zondag 17 juni 2018

Ponton ramt vissersboot op Surinamerivier bij Waterland: Visser (52) gewond geraakt

Na de aanvaring is het ponton doorgevaren


In de late avond van woensdag 13 juni vond een aanvaring plaats op de Surinamerivier bij Waterland tussen een ponton en een vissersboot. Door de aanvaring viel de 52-jarige visser Eduard P. in het water, maar het gelukte hem de oever te bereiken. Omstanders schoten hem te hulp en schakelden via de Centrale Meldkamer de politie van Paranam in, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 17 juni 2018. 

Bij aankomst van de politie werd het slachtoffer met een diepe snijwond aan zijn rechterelleboog en een bult op zijn voorhoofd aangetroffen. Met de ambulance van de RGD Paranam werd hij voor medische hulp afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medische behandeling is hij heengezonden.

Volgens zijn verklaring zat hij te Waterland langs de Surinamerivier in zijn boot. Hij was bezig zijn visnetten te controleren. Op een bepaald moment voer een ponton vanuit Paranam richting Paramaribo tegen zijn boot. Door de slag kantelde zijn boot om en viel hij in de rivier.

Zijn boot en buitenboordmotor zijn gezonken en zijn nog niet terecht. Na de aanvaring is het ponton doorgevaren. De politie van Paranam en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) zijn belast met het onderzoek.

Srd 7 miljoen overheidsgeld voor bezoek Indiase president, terwijl het volk pinaart en hosselt

COLUMN: Geen transparantie regering inzake concrete besteding Srd 7 miljoen

– 'Bedrag haast niet te vergelijken met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd'
– Minister Yldiz Pollack-Beighle garandeert, dat er 'geen sprake' zal zijn 'van onnodige uitgaven'


De president van India, Ram Nath Kovind, bezoekt 19, 20 en 21 juni, op uitnodiging van president Desi Bouterse, Suriname en dat uitje moet Suriname maar liefst Srd 7 miljoen kosten. Een bedrag dat tot de dag van vandaag niet door de regering is gespecificeerd. Van enige transparantie, laat staan van een publiek gemaakte begroting, is geen sprake!

Zeven miljoen! Waarvoor? Beetje extra beveiliging, veel eten en drinken en uitstapjes (vervoer), schoonmaakwerkzaamheden, enzovoorts.

Terwijl veel Surinamers moeten hosselen, pinaren en velen vaak te lang moeten wachten op salaris, betaling van nota's of subsidie, stelt de regering een fors bedrag ter beschikking voor het bezoek van Ram Nath Kovind.

Tussen neus en lippen door
Het was minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) die het bedrag tussen neus en lippen door bekendmaakte via de staatsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, èn zei een passant ook nog, dat dit bedrag haast niet te vergelijken is met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd in Suriname. Waar het bedrag exact, concreet, aan wordt uitgegeven wordt echter niet vermeld.

Een soort ongeloofwaardige geruststelling
De minister garandeerde verder, als een soort ongeloofwaardige geruststelling, dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor Suriname.

Volgens de bewindsvrouwe zal India een kredietlijn (een toverwoord voor de regering Bouterse-II) van tachtig miljoen ter beschikking stellen, waaruit onder meer projecten gefinancierd kunnen worden om het binnenland te voorzien van zonnestroom. Daarnaast mag ook de medische sector rekenen op een aanzienlijke ondersteuning, betoogt de minister. En naast assistentie van India bij de verkiezingen in mei 2020, zullen Memoranda of Understanding (MoU’s) getekend worden voor assistentie op het gebied van archivering, kennis bij traditionele Indiase medicijnen en het opzetten van een 'center of excellence' op het gebied van ICT. Verschillende projecten die nu in voorbereiding zijn, zullen worden goedgekeurd en mededelingen over donaties aan Suriname zullen ook tijdens het bezoek worden bekendgemaakt.

Bouterse en consorten willen feitelijk een financieel slaatje slaan uit het bezoek en 'vergeten' kennelijk de 'verblijfskosten' voor het driedaags bezoek.

