vrijdag 3 april 2020

Verklaring VHP over eerste Covid-19 dode

'Laat deze eerste dode een extra waarschuwing zijn'


'De VHP betreurt het, dat het zover gekomen is dat wij de eerste Covid-19 dode moeten betreuren. De VHP condoleert de nabestaanden met dit smartelijk verlies en zegt tegelijkertijd dank aan alle specialisten die op het gevaar af om zelf besmet te kunnen worden, dat zij hun leven op het spel zetten door dag en nacht klaar te staan voor onze Corona-patiënten. 

Burgers van Suriname, laat deze eerste dode een extra waarschuwing zijn dat wij alle veiligheidsmaatregelen in verband met Covid-19 in acht moeten blijven nemen. 

De VHP doet een dringende oproep aan de regering om hoge prioriteit te geven aan de aanschaf van gezondheidsmiddelen alsook meer te investeren in de gezondheidszorg. 

De VHP wenst nogmaals veel sterkte en kracht aan de familie en vrienden van de overledene, en we bidden tot God de Almachtige dat de teller op 1 blijft voor Suriname. 

VHP'

Guno Castelen over noodwet: 'We moeten niet terug naar de tijd van stokslagen'

'Om een conceptwet te verheffen tot noodwet moet heel veel aan de hand zijn'


De advocaat en SPA-politicus Guno Castelen zegt vrijdag 3 april 2020 in het Dagblad Suriname, dat het normaal is dat er een conceptwet is voor het geval de situatie uit de hand loopt. Maar, hij merkt daarbij direct op, dat om een conceptwet te verheffen tot een noodwet er heel veel aan de hand moet zijn. 

'De Grondwet geeft de situaties die het afkondigen van een noodtoestand mogelijk maken. We moeten ons ook afvragen wat zo'n wet uitzondering burgerlijke participatie inhoudt. Alle burgerrechten worden buiten werking gesteld en dat is zeer vergaand. De regering krijgt volmacht om te handelen en inbreuk te doen op de situatie van burgers en we moeten ons afvragen of de situatie ons daartoe dwingt.'

Castelen vindt dat Surinamers zich moeten afvragen of de samenleving de regering zo'n grote vrijheid moet geven. 'Ik denk dat we een brede maatschappelijke discussie hierover moeten voeren, ook in het parlement.'

Hij zegt dat de Grondwet jammer genoeg niet spreekt over een twee-derde meerderheid bij het aannemen van zo'n wet. Een ander risico waarop gewezen wordt is, dat net zoals een burgerlijke uitzonderingssituatie kan worden gecreëerd, kan er ook burgerlijke ongehoorzaamheid onder de bevolking gaan ontstaan. 'Dit komt wanneer men het gevoel heeft dat de rechten van de mens onnodig aan het volk worden ontnomen.'

Vandaar dat Castelen de regering vraagt om de eventuele beslissing weer te heroverwegen. 'Want tot nu toe hebben we maar één Coronabesmetting die lokaal is, de rest is allemaal import. We zijn van oordeel, dat we momenteel niet het punt bereikt hebben dat we de noodklok moeten luiden.'

Castelen vindt het wetsvoorstel, zoals hij die gezien heeft, nog erg vaag en onduidelijk. De criteria om de wet middels een andere wet in te trekken zouden er volgens hem ook moeten zijn. Verder noemt hij de omstandigheden, de soort maatregelen en welke burgerrechten ingeperkt worden als voorbeelden die mensen in de samenleving bezighouden en waarover er duidelijkheid moet komen.

'We willen geen situatie, dat mensen voor ons bepalen en dat we terug gaan naar de slavernij waarbij we geen rechten meer hebben', stelt Castelen. De advocaat wijst er ook op, dat voor een wet dergelijk gehalte een brede maatschappelijke discussie noodzakelijk is, want de hele samenleving is in deze belanghebbende. Castelen noemt als enkele voorbeelden het bedrijfsleven, de vakbeweging, het Comité van Christelijke Kerken en verschillende andere organisaties. Voor Castelen is het belangrijk dat met al dit soort groepen overleg wordt gevoerd om de burgerrechten te waarborgen. 'We moeten niet terug naar de tijd van zweep- en stokslagen.'

Volgens Castelen komen ook zaken als de vrije pers en rechtsspraak onder druk te staan. Niet iedereen is het gewend om terug te gaan naar de oudheid waardoor er weer stammenoorlogen kunnen ontstaan, vreest Castelen. 'Het punt om deze maatregel te nemen hebben we nog niet bereikt.'

