dinsdag 6 februari 2018

Palmoliewerknemers in Colombia zijn slavenbestaan zat en staken

Zo'n 1.000 arbeiders via onderaannemer op palmolieplantage Indupalma willen in vaste dienst

(Bron foto: colombiainforma.info)


Een duizendtal werknemers die via een onderaannemer werken op de palmolieplantage Indupalma in het Colombiaanse departement Cesar is in staking gegaan om in directe dienst genomen te worden. Uit de vakbondswereld en de politiek zijn al vele steunbetuigingen gekomen. Maar de zaak zit nog in het slop, zo schrijft Wies Ubags dinsdag 6 februari 2018 op de website van de FNV.


Ze noemen het zelf een slavenbestaan. Het overgrote deel van de werknemers van Indupalma in San Alberto, Cesar, 1.400 mensen, werkt in dienst van een onderaannemer van de plantage. Het is een werkwijze die zijn oorsprong heeft in de tijd dat de eerste plantages werden opgericht, in de jaren zestig van de vorige eeuw. De plantageëigenaar trok werklui aan die op hun beurt mensen meenamen die verlegen zaten om werk. Deze werklui die mensen meenamen zijn uitgegroeid tot ondernemers met een soms onbetrouwbaar karakter. Ze vertrekken bijvoorbeeld met de noorderzon met al het geld dat hun ‘werknemers’ hebben afgedragen voor sociale zekerheid.


Andrey Piñeres, een van de leiders van de staking, legt uit. 'Dagelijks houden ze 23.000 pesos (is 6,59 euro) op je loon in voor verzekeringen en vergoedingen van transport en dergelijke. Dan moet je nog maar afwachten of je met het werk dat er die dag voorhanden is genoeg kunt verdienen om uit het rood te komen.'

De vaste werknemers, 480 mensen, ontvangen keurig maandelijks hun loon, hebben recht op vrije dagen en een jaarlijkse bonus, hebben hun sociale verzekeringen en krijgen aanvullende steun voor voeding en het onderwijs van hun kinderen. Hun vakbond steunt de staking van de via een onderaannemer werkende collega’s.

Vijf toegangen geblokkeerd
Indupalma is beboet wegens het onderaannemen van het overgrote deel van zijn werknemers. Het is in strijd met de Colombiaanse Arbeidswet. Maar, aan het eisenpakket van de vakbond voor werknemers van onderaannemers in de palmolieplantages UGTTA (Unión General de Trabajadores Tercerizados de la Agroindustria) wilde het bedrijf in december 2017 geen gehoor geven. 669 van de 1.009 UGTTA-leden besloten daarop tot een staking, die begon op 25 januari. Ze hebben de vijf toegangen tot het 8.800 hectares tellende bedrijf geblokkeerd, waardoor de activiteiten op de plantage tot stilstand zijn gekomen.


Materiële steun nodig 
De UGTT en het bedrijf zijn nog in dialoog, maar Indupalma heeft aangegeven dat het moeilijk is om in één klap meer dan duizend mensen in directe dienst te nemen. Andrey Piñeres: 'Drie bedrijven in de regio hebben dat wel gedaan en hun productiviteit is aanzienlijk toegenomen.' De families van de stakers leven op de rand van armoede en hebben door de staking geen inkomsten meer. Ze zijn afhankelijk van steun van elders. 'Politieke steun krijgen we wel', zegt Piñeres, 'maar wat we vooral nodig hebben is materiële steun.'

Overheid afzijdig
Indupalma is nog niet naar de rechter gestapt om een verbod af te dwingen. Daarom is de politie ook nog niet tegen de stakers opgetreden, maar de UGTTA betreurt het dat de overheid zich verder afzijdig houdt van de situatie. Het ministerie van Arbeid heeft Indupalma een boete van 2,95 miljard pesos (is een kleine 850.000 euro) opgelegd wegens het niet nakomen van de Arbeidswet en heeft ook de werknemers die werken via onderaannemers bij Indupalma ontvangen om over de situatie te spreken, maar het heeft nog geen uitvoering aan het innen van de boete gegeven.

De vakbondscentrale CUT in de hoofdstad Bogotá heeft het ministerie opgeroepen om tot actie over te gaan en ervoor te zorgen dat alle werknemers direct in dienst komen. De CUT wijst erop dat Indupalma niet alleen de Colombiaanse wet, maar ook internationale regelgeving met betrekking tot arbeid schendt.

Intussen heeft ook de linkse senator en presidentskandidaat Jorge Robledo steun aan de staking gegeven. Maar, het ziet ernaar uit dat er meer solidariteit aan de stakers nodig is om het ministerie van arbeid en Indupalma in beweging te krijgen.




(Suriname Mirror/FNV/Twitter)

Staatsolie bereidt zich voor op eerste grote onderhoudsbeurt raffinaderij Tout Lui Faut

Grootse onderhoudsbeurt in het derde kwartaal van 2019

De vlamtoren van de raffinaderij gaat zeker 45 dagen uit


Staatsolie Maatschappij NV is zich al geruime tijd aan het voorbereiden op de eerste grote onderhoudsbeurt oftewel 'Turn Around' (TA) van haar raffinaderij op Tout Lui Faut. Dit vindt in het derde kwartaal van 2019 plaats. Het doel hiervan is om de betrouwbaarheid en de veilige operatie van de raffinaderij voor de daaropvolgende 4 jaar te garanderen. De onderhoudsbeurt houdt voornamelijk in dat alle fabrieken (units) uit bedrijf zullen worden gehaald, worden ontdaan van alle vloeistoffen en gassen, worden opengemaakt en geïnspecteerd op defecten en/of slijtage. Dit meldt het Dagblad Suriname dinsdag 6 februari 2018.