De regering laat ook de burgers weten, en weer via dat speeltje van staatspropagandist Clifton Limburg, het vermeend Nationaal Informatie Instituut, dat tijdens het bezoek van Ram Nath Kovind bezoekers van diverse locaties zwaar worden gescreend door veiligheidsdiensten, terwijl maximaal twee drones zullen worden toegestaan om in het luchtruim van het gebied te vliegen. Wegomleggingen zullen tijdig worden bekendgemaakt.

Natuurlijk....
Natuurlijk, een staatsbezoek kost geld en biedt allerlei perspectieven en droombeelden voor Suriname. Ook internationaal kleurt het plaatje goed met het eerste staatsbezoek van de president van India, Ram Nath Kovind.

Maar, Srd 7 miljoen??
Zonder financieel gedetailleerd bestedingsplaatje... dat roept vragen op.
Veel vragen, terwijl het rendement van het bezoek van president Ram Nath Kovind in vele opzichten van tevoren niet vaststaat.

Maar, van tevoren zien Bouterse en zijn ministers en hun coalitie (lees: de NDP) in De Nationale Assemblee dollartekens aan de horizon opdoemen en wordt op eenvoudige, ongeïnteresseerde wijze over die zeven miljoen Surinaamse dollars gestapt, alsof het niets is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17-18 juni 2018
Paramaribo – Suriname

Regeringen Bolivia, Brazilië, Paraguay en Peru in overleg over aanleg bi-oceanische spoorweg

Spoorlijn moet Ilo-haven in Peru en Sao Paulo, Brazilië, 3.800 kilometer, met elkaar verbinden


De regeringen van Bolivia, Brazilië, Paraguay en Peru hebben elkaar vrijdag 15 juni 2018 ontmoet in Lima, waar ze het regelgevend kader overeenkwamen voor de Bi-oceanische Operatieve Groep om de aanleg van de Bi-oceanische Spoorweg te bevorderen.

Het project zal uitgebreide spoorweginfrastructuur creëren om de Pacifische- en Atlantische Oceaan te verbinden, van de Ilo-haven in Peru tot Sao Paulo, Brazilië. Het 3.800 kilometer lange spoorwegnet zal naar verwachting 10 miljard dollar kosten.

Tijdens de bijeenkomst presenteerden de Peruaanse vertegenwoordigers de haalbaarheidsstudie die aantoont, dat er voldoende vracht tussen de landen verscheept wordt voor de duurzame uitvoering van het project.

'Als staat zijn we serieus toegewijd aan de Bi-oceanic Railway Corridor. We zijn vastbesloten om samen te werken om dit zeer belangrijke project, dat ons zal integreren en leiden tot de ontwikkeling van onze landen, te realiseren', zei minister van Vervoer en Communicatie van Peru Edmer Trujillo.

Bolivia's minister van Openbare Werken, Milton Claros, vertelde de Boliviaanse media, dat ze hadden ingestemd om een ​​'integrale haalbaarheidsstudie' uit te voeren die rekening moet houden met de omstandigheden in de vier landen die deel uitmaken van het regionale project. De nieuwe studie moet een inschatting maken van de hoeveelheid vracht die met de trein wordt vervoerd. Volgens Claros schatte een Boliviaans rapport 10 miljoen ton per jaar, maar een andere studie schatte dat Brazilië alleen al 50 miljoen ton vracht per jaar genereert.

De ambassadeurs van Zwitserland en Duitsland, afgevaardigden van de Europese Unie en vertegenwoordigers van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Latijns-Amerikaanse Ontwikkelingsbank waren ook aanwezig en herhaalden hun steun voor het project.