Toch blijft er nog veel ruimte voor discussie in de samenleving over de noodwet. Castelen verwijst naar de wet waarin verwezen wordt naar artikel 23 van de Grondwet 'en daarin wordt gesteld, dat alle burgerrechten komen te vervallen'. Ook in het geval dit via staatsbesluiten zou worden opgevuld wil Castelen dat duidelijk wordt aangegeven welke rechten beperkt moeten worden. Maar, als het zo onuitgewerkt blijft bepaalt de regering welke rechten beperkt worden en welke niet.

Tot slot merkt hij op dat mensen ook bang kunnen worden voor hun buren, 'omdat je dan niet meer weet wie een inlichtingenman of -vrouw is'.

Man (59) schiet zichzelf dood met jachtgeweer aan de De Randamiestraat in Wanica.

Na meerdere keren ruzie met echtgenote pleegt man zelfmoord


De 59-jarige R.R. heeft woensdag een einde aan zijn leven gemaakt door met een jachtgeweer zichzelf dood te schieten. Dit drama voltrok zich aan de De Randamiestraat in Wanica. Een buurtbewoner zegt vrijdag 3 april 2020 in het Dagblad Suriname, dat er vaak ruzie was tussen het slachtoffer en zijn vrouw. 

Op die bewuste avond was er weer ruzie, waarop de vrouw besloot om de relatie definitief te beëindigen. Het echtpaar had meerdere keren, na ruzie gemaakt te hebben, weer vrede met elkaar gesloten. Na de laatste uitspraak van de vrouw zou R. haar hebben gezegd, dat zij hem nooit meer zou zien. Hij liep naar zijn slaapkamer en kort daarna ging een schot af.

De vrouw was op dat moment alleen met R. thuis. Zij hebben twee kinderen van 10 en 4 jaar oud. De kinderen zijn in verband met de vrije dagen bij hun grootmoeder.

De politie trof het lichaam van de man in zijn slaapkamer aan. Hij moet de loop van het wapen in zijn mond hebben gezet en de trekker hebben overgehaald. Het jachtgeweer werd bij de man aangetroffen.

Het jachtgeweer was wel gedekt middels een machtiging. De politie heeft het wapen in beslag genomen

President Bouterse condoleert familie eerste Covid-19 dode Rik Schuitemaker

'De Covid-19 crisis in ons land is echt nog lang niet voorbij'


President Desi Bouterse heeft vrijdagmiddag 3 april 2020 de familie van Rik Schuitemaker en de samenleving gecondoleerd met het eerste dodelijke slachtoffer van Covid-19 in Suriname. 

'Vandaag heeft ons het droevige nieuws bereikt dat Covid-19 het eerste dodelijke slachtoffer op ons grondgebied heeft gemaakt. 

Via deze weg wil ik de familie en tegelijkertijd de gehele Surinaamse gemeenschap condoleren met dit verlies. 

De Covid-19 crisis in ons land is echt nog lang niet voorbij. We moeten ons voorbereiden op datgene wat ons nog te wachten staat. Weest u alstublieft voorzichtig. Laat u niet besmetten. Neemt u uw voorzorgsmaatregelen om deze verraderlijke ziekte buiten uw huis te houden. Luister u naar de instructies van het Covid-19 team. 

God behoede ons allen.'

Mexicaanse brouwer van Corona-bier stopt productie in reactie op Covid-19 noodverklaring federale overheid

Grupo Modelo: 'Productie kan worden hervat als bier tot essentieel agro-industrieel product wordt verklaard' 


De brouwer van Corona, Negra Modelo en andere populaire Mexicaanse bieren kondigde donderdag 2 april 2020 aan, dat het de productie en verkoop zondag zal opschorten. Grupo Modelo zei, dat het zal stoppen met het brouwen en verkopen van bier als reactie op de Covid-19 noodverklaring van de federale overheid, die alle niet-essentiële activiteiten opschort tot 30 april. 


De aankondiging was het laatste slechte nieuws voor bierdrinkers, zoals andere bedrijven eerder deze week aankondigden dat ze stoppen met de bierproductie en geruchten over een verbod, veroorzaakten paniekaankopen in verschillende staten.


Bierproductie wordt niet beschouwd als een essentiële activiteit zoals gedefinieerd in de noodverklaring, maar Grupo Modelo zei dat de regering dat zou kunnen veranderen door bier tot een essentieel agro-industrieel product te verklaren.

Het zei dat het bereid zou zijn om de productie opnieuw op te starten met maar liefst 75% van zijn werknemers die vanuit huis werken 'in het geval dat de federale regering het gepast acht een verduidelijking te geven die bier bevestigt als een agro-industrieel product'. Er werd gezegd dat de bierindustrie, naast directe werknemers, meer dan 15.000 gezinnen treft die elk jaar 150.000 hectare gerstemout in Mexico zaaien. De waardeketen omvat ook 800.000 kruideniers en winkeliers die voor maar liefst 40% van hun inkomsten afhankelijk zijn van bier.

