden tot een onzekere race met vele kandidaten, de ene nog onbekender dan de andere. Ook het volledige parlement wordt vervangen. 

Ongeveer acht van de 17 miljoen Guatemalteken hebben zich geregistreerd voor de verkiezingen. Waarnemers zien in de stembusslag de weerspiegeling van de uitdagingen waarvoor het Centraal-Amerikaanse land staat.


Wijdverspreide corruptie en een impopulaire president met autoritaire trekjes hebben de weg vrijgemaakt voor talrijke kandidaten. De kans dat geen van de kandidaten in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, is groot. Dat betekent dat er waarschijnlijk op 11 augustus een tweede ronde volgt.


Tot voor kort was het eenvoudig en leek de strijd zich toe te spitsen op een wedloop tussen drie vrouwen: Zury Mayté Ríos Montt Sosa de Weller, de dochter van ex-dictator Efraín Ríos Montt, de voormalige advocaat-generaal Thelma Aldana en Sandra Torres, ex-vrouw van voormalig president Álvaro Colom. Maar, het Grondwettelijk Hof haalde de eerste twee uit de race. Rios, omdat ze familie is van een dictator. En Aldana, die bekendstaat om haar harde strijd tegen corruptie, omdat er 'irregulariteiten' zouden hebben plaatsgevonden toen ze advocaat-generaal was.


De overgebleven kandidaten - oorspronkelijk 18 in totaal, maar intussen is dat aantal afgekalfd vanwege corruptieschandalen - moeten onderling uitvechten wie naar de -waarschijnlijke- tweede ronde mag. Torres lijkt relatief zeker van een tweede ronde, maar dat betekent niet dat ze het dan zal halen. Dit is haar derde poging om president van Guatemala te worden. In 2011 floot het Hooggerechtshof haar terug, omdat ze de partner was van een zittende president. Vier jaar later verloor ze de tweede ronde van Jimmy Morales.


Wie zich bij Torres zal voegen, is een open vraag. Drie namen steken er licht bovenuit: Alejandro Giammattei, kandidaat in 2007, 2011 en 2015, telkens voor een andere partij. Deze keer trekt hij naar de kiezer als lid van de nieuw opgerichte partij Vamos. Daarnaast is er Roberto Arzú, zoon van ex-president Álvaro Arzú (1996-2000). Hij heeft geen politieke adelbrieven behalve zijn familienaam. En ten slotte Edmond Mulet, een veteraan in het politieke vak en diplomaat.

De winnaar van de verkiezingen moet de puinhoop opruimen die president Morales volgens velen achterlaat. Morales, een voormalige tv-komiek, ligt al enkele jaren onder vuur wegens corruptievermoedens. Twee jaar geleden vroegen het parket en de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) om de opheffing van de immuniteit van Morales. Hij zou zijn verkiezingscampagne in 2015 illegaal hebben gefinancierd. Hij zou 600.000 dollar niet hebben aangemeld bij de kiescommissie. Sindsdien probeert Morales de Cicig uit zijn land te verdrijven. De president kan slechts één termijn van vier jaar dienen.


(Suriname Mirror/El Pais/Belga/Al Jazeera/BBC Mundo/Twitter)

Bijna 800 illegalen aangetroffen in vier vrachtwagens in het oosten van Mexico

(Bron foto: Twitter - @daviddelapaz)
Vrachtwagens gestopt in de oostelijke staat Veracruz


Mexicaanse functionarissen hebben zaterdag 15 juni 2019 in vier vrachtwagens bijna 800 mensen zonder papieren in het oosten van Mexico aangetroffen in vier vrachtwagens, aldus de regering in een van de grootste acties tegen illegale immigratie van de afgelopen maanden.

Mexico's Instituto Nacional de Migración (INM) zei in een verklaring laat zaterdag, dat 791 vreemdelingen werden gevonden in de vrachtwagens, die waren gestopt in de oostelijke staat Veracruz, ter bevestiging van eerdere berichten over een massale detentie.


De illegalen zijn onderschept, toen Mexico haar inspanningen opvoerde om een ​​golf van migranten naar de Amerikaanse grens te verminderen onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump, die heeft beloofd Mexicaanse goederen te treffen met hogere tarieven als Mexico geen illegale immigratie bestrijdt.