Vyacheslav Pavlovskiy, vertegenwoordiger van de Russian Railways, liet vrijdag weten geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan de aanleg van de bi-oceanische spoorweg. 'We zijn erg geïnteresseerd in projecten in Latijns-Amerika. We zijn al verschillende projecten gestart en de bi-oceanische trein is een hele grote, waarin we erg geïnteresseerd zijn om deel te nemen', vertelde Pavlovskiy aan Boliviaanse media.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Agenten in Managua, Nicaragua, steken huis in brand: gezin van zes vindt de dood

(Bron foto: END TV)
Slachtoffers zijn vier volwassenen en twee kinderen...

- Brandstichting door agenten, omdat bewoner geen sluipschutters op zijn dak wilde toelaten
- Staatsmedia  manipuleren berichtgeving...


Al maanden is het chaotisch in Nicaragua. Opnieuw is in de hoofdstad Managua het geweld tussen politie en demonstranten opgelaaid, met doden tot gevolg. Een gezin van zes kwam zaterdag 16 juni 2018 om toen hun huis in de wijk Carlos Marx afbrandde. Het gaat om vier volwassenen en twee kinderen. 

Een familielid van het gezin vertelde aan Reuters, dat agenten het huis in brand staken, omdat de eigenaar geen sluipschutters op zijn dak wilde toelaten.


Twee andere mensen stierven volgens lokale media toen politieagenten en regeringsaanhangers het vuur openden op demonstranten die een wegblokkade bewaakten. Ze werden geraakt door de kogels.

Gisteren bereikten de regering en vertegenwoordigers van de demonstranten overeenstemming over een internationaal onderzoek naar het geweld en om blokkades te verwijderen. Beide partijen hebben laten weten door te willen praten.



Sinds de uitbraak van het geweld in april zijn er al meer dan 170 mensen omgekomen. Demonstranten in het land willen dat president Daniel Ortega aftreedt, die al sinds 2007 aan de macht is. Ortega wil hier niet aan tegemoetkomen.


De katholieke kerk riep Ortega op vervroegde verkiezingen in maart volgend jaar mogelijk te maken om de spanningen te verminderen. Ortega ging in een brief aan de bemiddelaars niet in op dit verzoek, maar hij liet weten wel open te blijven staan voor onderhandelingen.



(Suriname Mirror/El Nuevo Diario/RTL Nieuws/Twitter/YouTube/La Prensa)

Coalie- en oppositieleden Assemblee reageren voorspelbaar op bezoek Indiase president Ram Nath Kovind

Abdoel (NDP): 'Bezoek kan voordelen opleveren in vorm van projecten, schenkingen en creditlines'

VHP'er Jogi: 'Regering had wel moeten nagaan of er wel of geen geld is voor zo'n bezoek'


Hoewel sommige politici kritisch staan tegenover de komst van de Indiase president Ram Nath Kovind, die morgen arriveert, zeggen anderen dat het bezoek Suriname voordelen kan opleveren.

Amzad Abdoel, DNA-lid van de NDP, vandaag, zondag 17 juni 2018, in de Ware Tijd: 'De komst van de president kan voordelen opleveren in de vorm van projecten, schenkingen en creditlines.'

Hij stelt, dat critici moeten kijken naar het rendement dat het land uit het bezoek kan halen, vooral als er rekening mee wordt gehouden dat het een bezoek is op hoog niveau. De komst van Kovind wordt gevolgd door de komst van de Indiase premier in augustus. 'We moeten nuchter denken en kijken hoe de problemen waarmee het land zit, worden opgelost. We moeten kansen niet voorbij laten gaan, maar benutten.'

Marinus Bee van de ABOP verschilt niet veel in zijn opvatting ten opzichte van zijn collega-politici. Hij typeert India als een grote speler op het internationale forum. Hij is het wel eens met de kritiek op het bedrag van een Srd 8 miljoen dat het bezoek kost, omdat het volk basisvoorzieningen moet missen.

Bee zegt, dat de communicatie van de regering op dit vlak beter had gemoeten. Hij verwijst naar de Indiase creditline van tachtig miljoen. 'Het is geen schenking, we moeten het terug betalen.'

Mahinder Jogi van de VHP spreekt van 'hoog bezoek op uitnodiging van president Bouterse'. De parlementariër plaatst de komst van het Indiase staatshoofd in economische en diplomatiek perspectief.