Grupo Modelo heeft de capaciteit om iets meer dan 82 miljoen hectoliter bier per jaar te produceren in de acht fabrieken in Yucatán, Zacatecas, Coahuila, Guadalajara, Oaxaca, Sinaloa, Hidalgo en Mexico City. Het portfolio omvat 46 nationale biermerken, waaronder Corona, Modelo, León, Victoria, Barrillito, Pacífico en anderen.

Het bedrijf zei, dat het de komende dagen aankondigingen zal doen over verdere maatregelen die het zal nemen om de pandemie te bestrijden.

In maart schonk het 300.000 flessen handdesinfecterend middel gemaakt met alcohol geproduceerd in de brouwerijen. 'Wij zijn een van de eerste bedrijven in Mexico die de hygiënische en veiligheidsaanbevelingen van de Mexicaanse regering en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben geïmplementeerd en strikt hebben opgevolgd', zei Grupo Modelo.


Vrijdagmorgen 3 april waren er 1.510 bevestigde gevallen en 50 doden door het coronavirus in Mexico.

(De Surinaamse Courant/El Financiero/Mexico News Daily/Milenio/Twitter)

Quarantaine in Colombia leidt tot huisuitzettingen van Bogota's armsten

(Bron foto: Reuters-Luisa Gonzalez)
Honderden zijn uit hun onderdak gegooid, ondanks een verbod op huisuitzettingen


Jose Ramirez - wiens totale bezittingen in een bekraste zwarte koffer en een rugzak passen - brengt de nacht door  in een smerig park in het depressieve centrum van de hoofdstad van Colombia, Bogota. Ramirez raakte zijn baan als chauffeur kwijt vanwege een 19-daagse landelijke quarantaine waarvan de regering hoopt dat deze de verspreiding van het coronavirus zal tegenhouden en kan nu niet de $ 6 per dag betalen die hij nodig heeft om in de bescheiden kamer te wonen die hij vijf maanden lang zijn huis heeft genoemd.

'Ze vertelden me dat ik niet kon blijven, omdat ze openbare diensten moesten betalen, ze hebben andere verplichtingen', zei Ramirez. 'Ze zeiden dat ze geen liefdadigheidsinstelling zijn en ze hebben me eruit gegooid.' 

Honderden zoals Ramirez zijn uit hun onderdak gegooid, omdat de lockdown de inkomstenstromen zoals straatverkopen heeft afgesneden, ondanks een verbod op huisuitzettingen door de regering.

Ongeveer vijf miljoen gezinnen in het Andes-land zijn huurders en sommige mensen betalen slechts $ 1,20 per nacht voor een bed.

President Ivan Duque zei deze week, dat hij uitzettingen en huurverhogingen zal verbieden tijdens de afsluiting en dat een vergelijkbare maatregel van kracht is in Bogota. Maar, veel verhuurders luisteren niet. Sommige mensen - waaronder Venezolaanse migranten - hebben na tussenkomst van de politie hun huis weer kunnen bereiken, maar anderen blijven op straat.

'De mensen die daar werken zijn beheerders, ze zijn niet de eigenaren van de eigendommen en ze wilden niet met ons praten', zegt Horacio Guerrero, hoofd Etnische Zaken van het burgemeesterskantoor van Bogota. Guerrero organiseerde tijdelijke huisvesting voor een groep van 60 mensen uit de inheemse gemeenschap Embera Katio, waaronder Tintiliano Vitucay en 25 leden van zijn familie.  

'Om negen uur' s morgens heeft de huiseigenaar ons op straat gegooid', zei de 39-jarige Vitucay, die drie maanden geleden vanwege gewapende groeperingen die hem dreigden te vermoorden, de westelijke provincie Choco moest ontvluchten. 'Onze spullen zijn achtergelaten, omdat we geen manier hadden om ze eruit te krijgen.'

Juan Jose Higuera heeft sinds zondag op straat geslapen, nadat hij zijn baan met het verkopen van bloemen op de centrale begraafplaats van de stad verloor en uit zijn huis werd gezet. Het kantoor van de burgemeester zei dat het onduidelijk was waar hij kon worden gehuisvest. 'Ik heb van niemand hulp, ik heb geen familie, ik kan nergens overnachten, ik heb niets gegeten', zei een betraande Higuera, 49. 'Ik wil dat God mijn leven neemt. '

(De Surinaamse Courant/Reuters)

'Lockdown in Colombia heeft gevolgen voor het recht op abortus'

(Bron foto: Mario Baos / BLU Radio)
Wat gebeurt er als een vrouw zwangerschap moet beëindigen tijdens lockdown?