De raffinaderij heeft 10 fabrieken met ongeveer 600 stuks equipement die allemaal in topconditie moeten worden gehouden. Daarnaast zullen er waar nodig reparaties en grote onderhoudsrevisies aan machines worden uitgevoerd. Dit proces zal ongeveer 45 dagen in beslag nemen. De vlamtoren van de raffinaderij zal dus zeker 45 dagen uit staan.

De belangrijkste activiteit van de TA is de vervanging van de katalysator in de dieselfabriek. Deze katalysator bestaat uit metalen korrels die de reactiesnelheid van het kraakproces in de dieselfabriek tot stand brengen en ervoor zorgen dat hoogwaardige brandstoffen in deze fabriek worden geproduceerd. Na een bepaalde productieperiode wordt deze stof minder actief en moet dan vervangen worden.

De voorbereidingen voor het uit bedrijf halen van de raffinaderij zijn in 2016 gestart. Alle nodige materialen en diensten worden geïnventariseerd en gebudgetteerd. Hierna wordt het budget vastgesteld. Circa 600 werknemers zullen actief zijn tijdens het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden.

Eveneens worden er voorbereidingen getroffen om tijdens deze onderhoudsbeurt de lokale verkoop en de export van de brandstoffen te garanderen.

De focus van de TA is gericht op veiligheid en verbetering van de betrouwbaarheid van de fabriek. Een ander zeer belangrijk aspect voor Staatsolie is dat van de kosten. Om duurzaam te kunnen blijven opereren, dient het bedrijf zijn kosten zo laag als mogelijk te houden. Deze tactiek dient het bedrijf over al haar productielijnen uit te strekken. In januari werd al een onderhoudsbeurt ingelast voor de raffinaderij, die duurde ongeveer 2 weken.

Dit wordt echter de eerste grote die deze raffinaderij ondergaat, sinds zij in 2014 in operatie ging.

OM Nederland eist halve eeuw cel tegen internationaal gezelschap drugshandelaren

Straffen van 10, 7, 5 en 4 jaar geëist tegen verdachten (4 Engelsen, 2 Turken, 2 Nederlanders en 1 Colombiaan)

- 8 Mannen verdacht van betrokkenheid bij invoer ruim 1.800 kilo cocaïne via haven Antwerpen
- Verdachten aangehouden bij aflevering lading bananen uit Colombia met vier vrachtauto’s in een loods in Medemblik


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag, dinsdag 6 februari 2018, bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen van 4 tot 10 jaar geëist tegen een internationaal gezelschap drugshandelaren. In totaal eiste de Officier van Justitie van het Landelijk Parket 50 jaar gevangenisstraf, zo bericht het OM.

De acht verdachten stonden terecht vanwege hun betrokkenheid bij de invoer van een partij van ruim 1800 kilo cocaïne in december 2016. Het drugstransport was via de Westerschelde in de haven van Antwerpen aangekomen onder een deklading bananen en in beslag genomen. De partij had een handelswaarde van 36 miljoen en een straatwaarde van 90 miljoen euro.

De verdachten werden aangehouden bij de aflevering van de lading bananen uit Colombia met vier vrachtauto’s in een loods in Medemblik. Het gaat om vier Engelsen, twee Turken, twee Nederlanders en een Colombiaan. Twee van de Engelsen zouden de bazen van het transport zijn. Tegen hen eiste de Officier van Justitie gevangenisstraffen van 10 jaar. De andere twee Engelsen hadden in zijn ogen een kleinere, uitvoerende rol. Tegen elk van hen eiste hij 7 jaar cel.

Ook de Colombiaan, de schakel met de leveranciers in Zuid-Amerika, hoorde een gevangenisstraf van 7 jaar tegen zich eisen. Hij begeleidde het drugstransport en beschikte over de codes van de dozen waarin de cocaïne was verstopt.

Tegen beide Turkse verdachten eiste de Officier van Justitie gevangenisstraffen van 4 en 5 jaar. De Nederlanders hield hij verantwoordelijk voor de logistiek, waaronder het regelen van de loods en vorkheftrucks. Een van hen hoorde een strafeis van 7 jaar aan. De zaak tegen de andere Nederlander is aangehouden, omdat een nieuwe advocaat zich nog moet kunnen voorbereiden.

De Officier van Justitie benadrukte voor de rechtbank dat de kilo’s cocaïne de havens van Antwerpen en Rotterdam instromen. ‘Deze handel is een keten van grof geld en keiharde criminaliteit. In deze wereld van cocaïnehandel wordt het gebruik van vuurwapens zeker niet geschuwd.'

Kunstenaar Erwin de Vries wordt met staatseer begraven

De Vries wordt in besloten familiekring begraven



Kunstenaar Erwin de Vries wordt morgen met staatseer begraven. Dat bevestigt het Kabinet van President bij monde van Eugene van der San, aldus de Ware Tijd vanmiddag, dinsdag 6 februari 2018.

'We hebben het verzoek van het directoraat Cultuur binnengekregen en ondertussen heeft de president de toestemming verleend', zegt hij. Van der San verduidelijkt dat er een verschil is met een staatsbegrafenis. 'Bij een staatsbegrafenis worden alle kosten door de staat betaald. Bij een begrafenis met staatseer verleent de overheid ondersteuning bij het ceremonieel gedeelte.'