'Om iets te winnen moet je iets geven.' Jogi vindt dat de regering wel had moeten nagaan of er wel of geen geld is voor zo'n bezoek. Ook hij verwacht dat Suriname een bepaald rendement uit het bezoek kan halen. Toch zou de regering zuinig moeten omgaan met het geld van het land.

Panamese luchtvaartmaatschappij Copa Airlines wil op Suriname gaan vliegen

(Bron foto: Pinterest)
Copa Airlines al paar jaar geïnteresseerd om Suriname op te nemen in haar vliegschema


Een delegatie van de Panamese luchtvaartmaatschappij Compañía Panameña de Aviación (Copa Airlines) heeft begin juni een oriëntatiebezoek aan Suriname gebracht. Het bedrijf wil in de toekomst op Suriname gaan vliegen, aldus de Ware Tijd zaterdag 16 juni 2018, terwijl op 3 juni Caribbean News Now! hierover al berichtte (zie hieronder). 

Daarnaast heeft de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) dinsdag een vertegenwoordiging van het Colombiaanse Avianca ontvangen om te praten over het eventueel uitbreiden van de bestaande samenwerking.

https://wp.caribbeannewsnow.com/2018/06/03/copa-airlines-to-commence-suriname-operations-avianca-officials-visiting/
Copa Airlines, met een vloot van bijna negentig toestellen, is al enige tijd geïnteresseerd om Suriname op te nemen in haar vliegschema. De strategische ligging van de Johan Adolf Pengelluchthaven kan de maatschappij veel voordelen opleveren. Nadat in 2015 gesprekken over een partnerschap op niets waren uitgelopen, verdwenen de plannen even in de ijskast. Een van de breekpunten was destijds dat de faciliteiten en infrastructuur op de Johan Adolf Pengelluchthaven niet voldoen aan de internationale standaarden. Ondertussen is daar aan gewerkt, reden voor de maatschappij om zich opnieuw hier te komen oriënteren.

De Panamezen hebben niet met de directie van de SLM gesproken, maar op 8 juni wel een ontmoeting gehad met de manager van Ground Services van de SLM. Volgens een zeer betrouwbare bron binnen de SLM was dit bezoek vooral bedoeld om in kaart te brengen of bepaalde diensten, met name de afhandeling en catering, in de toekomst op basis van de standaarden van Copa Airlines kunnen worden geleverd.

Tijdens het verblijf in Suriname zijn eveneens gesprekken gevoerd met Luchthavenbeheer en de luchtvaartautoriteiten.

Zes politieagenten doodgeschoten in de centrale staat Puebla, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Daders zijn vermoedelijk oliedieven...


Zes politieagenten zijn doodgeschoten in de centrale staat Puebla in Mexico - te Amozoc - door vermoedelijk oliedieven. De secretaresse van de staatssecretaris van Puebla, Jesus Morales, beloofde  vrijdagavond 15 juni 2018 de moordpartij te onderzoeken en zei dat de politie twee verdachten had gearresteerd. 

Een voertuig met aardgas werd gerecupereerd uit het gebied in de buurt van de plaats waar de officieren werden gedood.


De centrale staat Puebla is de afgelopen jaren geteisterd door geweld, omdat brandstofdieven zich richten op de pijpleidingen van de door de overheid gerunde oliemaatschappij Petroleos Mexicanos, bekend als Pemex. Brandstof dieven in Mexico hebben 10.363 illegale aftappunten geboord in 2017, of een gemiddelde van ongeveer 28 elke dag.


In 2016 kostten de door de Mexicaanse overheid geschatte diefstallen Pemex ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar.



(Suriname Mirror/Associated Press/YouTube/TeleSUR/sinembargo.mx/Twitter)

'From Russia with Love', Nissu Cauti, de mooiste fan van Peru's WK-voetbalteam

Ze zal haar top uit doen wanneer ze scoren...