Hoewel noodzakelijk voor de gezondheidsbescherming van burgers, kunnen maatregelen van de Colombiaanse regering om de Covid-19-infectie in te dammen, inclusief de nationale lockdown en het sluiten van de grenzen, de toegang bemoeilijken van Colombiaanse en Venezolaanse vrouwen tot diensten die essentieel zijn voor hun seksuele en reproductieve gezondheid. 

'In tijden van pandemie hebben vrouwen nog steeds de diensten nodig die nodig zijn voor toegang tot veilige abortussen, noodanticonceptie en bescherming tegen seksueel geweld en misbruik', vertelde Selene Soto, een advocate van de organisatie Women´s Link Worldwide in Bogota, aan Global Voices.


In Colombia is abortus legaal op drie gronden: een ernstige foetale misvorming, een risico voor het leven en de gezondheid van de moeder en verkrachting. Ondanks eerdere rechterlijke uitspraken van dit recht, is er nog steeds een gebrek aan toegang tot informatie, evenals sociale en economische belemmeringen, die voorkomen dat vrouwen en meisjes, vooral in arme en afgelegen regio's, hun zwangerschap veilig beëindigen. Als abortus plaatsvindt buiten deze drie uitzonderingen, is het illegaal en strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Met de lockdown zouden veel vrouwen, vooral de armste en vrouwen in plattelandsgebieden, het vermijden van juridische en medische begeleiding bij hun zwangerschap zoeken en onnodig onveilige abortussen ondergaan thuis. Soto: 'Als het gezondheidsbeleid en de noodbesluiten niet zijn ontworpen binnen een mensenrechtenkader of vanuit een genderperspectief, lopen veel vrouwen risico en zijn ze onbeschermd.'


Colombia is tot 13 april nationaal in volledige lockdown en dit kan worden verlengd. Op het moment dat dit artikel werd geschreven, waren er 798 bevestigde Covid-19-gevallen en het aantal stijgt.

De overheid staat alleen het verkeer van mensen toe in uitzonderlijke omstandigheden, waaronder het inslaan van voedsel en het gaan naar gezondheidsvoorzieningen, maar het recht op seksuele en reproductieve gezondheid wordt niet genoemd. Degenen die niet voldoen aan deze verplichte afsluitingsisolatiemaatregelen kunnen gestraft worden met boetes of tot 8 jaar gevangenisstraf. 'Deze uitzonderingen moeten expliciet diensten omvatten die het mogelijk maken om toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid te behouden en te garanderen', zegt Selene Soto. 'En niet alleen toegang tot abortus, maar ook tot noodanticonceptie en toegang tot gezondheid voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld.'

Soto zegt bijvoorbeeld dat als een vrouw in een afgelegen regio een abortus nodig heeft en ze moet worden overgebracht naar een zorgcentrum in een andere stad, dat administratieve procedures en veilige gedragspassen zijn die mogelijk niet op tijd worden geregeld. Deze situatie heeft een directe impact op de mogelijkheid om ongewenste zwangerschappen op tijd te beëindigen en kan vrouwen ertoe dwingen onveilige abortussen te ondergaan, waardoor hun risico op overlijden toeneemt.

Hoewel de cijfers niet duidelijk zijn gespecificeerd, wordt geschat dat elk jaar gemiddeld 400.000 vrouwen in Colombia onveilige abortussen ondergaan en dat 70 vrouwen sterven als gevolg van deze procedures. 'In deze tijd van humanitaire noodsituaties moet de continuïteit van [het recht op abortus onder de drie voorwaarden] worden gegarandeerd', zegt Soto.

Ondanks het sluiten van de grens, steken Venezolaanse migranten die wanhopig zijn over de extreme armoede en de ineenstorting van de volksgezondheid in hun land, nog steeds te voet, via illegale wegen en paden de grens over. Deze situatie overweldigt de autoriteiten, waardoor migrerende vrouwen en meisjes een groter kwetsbaar risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel en seksueel geweld.

'Met een grotere kwetsbaarheid, een groter infectierisico en zonder dat gezondheidsautoriteiten de grenssituatie controleren, lopen vrouwen [migranten] een groter risico en zullen ze veel moeilijker toegang krijgen tot gezondheidsdiensten', zegt Soto. Deze kwetsbaarheid omvat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Zelfs vóór deze pandemie, met de aanwezigheid van bijna 2 miljoen migranten in Colombia, werden al beperkingen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten gezien als antwoord op de behoeften van migrantenvrouwen. Velen van hen kennen hun rechten en wettelijke bescherming niet en worden soms geconfronteerd met belemmeringen en mishandeling door zorgverleners.

(De Surinaamse Courant/Global Voices/Twitter)

Brazilië stopt activiteiten 47 mijndammen die hun stabiliteit niet konden bevestigen, waaronder zeker 25 van grootste ijzerertsproducent ter wereld, Vale SA.