De Vries overleed 31 januari vrij plotseling nadat hij zich daags daarvoor onwel voelde en zich bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo had aangemeld. Daar werden inwendige bloedingen ontdekt en moest hij een spoedoperatie ondergaan. Hoewel de ingreep succesvol was, overleed De Vries kort daarop alsnog.

Volgens Van der Sanlukt het de president niet om zelf de begrafenis van de kunstenaar te bezoeken, maar zal de regering wel vertegenwoordigd zijn.

Vanavond wordt door het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een open podium in de Congreshal georganiseerd. Een ieder krijgt de gelegenheid persoonlijke ervaringen te delen. Onder andere schrijfster Cynthia McLeod en musicus Ronald Snijders zullen een bijdrage leveren.

De uitvaartceremonie is morgen in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken wel voor publiek toegankelijk, maar de teraardebestelling vindt in besloten familiekring plaats.

'Não é não!' ('Nee is Nee!'): Vrouwen ageren tegen seksuele intimidatie tijdens Braziliaans carnaval

Seksuele intimidatie vindt ontelbare malen per dag plaats in veel dansgroepen

Stickers en tatoeages roepen op tot respect voor het vrouwenlichaam


Niet tegen je zin gekust worden, niet van achteren worden geknuffeld en niet om de taille worden gegrepen zonder voorafgaande toestemming: Braziliaanse vrouwen hebben meer dan ooit dit jaar rond de 'Nee is Nee!'-beweging gemobiliseerd om een  ​​einde te maken aan de frequente gevallen van seksuele intimidatie waarmee ze tijdens carnaval worden geconfronteerd.

Seksuele intimidatie vindt ontelbare malen per dag plaats in veel van de dansgroepen die de straten in de Braziliaanse steden en dorpen vullen: een man probeert zich op te dringen aan een vrouw, de vrouw zegt hem te stoppen, dat ze niet geïnteresseerd is, maar de man blijft aandringen. In slechts drie uur tijd kan kan een vrouw maximaal vijf keer worden lastig gevallen, volgens wat sommigen van hen hebben gezegd.

A post shared by Mídia NINJA (@midianinja) on

Maar, er verandert iets in Brazilië, hoewel de afgelopen twee jaar het aantal klachten over seksuele intimidatie tijdens carnaval is toegenomen in een land waar 52 procent van de vrouwen die dergelijk gedrag van mannen hebben ervaren, besloten hebben te zwijgen.

In 2018 zijn stickers en tatoeages verschenen die oproepen tot respect voor vrouwenlichamen en een einde maken aan machogedrag dat nog steeds als natuurlijk wordt gezien bij een groot deel van het publiek. 'Wanneer we zeggen 'nee betekent nee', zeggen we dat vrouwen hun lichaam kunnen empoweren, we zeggen dat ze niet verplicht zijn om dat te doorstaan ​​en dat ze een ondersteunend netwerk hebben', zei Julia Parucker tegen persbureau  EFE. Zelfs de politie lijkt aan de kwestie weinig aandacht te schenken.

A post shared by Leandra Leal (@leandraleal) on


Tijdens een carnavalsviering in de staat Pernambuco zei een meisje, dat toen ze naar de politie ging om te klagen over een seksuele aanval, de agent zei: 'Meisje, dit is carnaval. Wat wil je dat ik doe ...?'

Gezien die situatie hebben Parucker en een groep vrouwelijke vrienden een initiatief gelanceerd - met giften van het publiek - om 25.000 stickers voor vrouwen af ​​te drukken om op hun huid te plakken en te zeggen: 'Nao e Nao' ('Nee betekent Nee').

'Ons lichaam zal ons slagveld worden, waar we huilen, omdat er geen reden is om dat te zijn', zei ze. Het initiële doel was om 7.500 reais (ongeveer $ 2.330) te verzamelen, maar de campagne resoneerde zo sterk bij vrouwen, dat ze 20 457 reais ($ 6,365) ontvingen, wat hen in staat stelde om hun boodschap over te brengen in de steden Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador , Belo Horizonte, Recife, Olinda en Brasilia.


Ten minste 42 procent van de Braziliaanse vrouwen zegt, dat ze seksuele intimidatie hebben ervaren, volgens een onderzoek uitgevoerd door Datafolha en vrijgegeven afgelopen december. Een derde van hen gaf toe seksueel aangeklampt te zijn terwijl ze over straat liepen.




(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/YouTube/LaRed21/Twitter/Instagram)

Twee maanden jonge tijgerwelp gevonden in kleine afgesloten box in Jalisco, Mexico

Tijgertje lag op krantenknipsels zonder voedsel



Een twee maanden jonge tijgerwelp is gevonden in een kleine container in de westelijke Mexicaanse staat Jalisco, aldus de autoriteiten. Politieambtenaren werden zich naar verluidt bewust van beweging en geluid uit de box, waarna een hond, die was toegewezen aan de federale strijdkrachten, de cub had geroken, die zonder voedsel in de blauwe plastic container werd gevonden.


Het deksel van de box was met tape afgesloten en er waren verschillende perforaties in de box gemaakt om lucht te laten binnendringen. De mannelijke welp, wiens soort met uitsterven wordt bedreigd, lag op krantenknipsels.


De agenten waarschuwden en zochten begeleiding van het Openbaar Ministerie en het bureau van de federale procureur-generaal voor milieubescherming met betrekking tot de behandeling van het dier. Het verdoofde Bengaalse tijgertje was verpakt om te worden verzonden naar Queretaro vanaf de Nueva Central de Autobuses.


Het tijgertje is momenteel in bewaring bij de Procuraduría Federal de Protección al Ambiente - een bestuursorgaan van het Departement van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu. De entiteiten zullen vervolgens de vergunningen voor het bezit van het dier herzien.