'From Russia with Love', komt Nissu Cauti, bekend als de 'vriendin' van het Peruaans WK-voetbalteam. Ze zal haar top uit doen wanneer ze scoren.

Nissu's eigen merk van super-fan capriolen kwam drie jaar geleden voor het eerst in de aandacht, toen Peru zich een weg baande naar de derde plaats op de Copa America in Chili. TV-camera's krioelden rond het model toen ze de Zuid-Amerikaanse traditie van het cheerleaden van de tribunes naar nieuwe hoogten bracht.




Na Peru's Groep C opener tegen Denemarken zaterdag 16 juni 2018, hoopt Nissu volgende week donderdag tegen Frankrijk zich van haar beste kant te tonen en Australië op dinsdag 26 juni.

Ze poseerde al naakt, na een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela.




Maar, Nissu's meest sportieve gebaar was een belofte om te strippen en de Uruguay-kit te dragen als Luis Suarez en Co Peru zouden verslaan in een kwalificatiewedstrijd twee jaar geleden in Montevideo. Achteraf was het voor Uruguay nauwelijks een remmend effect.

In een tijdperk waarin vrouwensport buiten en op het veld volwassener en serieuzer wordt behandeld dan ooit tevoren, kunnen sommigen het gevoel hebben, dat ze een vreemde boodschap uitzenden.

Maar Peru, als je niet eens een kleine glimlach kunt opwekken bij Nissu's enthousiaste steun voor haar land....



(Suriname Mirror/The Sun/YouTube)

Colombia heeft zijn 'Lord of the Books'...

(Bron foto's: CESAR MELGAREJO)
Jose Alberto Gutierrez haalt al 21 jaar afgedankte boeken uit afval om opnieuw te gebruiken

Met de Fundacion La Fuerza de las Palabras heeft hij meer dan 450 leescentra en bibliotheken in Colombia kunnen vullen


De laatste 21 jaar heeft Jose Alberto Gutierrez zijn leven gewijd aan het terugwinnen van afgedankte boeken uit afval, zodat deze opnieuw kunnen worden gebruikt door kinderen en jongeren in de meest kwetsbare gebieden van het land. 

Vanaf eind 1997 verschenen de boeken in zijn huis, toen Gutierrez zijn baan als vuilniswagenchauffeur begon voor het afvalverwerkingsbedrijf van Bogota. Tijdens zijn nachtelijke route werd hij getroffen door het potentieel van zo veel weggegooide boeken.

Met de hulp van zijn vrouw besloot Gutierrez om een gemeenschappelijke bibliotheek in zijn eigen huis te bouwen. Tien jaar later werd het de Fundacion La Fuerza de las Palabras (Stichting De Kracht van Woorden), waarmee hij meer dan 450 leescentra en bibliotheken in Colombia heeft kunnen vullen.



De 'Heer van de Boeken', zoals de lokale bevolking hem noemt, heeft ongeveer 50.000 boeken uit afval gered - over onderwerpen als wetenschap, literatuur, zaken en medicijnen.

'De meest waardevolle erfenis die we onze kinderen kunnen nalaten, is onderwijs', zegt Gutierrez, eraan toevoegend, dat - in een land waar slechts vier van de tien kinderen aan de universiteit afstuderen - tientallen toegang hebben gehad tot het hoger onderwijs, dankzij de stichting.

Sinds hij in februari werd ontslagen door het recyclecentrum waar hij werkte, hebben Gutierrez, 55, en zijn gezin gewerkt aan de bouw van een bibliotheekmuseum in Bogota, met als doel lezen naar de meest kwetsbare sectoren voort te zetten.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Straits Times/Twitter/YouTube)

Familieleden van de vele vermisten tijdens jaren van conflict in Colombia lijden iedere dag

'De levende doden houden honderdduizenden overlevenden in de greep van mentale angst'

Judith Casallas, 58, moeder van Mary Johana Casallas, die in 2007 verdween (Bron foto: AFP/Luis ROBAYO)
Het aantal verdwenen personen in het conflict is bijna driemaal dat van de dictatuur van Argentinië, Brazilië en Chili bij elkaar


Colombia's tientallen jaren van conflict hebben ervoor gezorgd dat meer 'verdwenen' is dan de militaire dictaturen van Zuid-Amerika bij elkaar, en de angst blijft voortduren, omdat de 'levende doden' honderdduizenden overlevenden in de greep van mentale angst houden, zeggen psychologen. 