Veiligheid installaties van Vale is zwaar onder de loep genomen


Het Braziliaanse Agência Nacional de Mineração (ANM) zei donderdag 2 april 2020, dat het de activiteiten zou stoppen bij 47 mijndammen die hun stabiliteit niet konden bevestigen, waaronder ten minste 25 van de grootste ijzerertsproducent ter wereld, Vale SA. 

De veiligheid van de installaties van Vale is zwaar onder de loep genomen nadat een van de dammen vorig jaar instortte, waarbij een stroom van mijnafval vrijkwam waarbij ongeveer 270 mensen omkwamen. Het was de tweede Vale-dam die in vier jaar instortte.


Afgelopen oktober konden 54 Braziliaanse dammen hun stabiliteit niet certificeren of het stabiliteitspapier helemaal niet indienen. Veel van dezelfde dammen blijven op de lijst staan ​​en er zijn verschillende nieuwe dammen toegevoegd die worden beheerd door Vale of haar dochterondernemingen.

In een verklaring erkende Vale, dat haar Santana-dam in de stad Itabira in de staat Minas Gerais haar stabiliteitsverklaring niet had geregistreerd. Die dam was in oktober vorig jaar op een noodalarm van niveau 1 geplaatst en wordt sindsdien 24 uur per dag bewaakt, zei Vale. Het bedrijf is van plan om de dam in de tweede helft van het jaar structureel te verbeteren.


Vale zei woensdag, dat het doorgaat met het doorvoeren van verbeteringen in het toezichtsysteem voor dammen, waarbij 78 van zijn structuren met succes stabiliteitsverklaringen hebben geregistreerd, en het gaf details over geplande acties om de veiligheid bij verschillende dammen te verbeteren. Acht nieuwe structuren hadden negatieve stabiliteitsverklaringen en zullen ook op noodsituatie niveau 1 worden geplaatst, zei Vale.

Vale zei, dat de veiligheid van mensen en gemeenschappen stroomafwaarts van de dammen een prioriteit is. Woensdag zei het ook, dat het alternatieven testte voor stuwdammen om de productiecapaciteit te verhogen in de Brucutu-mijnbouwfaciliteit, waaronder de Norte / Laranjeiras-dam die de stabiliteit niet kon certificeren.

(De Surinaamse Courant/Reuters/Twitter)

Strei! en De Nieuwe Wind mogen deelnemen aan de komende verkiezingen

President Bouterse verklaart beroepschrift beide partijen gegrond

Stem op Jezelf en 21 Plus voor Suriname uitgesloten van deelname; zij hebben de waarborgsom niet voldaan


President Desi Bouterse heeft het beroepschrift van Strei! en De Nieuwe Wind gegrond verklaard. Zij mogen alsnog deelnemen aan de komende verkiezingen. Stem op Jezelf en 21 Plus voor Suriname hebben een negatief antwoord gekregen van de president. Zij hebben de waarborgsom van Srd 96.250 niet betaald, zo bericht Starnieuws vrijdagmiddag 3 april 2020.


Het Centraal Hoofdstembureau had deze vier partijen niet geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen. Hun stukken waren niet in orde. Volgens de wet mochten de politieke partijen in beroep gaan bij de president.

De twee partijen die weigerden om de waarborgsom te betalen, kunnen niet meedoen aan de verkiezingen. Een mogelijkheid is nog om naar de rechter te gaan.

Zestien partijen zijn door het Centraal Hoofdstembureau geregistreerd. Nu mogen nog twee partijen zich opnieuw aanmelden voor deelname aan de verkiezingen. In totaal zullen dan achttien partijen deelnemen aan de verkiezingen als alles goed verloopt. Op 9 april moeten de kandidatenlijsten worden ingediend.

Relschopper gooit tijdens avondklok lege bierfles tegen politieauto te Goede Verwachting

Politieauto licht beschadigd - Politie op zoek naar de dader...


Het Korps Politie Suriname meldt vrijdagmiddag 3 april 2020, dat donderdagnacht een wagen van de politie tijdens surveillance te Goede Verwachting licht beschadigd raakte door een lege bierfles die werd gegooid, ter hoogte van de Mannesse Zegenweg.

Die fles kwam tegen het politievoertuig aan en spatte uit elkaar. De carrosserie van de wagen vertoont een deuk op de plek waar die fles terecht kwam.

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen, dat kort na het gebeuren men iemand heeft zien weg rennen.

De politie werkt aan het opsporen en aanhouden van de persoon die zich schuldig heeft gemaakt aan de lichte vernieling van de politieauto.

Bromfietser (29) gedood bij eenzijdig ongeluk op Mr. P. Chandie Shawweg te Jarikaba

Bromfietser raakt van de weg en rijdt tegen elektriciteitsmast


Diverse media berichten, dat de 29-jarige bromfietser L.D. vanochtend, vrijdag 3 april 2020, rond zeven uur is gedood bij een eenzijdig ongeluk op de Mr. P. Chandie Shawweg te Jarikaba. Een duo-rijder werd per ambulance naar een RGD-poli gebracht. 