Dit is de derde kat achtige die de federale politie de afgelopen weken heeft ontdekt. Op 25 januari werd een vrouwelijke Bengaalse tijgerwelp gevonden in een postpakkettenbedrijf in Xoxocotlán, Oaxaca, en afgelopen zaterdag werd een jaguar in een kooi Gevonden bij een snelweg in Chihuahua.

(Suriname Mirror/debate.com.mx/TeleSUR/Televisia/Twitter/xataka)

Bestuurskundige Boldewijn noemt recente uitspraken van Waterberg 'onverstandig'

'Ik hoef als Assembleelid niet te doen wat de BEP zegt, wat heeft BEP te maken met Assembleeleden?'


Als de ex-voorzitter van de BEP en Assembleelid Celsius Waterberg zonder afstemming met de partijleiding in het parlement optreedt, kan dit volgens bestuurskundige August Boldewijn voldoende aanleiding zijn om hem 'ter verantwoording te roepen', zo bericht vandaag, dinsdag 6 februari 2018, de Ware Tijd.

Waterberg heeft na zijn verlies bij de bestuursverkiezingen van de BEP zaterdag opmerkelijke uitspraken gedaan in de media. Tegen de Ware Tijd zei hij, dat hij niets meer met de partij te maken wil hebben.

De politicus heeft gistermorgen in het programma 'ABC Actueel' gezegd, dat hij 'niet in partijbelang maar in nationaal en algemeen belang' zitting heeft in het parlement. 'Ik hoef als Assembleelid niet te doen wat de BEP zegt. Wat heeft de BEP te maken met Assembleeleden?', stelde de ex-voorzitter.


Boldewijn wijst erop, dat Waterberg een conflict met de partijleiding kan uitlokken als hij bij zijn optreden in het parlement geen afstemming pleegt. Hij legt uit dat het vooral bij zwaarwichtige besluiten die in het college genomen moeten worden noodzakelijk is om af te stemmen. 'In het parlement vertegenwoordig je het volk, maar de partij heeft je voorgedragen.'

Hoewel de BEP in V7-verband heeft deelgenomen aan de verkiezingen, zegt de bestuurskundige dat er wel mogelijkheid is tot terugroeping. De BEP heeft zich uit deze combinatie teruggetrokken, voordat die is ontbonden. Dit maakt eventuele terugroeping volgens Boldewijn gemakkelijker. Hij zegt dat ook gekeken moet worden naar wat de Wet op Politieke Partijen hierover zegt.

Boldewijn noemt de uitspraken van Waterberg onverstandig. Zelf denkt hij dat de politicus zich heeft laten leiden door teleurstelling over de uitslag van de bestuursverkiezing. Waterberg kreeg 71 stemmen en zijn tegenstander Ronny Asabina 124.

Het zou volgens de bestuurskundige beter zijn geweest als de ex-voorzitter zijn teleurstelling gewoon had toegegeven en zich daarna bij de uitslag had neergelegd. 'Dat siert een politicus.'

BEP-bstuur roept leden op hoofd koel te houden

'Er is geen plaats voor instabiliteit en onzekerheid in de partij'

 
'De wil van de vereniging Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) heeft gezegevierd met de uitverkiezing van Ronny Asabina als nieuwe leider van de partij. Het hoofdbestuur doet ook een beroep op de achterban om het hoofd koel te houden. Er is geen plaats voor instabiliteit en onzekerheid in de partij. Wij kunnen ons dat niet veroorloven', aldus de BEP vandaag, dinsdag 6 februari 2018, in een persbericht. 

De partij zal op een nog nader te bepalen datum ex-voorzitter Celsius Waterberg op gepaste wijze bedanken voor zijn bewezen diensten tijdens zijn termijn.

Bij de op 3 februari gehouden bestuursverkiezingen hadden de kandidaten Michel Felisi, Caprino Alendy en Celsius Waterberg zich uit het bestuur teruggetrokken. De regio’s die deze leden hadden voorgedragen zullen met een andere voordracht moeten komen om het bestuur volledig te maken. Asabina gaat leiding geven aan het bestuur, dat verder bestaat uit Andre Dikan (Sipalwini), Rene Amautan ( Sipaliwini), Andy Aboikoni (Sipaliwini), Edbertus Fonki (Sipaliwini), Vivien Flink (Sipaliwini), Wilco Finisie (Brokopondo), Marjon Agarding (Marowijne), Isidore Pinas (Marowijne), Monique Pintoe (Commewijne), Justina Eduards (Paramaribo), Marlon Cairo (Wanica), Paul Misdjan (Wanica), Agnes Bleyer (Vrouwenraad), Winson Lame (Jongerenraad) en August Lila (Nickerie).

De vooruitzichten zijn niet uitzichtloos, zegt de BEP die de 'alle rechtgeaarde Surinamers' vraagt om positief te blijven en de hoop en moed niet op te geven. 'Het is een gegeven dat wij met zijn allen een bijdrage moeten leveren opdat onze economie weer de nodige veerkracht verkrijgt.'

De partij wil haar imago als betrouwbare partner behouden. 'Partnerschap betekent ook voor ons dat wij er alles aan moeten doen en dus bewerkstelligen dat het beleid transparant is en daarmee acceptabel voor de burgers.'

De BEP maakt deel uit van de coalitie. De partij stelt dat zij har schouders onder het werk zal blijven zetten om 'het leven voor de burgers dragelijk en dragelijker te maken'.