(Bron foto:
Mexico sloot op 7 juni een deal met de Verenigde Staten om de tarieven af ​​te wenden, waardoor de klok op een periode van 45 dagen tikte voor de Mexicaanse regering om tastbare vooruitgang te boeken in het verminderen van het aantal mensen dat illegaal probeert de grens met de Verenigde Staten te overschrijden.

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is dit jaar overspoeld met aanhoudingen. De meesten van hen die betrapt worden op een poging om de Verenigde Staten binnen te gaan, zijn mensen die op de vlucht zijn voor armoede en geweld in drie Midden-Amerikaanse landen, Guatemala, Honduras en El Salvador.

Het besluit van Mexico om zijn grensbeveiliging te versterken en te reageren op de dreigementen van Trump heeft spanningen veroorzaakt binnen de regering en vrijdag heeft het hoofd van de INM, Tonatiuh Guillen, ontslag genomen. Hij werd vervangen door Francisco Garduno, die eerder het hoofd van het Mexicaanse gevangenissysteem was.

(Suriname Mirror/Reuters/Peru21/Twitter/wradio.com.mx)

Heel Argentinië en Uruguay zonder stroom: ‘Dit is nog nooit eerder gebeurd’

(Bron foto: Twitter)
Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zitten zonder elektriciteit


Door een enorme storing in het elektriciteitsnet is de stroom in heel Uruguay en Argentinië uitgevallen. Naar verluidt zijn ook delen van Brazilië en Paraguay getroffen. Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zitten sinds vanochtend, zondag 16 juni 2019, zeven uur zonder elektriciteit. Ook staan de treinen stil en werken de verkeerslichten niet meer.



Volgens de grootste stroombeheerder van Argentinië zitten ook delen van Brazilië en Paraguay zonder stroom. Het is nog niet duidelijk hoe de verstoring is ontstaan. 'Dit is echt nog nooit eerder gebeurd', zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Argentijnse media.


Monteurs zijn in groten getale aanwezig om de problemen op te lossen.

De stroomstoring ontregelt het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Inwoners van delen van Argentinië zouden vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen. Het is niet duidelijk of die nog doorgang zullen vinden. 'Enorme black-out in Argentinië', kopt een Argentijns persbureau. 'De stad, de provincie van Buenos Aires en Santa Fe zijn in het donker achtergelaten.'



(Suriname Mirror/tn.com.ar/AD/Twitter/Clarin/YouTube/Al Jazeera)

NiNsee bestuur blaast Keti-Koti lezing 2019 in Scheepvaartmuseum Amsterdam af vanwege lezing Sandew Hira (Dew Baboeram)

Hira: 'Groep extremisten onder leiding van Theo Para heeft in Surinaamse gemeenschap  intimidatiecampagne opgezet'

'Op Radio Tamara werden urenlang uitzendingen gewijd aan demoniseren van mijn persoon en riepen bellers op om de orde te verstoren tijdens de lezing'


De Keti-Koti lezing 2019, waar Sandew Hira (Dew Baboeram) op 29 juni zou spreken, is afgeblazen. Het NiNsee bestuur (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) heeft gisteren laten weten, dat in goed overleg met het Scheepvaartmuseum besloten is om de lezing geen voortgang te laten vinden, aldus Waterkant.net en Het Parool vandaag, zondag 16 juni 2019.

'Dit besluit is ingegeven door de onrust die binnen de gemeenschap ontstaan is naar aanleiding van de geplande Keti-Koti lezing met Sandew Hira als keynote spreker', aldus het bestuur in een persbericht.

In een reactie beweert Hira, dat 'een groep extremisten onder leiding van Theo Para' afgelopen weken in de Surinaamse gemeenschap een intimidatiecampagne heeft opgezet om te verhinderen dat hij de lezing over zwarte filosofen en slavernij kon houden.

Columnist Theo Para schreef afgelopen week dit stuk waarin hij stelt, dat de directeur van NiNsee de Keti Koti lezing compromitteert.