De bromfietser raakte door onbekende reden van de weg en kwam tegen een elektrische mast aan. Hij liep onbekende verwondingen op en liet ter plaatse het leven. Een arts stelde de dood vast.

In afstemming met het Openbaar Ministerie werd het lijk afgestaan aan de nabestaanden voor de begrafenis. Over de toestand van de duo-rijder is nog niets bekend.

De politie van Jarikaba heeft de zaak in onderzoek.

'Het is een prachtig moment voor Suriname, ik hoop dat iedereen wakker wordt'

'Ik zei het al bij de eerste vondst, Suriname gaat nooit meer hetzelfde zijn'


'Het is een prachtig moment voor Suriname. Het is allemaal ontzettend goed nieuws voor de toekomst van Suriname. Ik hoop dat iedereen wakker wordt.' Zo reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias op de tweede significante olievondst in het Surinaamse kustgebied, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, vrijdag 3 april 2020. 

De oliebedrijven Apache Corporation en Total S.A. en president Desi Bouterse hebben gisteren melding gemaakt van de tweede succesvolle vondst in Blok 58, en wel in de olieput Sapakara West 1. 'Wij hebben nu de tweede significante olievondst binnen', zegt Elias.

Het is volgens hem tijd, dat actoren in Suriname aan de tafel gaan en afspraken maken hoe de verdeling zal zijn van de inkomsten die het land zal werven uit de offshore oliesector. 'Hoeveel gaat in een fonds, hoeveel gaan we consumeren en hoeveel gaan we besteden aan ontwikkeling.'

Eerder dit jaar werd de eerste significante olievondst in het Surinaamse kustgebied gedaan in olieput Maka Central-1. Beide olieputten bevinden zich in Blok 58. In dit blok, dat ongeveer even groot is als Trinidad, zijn meer dan 50 locaties gevonden, waar zich mogelijk commercieel winbare olievoorraden bevinden. Beide vondsten zijn significant en beide olieputten zijn afzonderlijk en staan los van elkaar.

'Ik zei het al bij de eerste vondst, Suriname gaat nooit meer hetzelfde zijn. Het is nu de tweede keer raak en dus bevestigd. We zitten op 100 procent hit. De derde komt eraan. Daar gaan we nu naartoe. De Kwaskwasi olieput, daarna volgt ongetwijfeld de vierde', aldus de Staatsolie-directeur.

De oliemaatschappijen zijn reeds bezig met boorwerkzaamheden in de derde olieput in Blok 58, Kwaskwasi, die ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt. Daarna volgt de vierde put Keskesi, die ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 zal worden geboord.

KennisKring houdt eerste virtuele bijeenkomst dinsdag 7 april

Discussieavond over ophef rond en gevolgen van aangenomen 'Valutawet'


KennisKring zal in verband met de avondklok en de Covid-19 maatregelen haar april bijeenkomst virtueel houden. De discussieavond gaat dinsdag 7 april 2020 over de mogelijke effecten van de Valutawet. 

De gastsprekers zijn Hans J. W. Moison, registeraccountant en oud-directielid van De Surinaamsche Bank, DSB die vanwege het vijf uren zomer tijdsverschil, een videoboodschap zal uitspreken. De voorzitter van de Vereniging van Economisten, VES, drs. Winston Ramautarsing, agro econoom, en Bryan Renten, de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, zullen mede gastsprekers zijn alsook dr. mr. ir. Viren Ajodhia, consultant die het juridisch deel zal belichtten.

Er is veel te doen geweest sinds de aanname van deze Valutawet. Vele actoren hebben te kennen gegeven niet de juiste stukken vooraf te hebben ontvangen en dat men op het laatste een andere wet heeft doorgedrukt. De politiek, het bedrijfsleven, de cambio's, de vakbeweging, de economisten en diverse deskundigen hebben hun kritiek geuit dat deze wet niet zal werken en de koers ook niet zal terugdringen. Het beoogde doel om de transactiekantoren middels een apart in te stellen orgaan zal niet werken, zegt de leiding van de Centrale Bank, die ook vindt dat de wet de bestaandeBankwet doorkruist in haar wettelijke bepalingen als toezichthouder op de financiële instellingen en verzekeringswezen.

Enkele rechtszaken zijn aangespannen door zowel de ASFA, VSB als enkele banken. De DSB heeft zich om 'vage' redenen terug getrokken. Een ieder begrijpt het belangen- en politiek spel vooral naar de verkiezingen toe. Wie geen boter op zijn kop heeft vreest geen represaille van zowel het ministerie van Financiën als van de Centrale Bank. Gesprekken met de Assemblee beloven dat er 'amandements' wijzigingen komen vanwege de principiële protesten en het natte vingerwerk.