Staatsolie investeert zo'n Srd 1.2 miljoen in infrastructuur Saramacca

Waterproductiestation Tijgerkreek en weg bij Uitkijkbrug worden verbeterd


Staatsolie gaat ruim Srd 1.2 miljoen investeren in infrastructuur in Saramacca, het district waar de maatschappij haar meeste activiteiten ontplooid. Aan de verbetering van het waterproductiestation Tijgerkreek besteedt het bedrijf Srd 1.125.000 en voor het herstel van de weg bij de Uitkijkbrug aan de zijde van Hamburg is Srd 101.815 uitgetrokken. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 6 februari 2018.

De onderneming heeft eind vorig jaar twee contracten ondertekend voor de uitvoering van deze twee projecten. Staatsolie stelt dat deze projecten worden uitgevoerd in het kader van haar sociaal-maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Het bedrijf wil hiermee bijdragen aan de waarborging van de volksgezondheid en verkeersveiligheid in Saramacca.

De totale kosten voor verbetering van het productiestation te Tijgerkreek bedragen 152.817,34 euro, waarbij Staatsolie dus inkomt met Srd 1.125.000. Het verschil in de totale kosten en eventuele meerkosten wordt opgebracht door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Dit project moet de drinkwatervoorziening in Saramacca verbeteren en de ressorten zeker tien jaar garanderen van kwalitatief goed drinkwater. De werkzaamheden moeten voltooid zijn in maximaal 370 dagen.

Ook de verkeersveiligheid in Saramacca moet gegarandeerd zijn, vindt Staatsolie. Daarom is met het districtscommissariaat een overeenkomst getekend voor herstel van het verzakte weggedeelte voor de Uitkijkbrug aan de zijde van Hamburg. Staatsolie draagt bij aan de verbetering van het wegdek en hoopt hiermee bij te dragen aan waarborging van de verkeersveiligheid.

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel lokale democratie op Sint Eustatius op te schorten

'Ingreep is onvermijdelijk en aanvaardbaar’

Bevolking is al jarenlang de dupe van politici die eigen belang en dat van ‘family & friends’ voorop stellen


Met grote tegenzin geeft de Tweede Kamer unaniem zijn zegen aan het wetsvoorstel de lokale democratie op Sint Eustatius op te schorten. 'Het is een besluit, een nucleaire optie, dat bedoeld is om nooit te nemen', vatte SP’er Ronald van Raak de gevoelens samen tijdens het spoeddebat met staatssecretaris Ronald Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 6 februari 2018.



Met Van Raak waren alle fractiewoordvoerders (alleen Forum voor Democratie was niet vertegenwoordigd) echter ook de overtuiging toegedaan dat de ingreep ‘onvermijdelijk en aanvaardbaar’ is.

Eensgezindheid was er ook over in wiens belang de ingreep is: de bevolking, want die is, in de ogen van de Kamer, al jarenlang de dupe van politici die het eigen belang en dat van ‘family & friends’ voorop stellen.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) hamerde erop, dat de vooruitgang zich niet moet beperken tot betere wegen, maar dat ook de armoedebestrijding aandacht behoeft. Zij drong er op aan het onderzoek naar het bestaansminimum in Caribisch Nederland versneld af te ronden.

André Bosman (VVD): 'De situatie is volstrekt onhoudbaar. Het is nu tijd om door te pakken om de voorzieningen te verbeteren. We hebben te lang weggekeken.'

Curaçao Refinery Utilities wil tot 8 maart boiler die aan revisie toe is gebruiken voor stroom aan Isla

CRU hoopt eind mei genoeg onderdelen te hebben om een andere boiler in te zetten


Als de inspecteur van het Stoomwezen aan de CRU (Curaçao Refinery Utilities) respijt geeft om tot 8 maart een boiler die aan revisie toe is te gebruiken, dan kan de overheids-nv tot die dag nog stoom leveren aan Refineria Isla. De boiler moet daarna in revisie. CRU hoopt eind mei genoeg onderdelen te hebben om een andere boiler in te zetten. Dat zegt directeur Henny Barbolina van de CRU vandaag, dinsdag 6 februari 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Barbolina verwacht vandaag van de inspecteur van het Stoomwezen te horen of de CRU de boiler kan inzetten.

'De kwaliteit van het asfalt dat CRU van de raffinaderij krijgt om als brandstof te gebruiken bij de productie van stoom is zo slecht, dat de boilers sneller vervuild raker en daardoor langer uit de roulatie worden gehaald. Dit probleem dateert al uit 2016', zo legt Barbolina uit. 'De installaties zijn ook niet allemaal geschikt voor het verbranden van asfalt. Dat is een bijkomend probleem. De installaties uit de tijd van de Shell zijn wel goed daarvoor, maar die uit 2003 zijn niet ideaal om asfalt mee te verbranden.'

Staten Curaçao stelt tijdelijke Statencommissie in om Isla-proces te volgen

'Controleren en monitoren van proces dat moet leiden tot continuering en modernisering Isla'


In het maatschappelijke debat over de onzekere toekomst van de Isla-raffinaderij nemen de Staten het heft meer in eigen handen, door een speciale tijdelijke Statencommissie aan te wijzen die het proces op de voet gaat volgen. Dat is besproken gisteren tijdens een Centrale Commissievergadering van het Curaçaose parlement, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 6 februari 2018.

Het is de bedoeling dat hier vandaag, als de Staten tijdens een openbare vergadering opnieuw bijeenkomen, door de meerderheid een besluit over wordt genomen. De in te stellen speciale Statencommissie wordt aangeduid als ‘Tijdelijke commissie continuering en modernisering raffinaderij’. De commissie wordt ingesteld voor de verdere duur van de zitting van het huidige parlement, dat wil zeggen tot 2021.