'Het verdwijnen van iemand is als marteling, dag en nacht', zegt Judith Cassallas. Bijna 11 jaar geleden, gingen haar dochter - drie maanden zwanger - en haar man een weekend doorbrengen in een toeristisch dorp in de buurt van Cali. Ze kwamen nooit terug. Alle sporen van Mary Johana Cassallas, 21 en Jose Duque, 25, zijn verdwenen in het geweld van een oorlog van meer dan vijf decennia. Ze zijn gewoon een statistiek geworden onder 83.000 Colombianen, volgens het Centro Nacional de Memoria Histórica (CNMH) van het Latijns-Amerikaanse land. Het is een probleem dat de nieuwe president van het land zal erven na de verkiezingen van zondag 20 juni 2018.

Het aantal verdwenen personen, door partijen in het conflict - linkse guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en de veiligheidstroepen - is bijna driemaal die van de dictatuur van Argentinië, Brazilië en Chili bij elkaar. Volgens de laatste cijfers komt dat neer op 32.300 mensen.

Mary Johana is een van die mensen die op een dag 'haar huis verlieten en waarvan we sindsdien niets meer weten', zegt antropologe Myriam Jimeno. 'In het geval van de vermisten ... is het grootste probleem de onafgemaakte rouw: het is een wond die niet geneest', zei Jimeno, emeritus hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Bogota.

Hoe Judith's dochter en schoonzoon zijn verdwenen, blijft een mysterie. 'Het was 7 oktober 2007. Sindsdien hebben we nooit nieuws gehad', zegt haar moeder, die bijna letterlijk een gebroken hart heeft. Op haar 58e heeft ze al twee hartoperaties ondergaan, neemt ze 'veel medicijnen' en moest ze haar baan als naaister opgeven. Verdriet, slapeloosheid, de stress om naar het mortuarium te rennen om lichamen te identificeren, de teleurgestelde hoop, 'de afpersingen van mensen die profiteren van de pijn van anderen' om ondeugdelijke informatie te verkopen, de angst om te veel vragen te stellen: dit is de realiteit van een familielid van een verdwenen persoon, zegt Judith.

'Elke Moederdag wilde ik sterven, mijn vermiste dochter bezet elke ruimte', geeft Judith toe. Toen ging ze naar psychologen van Artsen Zonder Grenzen (AZG). 'Het was alsof ik uit een zwart gat kwam, zonder mijn dochter te vergeten, maar al die ellende kwijt te raken.' Beetje bij beetje herontdekte ze haar eetlust voor het leven en de dagelijkse communicatie met haar twee andere dochters en haar kleinkinderen.

'De vermiste personen nemen het emotionele leven van hun familieleden in beslag', zegt Ivonne Zabala, coördinatrice van de AZG-programma's voor geestelijke gezondheid, die in september een innovatief psychologisch hulpprogramma heeft gestart voor de families van de verdwenen personen. 'Dankzij het vredesproces wordt er meer aandacht besteed aan slachtoffers wiens familieleden zijn verdwenen', zegt Nicolas Gildersleeve, hoofd van de lokale AZG-missie. 'Voor elke vermiste persoon zijn er drie - soms tot vijf - die lijden aan angst, depressie, posttraumatische stress.'

Gespecialiseerde psychologen zijn ingezet in Cali en Puerto Asis, in het zuidwestelijke departement Putumayo, een van de andere brandhaarden van het conflict. Tot op heden hebben ongeveer 100 patiënten een therapie gehad die, door middel van spraak, dans en kunst, de afwezigheid draaglijk wil maken. Onder hen is de 73-jarige Margot Pulecio die al sinds 1995 wacht tot haar man Nelson Escobar weer verschijnt.