De samenleving, die het al zo moeilijk heeft met de enorme prijsstijgingen, het coronavirus, de bussen die niet rijden, de lange rijen bij Chotelal en de stijgende zwarte markt koers waarop men nu aangewezen is, ziet ook hun werk en brood in rook opgaan. Daarnaast ook de burgerlijke ongehoorzaamheid in Paramaribo-Zuid die boekdelen spreekt en ons inziens ook gezien dient te worden als een vorm van ontevredenheid, armoede en uitzichtloosheid van die gezinnen. De gastsprekers zullen de updates met de samenleving delen.

Deze discussie wordt ook live via Youtube & Trishull Broadcasting network radio kanaal 90,5 fm en tv kanaal 20.6 te beluisteren. Om deel te nemen aan de discussie moet men op de laptop of smartphone de zoom applicatie downloaden.

De meeting link is: *https://zoom.us/j/978948603?pwd=TVl5RlJNN1dvQXhiTnBDYWNyc3N4QT09 , de Meeting ID: 978 948 603 en het Wachtwoord: 057095. Als u geen toegang meer heeft tot zoom kunt u het volgen via *RCFA YouTube Live Stream * : https://youtu.be/K-a4OZWNQAM

Deze virtuele avond is mogelijk gemaakt dankzij de technology hosted by RCFA Webinars www.rcfa.com.

Kenniskring KK, bestaat ruim 20 jaar met een zusterorganisatie in Nederland en netwerkgroepen op Aruba en Curacao, en inGuyana, India, Trinidad en de VS, is een vrijwillige netwerkkring van topkader uit de academische, overheid- en business community. Door elke eerste dinsdag van de maand inzichten, informaties en ontwikkelingen over actuele politieke en sociaaleconomische vraagstukken op zowel lokaal, regionaal als mondiaal niveau met elkaar uit te uitwisselen, moeten KK-members in staat zijn hun individuele- en groepsbelangen beter in te schatten en richting te geven. 

Kenniskring is een instrument om d.m.v. contactlegging de expertise van elk netwerk lid te leren kennen en het netwerk als bron te hanteren voor specifieke expertise om persoonlijk- of maatschappelijk voordeel te behalen. KK kent geen bestuur, doch een coördinatie team en geen penningen voor deze avond.

Eerste Covid-19 dode in Suriname 😯😪

Rik Schuitemaker lag in kritieke toestand in St. Vincentius Ziekenhuis


Starnieuws bericht vanmiddag, vrijdag 3 april 2020, dat Rik Schuitemaker, die in kritieke toestand in het St. Vincentius Ziekenhuis op de Intensive Care unit werd verpleegd voor Covid-19, vanmiddag is overleden. 

De directie van het ziekenhuis had eerder op de dag gemeld, dat hij helaas in zeer kritieke toestand was.

Het was in de samenleving al bekend, dat Schuitemaker er ernstig aan toe was. Schuitemaker is besmet geraakt door zijn vrouw, de eerste persoon die positief getest is in Suriname. Hij was de zevende persoon die positief getest was. Hij was er vanaf het begin ernstig aan toe. Het behandelende team heeft alles gedaan wat mogelijk was om zijn leven te redden.

Starnieuws heeft bevestiging gekregen van zijn dood. De naaste familie is op de hoogte gesteld. Ook maakt de website van het Covid-19 Managementteam melding van ee eerste dode.

Tot nu toe zijn er tien Covid-19-gevallen geregistreerd in Suriname. Drie van hen zijn intussen negatief getest en zijn in thuis-quarantaine.

Econoom Jim Bousaid: ‘Complete chaos in Surinaamse economie door valutawet’

'Nieuwe valutawet zal vertrouwen in overheid compleet doen verdwijnen'

'We zullen schaarste en lege schappen hebben'


De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zal volgens velen de huidige economische situatie van Suriname verergeren. Ook zal die voor de meeste sectoren geen goed effect hebben. Volgens econoom Jim Bousaid is de wet in het kader van de verkiezingen afgekondigd. Hij zegt dat de regering hiermede wil laten zien dat er voor land en volk wordt gewerkt. 

'De regerende partij, de NDP, die denkt vreselijk op korte termijn, ze moet namelijk de verkiezingen winnen, coûte que coûte. Dit allemaal in het kader van de verkiezingen winnen, en zogenaamd te laten zien, dat er iets wordt gedaan voor de kleine man. Dit zal voor een complete chaos zorgen in de Surinaamse economie', aldus de econoom tegenover Stanvaste Radio in Nederland, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 3 april 2020.