'Het Scheepvaartmuseum is onder grote druk gezet om de zaal op te zeggen. NiNsee is daardoor de locatie kwijtgeraakt. Het Scheepvaartmuseum heeft haar besluit genomen zonder het principe van hoor-en-wederhoor toe te passen. Ik ben nooit door haar gehoord. Het bestuur van NiNsee is vervolgens onder enorme druk gezet om de lezing af te zeggen', aldus Hira.

Hij zegt verder, dat op het Amsterdamse Radio Tamara urenlang uitzendingen gewijd werden aan het demoniseren van zijn persoon en werden bellers toegelaten om op te roepen om de orde te verstoren tijdens de lezing. Het bestuur van NiNsee is onder die druk bezweken en heeft de lezing afgezegd, aldus Hira.

Hij doet verder een oproep aan de Surinaamse gemeenschap in Nederland om als protest tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting alsnog een bijeenkomst te organiseren waar hij de keti koti lezing kan houden.

Assembleelid William Waidoe nu formeel toegetreden tot de NDP

Waidoe steekt loftrompet af over zijn nieuwe leider Bouterse

'Van de Pertjajah Luhur mocht ik niet tekenen voor quorum en moest ik tegenstemmen voor wetten die belangrijk zijn voor Suriname'


Assembleelid William Waidoe is gisteravond formeel toegetreden tot de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij werd aangekondigd door NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, tijdens de massameeting van de partij in Nickerie. 

Waidoe zei dat hij vier jaar aan de andere kant zat in De Nationale Assemblee en beweerde, dat hij van de Pertjajah Luhur (PL) niet moest tekenen voor quorum en tegenstemmen voor wetten die belangrijk zijn voor Suriname.

Waidoe kon tijdens zijn speech, aldus Starnieuws vandaag, zondag 16 juni 2019, zijn tranen niet bedwingen. Hij zei, dat politiek Suriname niet moet scheiden. 'Jongeren moeten de toekomst van het land in eigen handen nemen en eigen keuzen maken. Mensen regelen hun grondpapieren binnen één dag. Waarom kan je het niet regelen voor de burger. Waarom doen wij dat niet?'

Waidoe beweerde ook, dat hij moe is geworden. Hij heeft zijn familie gezegd, dat hij zijn zetel zou inleveren. Zijn vader had hem toen gevraagd, wie komt binnen? Er zou geen PL'er komen in zijn plaats. Waidoe vindt het erg, dat de PL erop aandrong dat hij zijn zetel moest inleveren, terwijl deze niet naar de partij zou gaan. 'Ik sta hier met een bewuste keus', zei Waidoe.

Hij merkte op dat de president zoveel slagen heeft moeten incasseren voor het land. Zijn gezin moet hem delen met zoveel anderen, aldus Waidoe. Hij voerde aan. dat de president zoveel heeft opgeofferd voor land en volk. Volgens Waidoe menen mensen het niet met het land en daardoor verkeerde informatie geven aan het volk. 'Pres, u bent de enige persoon die ons jongeren hoop en geloof geeft.'

NDP-ondervoorzitter Ashwin Adhin: 'Veel woede in de samenleving is gevoed door misleiding'....

(Bron foto: Starnieuws)
'Bouterse heeft ervoor gezorgd, dat bevolkingsgroepen dichter bij elkaar zijn gekomen, anders had men elkaar uitgemoord'


NDP-ondervoorzitter en vicepresident (vp) Ashwin Adhin heeft gisteren op een massameeting van de NDP in Nickerie beweerd, dat er veel woede in de samenleving is gevoed door misleiding. Daarom is communicatie heel belangrijk, meent Adhin. Hij merkte op dat het tijd wordt dat mensen leren van diverse bevolkingsgroepen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, zondag 17 juni 2019.

President Desi Bouterse heeft volgens Adhin ervoor gezorgd, dat de bevolkingsgroepen dichter bij elkaar zijn gekomen, 'anders had men elkaar uitgemoord'. Adhin wees er op, dat de NDP de politieke verdeeldheid langs etnische lijnen heeft doorbroken. Dat heeft de NDP 32 jaar gedaan, anderen nemen het volgens de politicus nu over. Volgens hem weten in elk geval alle ouderen dat dankzij 'Bouta' er geen etnische 'clash' is gekomen in Suriname, zoals in Guyana.