De commissie, die zal bestaan uit 9 van de in totaal 21 Statenleden, heeft tot taak ‘het controleren en monitoren van het proces dat moet leiden tot continuering en modernisering van de raffinaderij op Curaçao en zich te laten informeren ten aanzien hiervan’.

Canadese Guyana Goldfields Inc. gaat eerste ondergrondse mijn opzetten in Guyana

(Bron foto's: Guyana Times)
'Dit soort mijnbouw is zeer veilig, zeer efficiënt en leidt tot minder verstoring van het milieu' 


Het Canadese Guyana Goldfields Inc. wil haar activiteiten in Guyana uitbreiden door de eerste ondergrondse mijn van het land te bouwen. Deze ontwikkeling zou binnen de komende vier jaar moeten plaatsvinden en er wordt meer dan 120 miljoen Amerikaanse dollar in het project gepompt, aldus de president en Chief Executive Officer (CEO) van het Canadese mijnbouwbedrijf Scott Caldwell

Hij zei zaterdag, dat verschillende studies al zijn afgerond en het bedrijf wacht nu op een haalbaarheidsrapport dat de ingangsdatum zou bepalen. Gevraagd naar de risico's en veiligheidsmaatregelen van dergelijke operaties, beweerde Caldwell dat dit soort mijnbouw 'zeer veilig, zeer efficiënt' is.

Hij legde uit dat het bedrijf moet overstappen van open mijnbouw naar ondergrondse mijnbouw, voornamelijk vanwege de Cuyuni-rivier. De CEO merkte ook op, dat een hogere kwaliteit van goud onder de basis van de Aurora Mines ligt, maar het bedrijf kan de put niet verder uitbreiden vanwege de Cuyuni-rivier, dus de andere optie is om ondergronds te gaan.

Deze methode, voegde hij eraan toe, zou resulteren in minder verstoring van het milieu. Bovendien verklaarde Caldwell, dat het bedrijf al ongeveer 4 miljoen dollar heeft uitgegeven voor het uitvoeren van onderzoek naar ondergrondse tunnelwerkzaamheden, wat allemaal positieve resultaten over de operatie opleverde.

Hij merkte zelfs op, dat er ook miljoenen dollars zijn besteed aan risicoanalyse en boortesten, waaronder hydrologie testen, grondtesten, rockmechanica, enzovoorts. 'We hebben al dat werk gedaan ... alle risicoanalyses werden gedaan, dus het is slechts een kwestie van wanneer we zullen beginnen en we zullen het antwoord weten tegen het einde van de maand', stelde hij. Bovendien merkte de CEO op, dat 'ondergrondse mijnen natuurlijk heel wat anders is dan open mijnbouw, en er is nog niet veel ondergrondse mijnervaring in Guyana. We moeten dus behoorlijk wat trainen om het personeel zover te krijgen.'

Volgens Caldwell, die veel ervaring heeft met ondergrondse mijnbouw, zou het bedrijf enkele buitenlandse trainers moeten behouden voor de eerste fase, en dan geleidelijk aan overgaan op Guyanees personeel, dat zou moeten worden opgeleid. 'We hebben talloze Indonesiërs in dat land opgeleid voor ondergrondse mijnbouw in de VS, Canada en de rest van de wereld. Het zal een tijdje duren, want je moet veilig en efficiënt zijn, maar het kan worden gedaan, en ik weet dat onze medewerkers kunnen worden opgeleid om van bovengronds naar ondergronds te gaan', zei Caldwell.

Hij voegde eraan toe dat wanneer het werk begint aan de ondergrondse operaties, het personeelsbestand moet worden uitgebreid met 75 tot 100 personen, wat volgens hem goed zou zijn voor Guyana, omdat het banen zou creëren.



(Suriname Mirror/iNews Guyana/Demerara Waves/Guyana Times/mining.com/YouTube)

Personeel politiebureau Latour renoveert bureau met eigen middelen

Overheidsmiddelen zijn niet toereikend om bureau op te knappen

(Bron fotocollage: Korps Politie Suriname)

'Ik hoop dat wij als politiebureau trendsetter zijn', zegt ressortcommandant Sjaam Debitewarie van politiebureau Latour vandaag, dinsdag 6 februari 2018, in de Ware Tijd. Met eigen middelen hebben de 36 burger- en politiemedewerk(st)ers het politiebureau gerenoveerd. De medewerk(st)ers zijn vaak nagebleven om de werkzaamheden te verrichten. 

Omdat de overheidsmiddelen niet toereikend zijn heeft het personeel de overheid een handje geholpen. Het is de bedoeling om de werkzaamheden, die in de tweede week van januari zijn begonnen, volgende week af te ronden. Het burger- en politiepersoneel heeft gewerkt met restmateriaal dat het thuis had liggen.

De wachtruimte en de verhoorkamers zijn vergroot, er zijn een badkamer en toilet bijgebouwd door de keuken opnieuw in te delen, de drie airco's zijn gerepareerd en de gangen en wachtruimte zijn geschilderd. De verlichting is verbeterd, de ruiten van de kamers zijn beplakt en de ruimtes zijn voorzien van duidelijke nummering. Het cellenhuis heeft nu ook een ruimte waar moeilijk handelbare personen onder toezicht worden geplaatst. Tot voor kort moesten zij worden ondergebracht in een cel met andere arrestanten.

Ook hebben de medewerk(st)ers elk voor Srd 50 gezorgd als bijdrage aan de aanschaf van lockers.

Het bureau  is opgezet onder toenmalig minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi met geld uit Nederland.