Nelson Escobar, een van Colombia's 10.000'en verdwenen in 1995. Zijn vrouw Margot Pulecio (R) en haar broer Guillermo (L),wachten nog steeds. (Bron foto: AFP/Luis ROBAYO) 
'Hij werd op een dag weggevoerd door 'een groep mannen om op zieke honden te passen op een boerderij. Ze stapten uit jeeps, richtten wapens op hem en namen hem mee naar de bergen', zegt ze. Vervolgens kampeerden FARC-guerrilla's in de nabijgelegen regio Valle del Cauca, ondertekenden een vredesakkoord met de regering in 2016 en beloofden de waarheid over hun slachtoffers. Margot wacht nog steeds.

Beroofd van het inkomen van haar man, werd zij opgenomen door haar ongehuwde broer, een gepensioneerde architect, en is weer tot leven gekomen sinds ze wekelijkse sessies met een psycholoog begon. 'Vroeger was ik als een kleine schildpad, in de schaal gesloten, nu voel ik me meer normaal', zegt de oude dame. 'Gedwongen verdwijning is als een langzame marteling voor geliefden', zegt Yvonne Zabala, die psychosomatische stoornissen, chronische ziekten en kankers opsomt onder  de kwalen van achtergeblevenen. Bovendien worden ze vaak gestigmatiseerd, omdat mensen vaak geloven dat niemand zonder reden verdwijnt.

Voor Guillermo, de 70-jarige broer van Margot die ook in therapie is, komt het neer op 'het delen van verdriet dag in dag uit'. 'Het hele gezin wordt getroffen wanneer er een ontvoering is, omdat we moeten wachten ... en 23 jaar is lang!'

(Suriname Mirror/AFP/Channel News Asia)

Zeventien doden door traangasgranaat in discotheek in Venezuela

Acht dodelijke slachtoffers waren minderjarig, zeven personen zijn gearresteerd

(Bron foto: Twitter)

Zeker zeventien bezoekers van een disco in Caracas zijn zaterdagochtend vroeg, 16 juni 2018, gestikt nadat iemand een traangasgranaat tot ontploffing had gebracht. Dat heeft de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol bevestigd.




Er waren ruim 500 mensen aanwezig op het feest in de club Los Cotorros in El Paraiso, een wijk voor de middenklasse in de hoofdstad.

Volgens Reverol werd de traangasgranaat geactiveerd nadat verscheidene jongeren slaags waren geraakt. Acht van de dodelijke slachtoffers waren minderjarig.

Er zijn zeven personen gearresteerd.



(Suriname Mirror/CNN Español/AD/YouTube/Twitter)

Uber-taxichauffeur in Rio de Janeiro, Brazilië, verkracht 15-jarig meisje

Meisje onder bedreiging vuurwapen door chauffeur (43) verkracht


Een Uber-taxichauffeur in Brazilië is gearresteerd op verdenking van het verkrachten van een 15-jarig meisje, onder schot, zei de politie donderdag 14 juni 2018.

De verkrachting zou zijn gebeurd op 7 juni in een ruige buurt van Rio - São Gonçalo - nadat de minderjarige in de taxi was gestapt om naar een ander deel van de stad te gaan, zoals gevraagd door haar moeder.


Onderweg nam de chauffeur een omweg, reed een verlaten straat in en heeft het meisje onder bedreiging van een vuurwapen verkracht, zei de politie in een verklaring.

Het meisje en haar moeder hebben later aangifte tegen de chauffeur gedaan. De 43-jarige man werd woensdag gearresteerd bij een tankstation.


Uber zei in een verklaring, dat het dergelijk gedrag niet tolereert en dat de bestuurder werd verwijderd van de app, zodra de klacht was ingediend.

(Suriname Mirror/AFP/Noticias Caracol/Twitter/bancadenoticiasrj.com.br)