Verder is volgens hem onder Bouterse ondernemerschap gegroeid. Dankzij NDP zijn, ondanks de crisis, 27.000 banen van de ambtenaren behouden gebleven. Dit geldt ook voor de 20.000 uitbestedings-jobs. Volgens Adhin heeft de president er ook voor gezorgd, dat het land in twee jaar uit de crisis is geraakt. 'Nog nooit is een crisis zo snel beslecht', concludeerde Adhin. Onder de Front-regering duurde de crisis zeven jaar en de koers steeg boven de 2.000, waarna de nullen werden weggehaald. Adhin meent dat ondanks de moeilijke periode het volk het geloof in de regering niet heeft verloren. 'Er zijn veel aanvallen gekomen en er is veel uitgescholden.'

Hij dankte de vissers, de landbouwers, de ondernemers dat ze door zijn gegaan. Landbouwers zijn afhankelijk van seizoen. Zij zijn het voorbeeld van hoe omgegaan moet worden met geld. Adhin pleitte ervoor dat sterke kanten van alle bevolkingsgroepen overgenomen dienen te worden. Zo denken Hindostanen volgens de vp aan vier tot vijf generaties om zaken voor ze na te laten. Bij Javanen is behalve eens sterke gezinsbinding cultuur heel belangrijk. Adhin zei,dat hij hier vooral rond de viering van de immigratiedagen stil bij stond.

Hij stelde, dat er een collectief gevoel van blijheid moet zijn als er faciliteiten gecreëerd worden in Atjoni of een kunstgrasveld in Lelydorp. Als Suriname vooruit gaat, gaat iedereen vooruit.

'Soms wordt er gedacht dat de partij ons waarde moet geven. Het is de vraag hoeveel meerwaarde wij aan de partij geven', sprak Adhin. Hij merkte op, dat de leden de partij de meerwaarde moeten geven en niet omgekeerd. Er is genoeg inzicht en talent. Hij vindt dat als alle NDP'ers hun handen uit de mouwen steken de overwinning op 25 mei 2020 groots zal zijn.

NDP-voorzitter Bouterse belooft Nickerianen veel..... - Hoeveel niet nagekomen beloftes zijn al gedaan?

'Nickerierivier zal worden uitgebaggerd, de markt in Nickerie zal worden aangepakt'

'We gaan in elk ressort woningen opzetten, we gaan de problemen van de kleine rijstboer bekijken'


De voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, heeft in zijn toespraak gisteravond tijdens de massameeting van zijn partij in Nieuw-Nickeriezaken opgesomd die voor de Nickerianen gerealiseerd zullen worden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 16 juni 2019.

'Het probleem van mensen met diploma's die thuiszitten zal worden aangepakt. Alle noodzakelijke wegen zullen in samenspraak met u worden verbeterd. De Nickerierivier zal worden uitgebaggerd. De markt in Nickerie zal worden aangepakt', beloofde hij de aanwezigen.

Voorts sprak de NDP-leider over het maken van een goede structuur bij de backtrack route. Hij zegt dat die situatie weer actueel is vanwege het defect van de Canawaima-veerboot. 'Laten we een goede structuur maken bij de backtrack. Er moeten duidelijke maatregelen komen en communicatie met de gemeenschap.'

Over de huizenbouw zei Bouterse, dat er huizen worden gebouwd, maar dat Nickerie achterblijft. 'Maak je borst nat. We gaan u geen honderden huizen per ressort beloven, maar we gaan wel in elk ressort woningen opzetten.' Hij zei, dat de eerste missie deze week naar Nickerie vertrekt om uitleg te geven over de werking van het bouw- en kredietfonds. 'U hoeft geen vast inkomen te hebben, maar u moet wel in staat zijn af te lossen.'

Bouterse is van oordeel dat er een achterstand is in woningbouw, omdat er jaarlijks rond de vijftienhonderd woningzoekenden bijkomen. 'We moeten bijkans 23.000 woningen opzetten. Er wordt veel gebouwd, maar de districten lopen achter.' Verder merkte de NDP-voorzitter op dat toegang tot geld een probleem is voor de kleine man. 'We gaan de problemen van de kleine rijstboer bekijken.' Bouterse is voorstander van een gunstige leenrente voor die groep.