Naast medisch specialisten jammeren ook huisartsen over hun inkomen

Huisartsen willen ontwaarding inkomen en verval huisartsenpraktijk een halt toeroepen


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft donderdag op een algemene ledenvergadering besloten de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de gelegenheid te geven afspraken en beloften na te komen. Hoeveel tijd er is gegeven aan het ziekenfonds werd niet gezegd. Aanvankelijk leek het er op alsof het alleen de specialisten waren die hun stem lieten horen over knelpunten die hun functioneren bemoeilijken. Maar, nu blijkt dat ook de huisartsen een hard standpunt hebben ingenomen, aldus vandaag, dinsdag 6 februari 2018, de Ware Tijd.

Zij vallen over de gigantische devaluatie en inflatie die hebben geleid tot 'verdamping' van hun inkomen. De ontwaarding van hun inkomen en daardoor het verval van de huisartsenpraktijk willen zij een halt toeroepen, vooral omdat particulier gevestigde huisartsen hun bedrijf voor eigen rekening en risico runnen en alles zelf moeten betalen.

De VMS-leden - waaronder de huisartsen - keurden 10 januari een motie goed die hard van toon is. De medici stellen zich milder op na een serie gesprekken tussen hun vereniging en het Staatsziekenfonds. Over de duurzaamheid van afspraken tasten de medici in het duister.

VMS-voorzitter Pieter Voigt stelt, dat alles duurzaam is als afspraken worden nageleefd. In de motie is een duidelijk standpunt ingenomen over de instandhouding van de ziektekostenverzekering. 'Indien de overheid vindt dat zij ongelimiteerd en ongeconditioneerd alle medische voorzieningen ter beschikking wil stellen voor haar verzekerden, dan dient zij daar de fondsen voor op tafel te leggen en niet de aanbieder van diensten economisch te wurgen en maatschappelijk te liquideren.'

Ingewijden in het verzekeringswezen stellen, dat het geen wijs besluit was om de verzekeringsmaatschappij Self Reliance buitenspel te zetten ten gunste van het SZF, omdat er geen problemen waren met Self Reliance.

Over deelbetalingen aan de medici is de motie onverbiddelijk. Van het SZF wordt verwacht, dat uiterlijk op de laatste dag van de maand de volledige vergoeding aan de huisarts wordt overgemaakt.

Verbazing bij Gajadien (VHP) over gang van zaken rond aandelen IAmGold

'Er is geen enkele mededeling van de Staat gekomen hierover'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft onlangs bij een receptie van IAmGold met verbazing kennisgenomen van de mededeling van de CEO, Steve Letwin, dat ruim 1 miljoen aandelen symbolisch aan president Desi Bouterse zijn overhandigd. Dit gebeurde in een buitenverblijf te Raleighvallen. 

Gajadien zegt vandaag, dinsdag 6 februari 2018, op Starnieuws dat geen enkel document bekend is waarin wordt aangegeven, dat IAmGold gratis aandelen zou overdragen aan de Staat. Het wachten is op de begrotingsbehandeling om vragen hierover te stellen. 'Er is geen enkele mededeling van de Staat gekomen hierover.'

Nu is de overdracht van de aandelen gisteren bevestigd door de Canadese goudmijnmultinational op Starnieuws.

Het is opvallend dat vanuit de regering de samenleving niet op de hoogte is gesteld hierover. Evenmin is melding van gemaakt dat 5 miljoen Amerikaanse dollar is overgedragen aan joint venture partner NV 1.

IAmGold gaat uitbreiden in drie gebieden in Saramacca, Sarafina en Bronkolonko. Het is nog steeds niet bekend hoe deze concessiegebieden benaderd zijn. Deze zijn concessies  vallen onder de 'area of interest'. 'Hoe deze opgebracht zullen worden binnen de joint venture is nog onduidelijk. Welke betalingen aan NV1 hebben plaatsgevonden aan zogenaamde concessiehouders en wat nog betaald zal worden, is onduidelijk. Deze vragen zijn eerder gesteld aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen waarop geen antwoorden zijn verkregen', zegt Gajadien.

Het Assembleelid hoopt niet, dat de regering eigendunkelijk de Delfstoffenovereenkomst overboord heeft gegooid en eigen afspraken is gaan maken met de multinational om zo personen in het systeem te bevoordelen.

De volksvertegenwoordiger komt op deze kwestie uitgebreid terug bij de begrotingsbehandeling. Het Surinaamse volk mag van hem niet benadeeld worden ten koste van enkelen.

Drie meisjes (15 en 16) uit Kinderhuis Hoop voor Kinderen vermist

Meisjes zijn dinsdag 30 januari uit kindertehuis weggelopen


Drie meisjes zijn dinsdag 30 januari in de vroege avond met onbekende bestemming uit het Kinderhuis Hoop voor Kinderen weggelopen. De politie heeft onderstaand vermissingsbericht over de meisjes van 15 en 16 jaar op haar website geplaatst:




Ex-politiebondsvoorzitter Ramjiawan: 'Jammer dat deze jonge agenten zich zo laten gaan'

'Atompai zal sowieso verantwoording moeten afleggen bij de korpschef'


Oud-voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), commissaris Robby Ramjiawan, vindt het jammer dat jonge politieambtenaren zich zo kunnen laten gaan in het openbaar. 'Ze dienen als voorbeeld te zijn voor de gemeenschap, hoe men zich moet gedragen en wel onder alle omstandigheden, zowel binnen als buiten het korps. Emoties bij andere dan korpsactiviteiten dient een politieambtenaar onder controle te houden', zegt Ramjiawan maandag 5 februari 2018 in het Dagblad Suriname over agent Mielando Atompai die zich danig heeft laten gaan tegenover een scheidsrechter tijdens de voetbalwedstrijd PVV – Inter Moengotapoe. 

'Hij zal sowieso verantwoording moeten afleggen bij de korpschef', zegt Ramjiawan. Atompai is ook secretaris van het huidig bestuur van de Surinaamse Politiebond. Daarnaast is de 27-jarige ook voorzitter van de voetbalclub PVV en voorzitter van de Politie Sportcentrale.

Hij heeft van het SVB Tuchtcollege een straf opgelegd gekregen van twee maanden stadionverbod voor alle wedstrijden die door of onder auspiciën van de SVB worden georganiseerd. Daarnaast moet hij een geldboete van Srd 300 betalen binnen een termijn van 14 dagen, subsidiair 1 maand verbod.

Atompai heeft scheidsrechter Mozes Keketie bedreigd. ‘Efu mi no fon yu, mi e go pai wan man fu fon yu’ zou hij tegen de arbiter gezegd hebben.

Ook wordt hij verweten op de tuchtzitting na de uitspraak ook uitlatingen te hebben gedaan van het klappen van de arbiter en het negeren van het stadionverbod. Atompai heeft hierover verklaard dat hij deze uitlatingen in een informeel gesprek met Tuchtcollege-voorzitter Keshopersad Gangaram Panday (oud-politieambtenaar) heeft gedaan.

Oud-president Correa van Ecuador kan deelname in 2021 aan presidentsverkiezingen vergeten.

(Bron foto)
Huidig president Moreno: 'De oude politici zullen niet terugkeren'


De inwoners van Ecuador hebben zondag 4 februari 2018, in een referendum gestemd voor een maximum van twee ambtstermijnen voor de president. Dat betekent dat oud-president Correa, die zich in 2021 opnieuw verkiesbaar wilde stellen, een terugkeer kan vergeten. Bijna twee op de drie stemmers kozen voor het opnieuw instellen van een limiet aan het aantal ambtstermijnen.

Tijdens het presidentschap van Correa, die tussen 2007 en 2017 aan de macht was, was zo'n limiet juist uit de wet geschrapt.


Het referendum was uitgeschreven door de huidige president Lenin Moreno, die ooit Correa's rechterhand was maar inmiddels met hem gebrouilleerd is. Moreno is ingenomen met de uitslag. 'De oude politici zullen niet terugkeren', zei hij in een tv-toespraak.




De linkse Correa kreeg tijdens zijn bewind lof voor zijn vele investeringen in sociale voorzieningen. Door zijn confronterende opstelling maakte hij echter ook veel vijanden, zoals in de zakenwereld en onder milieuorganisaties en indianen-groeperingen. Na zijn aftreden woonde Correa enige tijd in België, waar zijn vrouw vandaan komt.

Vorige maand keerde hij terug naar Ecuador, om campagne te voeren voor het referendum. 'De strijd gaat door', schrijft hij nu in een reactie op Twitter. 'We kunnen zo'n breuk met de Grondwet niet accepteren.'


(Suriname Mirror/NOS/The Guardian/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Groep extreemrechtse parlementsleden in Chili wil herinvoering doodstraf

(Bron foto: EFE)
Aanleiding is verkrachting van en moord op 1-jarig meisje door haar vader


Een groep extreemrechtse parlementsleden heeft Chili's onlangs verkozen president Sebastian Piñera gevraagd een wetsvoorstel aan te nemen ter behandeling, dat de doodstraf in het land zou herinvoeren, onder het voorwendsel van de moord op een meisje in het zuiden van het land. Een man, die zijn een jaar oude dochtertje in de zuidelijke stad Puerto Montt verkrachtte en vermoordde, is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.



In een open brief aan de president voeren vijf politici van de Onafhankelijke Democratische Unie (UDI, Unión Demócrata Independiente) aan, dat de maatregel noodzakelijk is gezien de 'slechte bedoelingen' en 'nul respect voor het leven' van de moordenaar.

Senator Ivan Moreira, van dezelfde partij - een extreem-rechtse groep met zijn oorsprong in de voormalige militaire dictatuur van Chili onder Augusto Pinochet- zei dat hij altijd de doodstraf had gesteund en de wet zou goedkeuren.



Het wetsvoorstel zou echter waarschijnlijk niet worden aangenomen, omdat het eerst een hervorming van de Grondwet zou vereisen en het afschaffen van verschillende mensenrechtenverdragen, erkent Moreira.

Felipe Harboe, een parlementslid voor de centrumlinkse Partij voor Democratie, veroordeelde zijn extreem-rechtse tegenhangers als 'populistisch en onwetend' die alleen de aankondiging deden om populariteit te verwerven, terwijl ze wisten dat het nooit zou worden goedgekeurd:


De doodstraf werd in 2001 tijdens de regering van Ricardo Lagos Escobar in het land afgeschaft. Chileense parlementsleden hebben echter pas recent (2010) overwogen een wet in te voeren die de moord op vrouwen veroordeelt. De meeste politici hebben met tegenzin een wetsvoorstel goedgekeurd waarin een vrouw definitief toestemming krijgt om haar zwangerschap te beëindigen als haar leven in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting, na twee jaren van debat.

Piñera, die zijn fortuin verdiende met het introduceren van creditcards in Chili in de jaren '80, benoemde onlangs Isabel Pla bij het nieuwe ministerie van Vrouwen en Gendergelijkheid, een beruchte anti-abortusactiviste, en ook militant van de partij van de Onafhankelijke Democratische

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)