Volgens Bousaid zal de nieuwe valutawet het vertrouwen in de overheid, compleet doen verdwijnen. 'We zullen schaarste en lege schappen hebben. Ook moeten we een enorme stijging van de wisselkoers, niet uitsluiten', zegt Bousaid. Volgens hem moeten doel en middel in overeenstemming met elkaar zijn, om de wisselkoers te kunnen laten dalen. 'We willen allemaal een stabiele koers. Maar, een evenwichtige koers, die de reële schaarste verhouding weergeeft, en dat is geen Srd 7,50', verduidelijkte Bousaid.

Hij stelt, dat door het overheidsuitgavebeleid en de monetaire financiering, de koers nu boven de Srd 10, – ligt. 'Het is niet gestabiliseerd, want die overheidsuitgaves en de monetaire financiering, gaan door. Ik heb dit bestempeld, als crimineel. Want het is duidelijk, dat er in de afgelopen 4 maanden geen geld was, de limiet van de kredietlijn bij de Centrale Bank was vol. De regering heeft gewoon voorschotten bij IAmGold genomen, die IAmGold in de toekomst moest betalen. Als er nu een andere regering komt, die orde op zaken wil stellen, heeft die geen geld. Alles is vooraf opgenomen of verpand', aldus de econoom.

Bousaid zegt, dat de prijzen in de winkel nog niet zullen dalen, omdat de voorraden tegen de hoge koers waren ingekocht. 'Handelaren zullen in deze situatie zeggen, dat ze geen goederen binnen zullen brengen, omdat ze geen winst daarop maken. Want als ze hun winstmarge er toch bijberekenen, kan het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), toch beslag op hun goederen komen leggen. Zo gaat er grote ruzie ontstaan, met schaarste achter zich', zegt Bousaid. Volgens hem heeft HI&T wel een basis, echter is dat de verkeerde basis. Ook stelt hij dat een forse kapitaalvlucht verwacht mag worden.

Directeur Manodj Hindori van SVZ heeft rotsvast vertrouwen in zijn Covid-19 team op IC

Hindori vraagt zijn personeelsleden Covid-19 patiënt mee te nemen in hun harten en gebeden


Drie van de vier Covid-19 patiënten op de Intensive Care (IC) van het St. Vincentius Ziekenhuis zijn zodanig hersteld dat ze konden worden ontslagen. Twee patiënten zijn terugverwezen naar de Covid-19 afdeling van ’s Lands Hospitaal, de derde kon terug naar huis en is thans in thuisisolatie. De situatie van de vierde Covid-19 patiënt op de IC is kritiek. Deze patiënt krijgt momenteel zeer intensieve zorg, waarbij de artsen en verpleegkundigen op de IC vechten voor zijn leven. Dit bericht vrijdag 3 april 2020 Starnieuws.

Algemeen directeur Manodj Hindori van het SVZ heeft een rotsvast vertrouwen in zijn Covid-19 team op de IC, maar als het coronavirus eenmaal het lichaam is binnengedrongen en het luchtwegenstelsel heeft aangetast, hebben ook zij niet meer alles in eigen hand. Hindori heeft daarom zijn personeelsleden gevraagd de Covid-19 patiënt mee te nemen in hun harten en in hun gebeden.

Hij doet nu ook een beroep op de totale samenleving om te bidden voor herstel van de patiënt. De directeur wijst erop, dat de gemeenschap nog onvoldoende beseft onder welke zeer moeilijke omstandigheden het Covid-19 team op de IC moet werken. Het gaat om een nieuw zeer besmettelijk coronavirus. Daar waar velen bang zijn voor besmetting, staan deze artsen en verpleegkundigen in de frontlinie en zetten zich iedere dag weer onbevreesd in om de Covid-19 patiënten in leven te houden.

Hij brengt daarom grote hulde uit aan zijn Covid-19 team en vindt dat hun heldenrol teveel onderbelicht blijft. Helaas zijn nu de beschermingsmiddelen in zijn ziekenhuis snel schaars aan het worden.

Het ziekenhuis heeft dringend behoefte aan mond/neusmaskers, handschoenen, jassen, schorten, spatbrillen, desinfectant, alcohol en dergelijke. Hoewel er wel al diverse individuele donaties zijn gedaan aan zijn ziekenhuis, hoopt Hindori dat vanuit de samenleving een grotere bijdrage wordt geleverd om de best mogelijke zorg te kunnen blijven bieden aan de Covid-19 patiënten in het ziekenhuis.

Weer twee agenten aangehouden in 6 kilo cocaïnevondst op J.A. Pengelluchthaven

Verdachte agenten werkzaam voor het BID-Team op de luchthaven


Er zijn nog eens twee agenten aangehouden in het onderzoek naar de 6 kilo cocaïnevondst van 7 maart op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De agenten M.A. en R.D. zijn gisteren aangehouden door de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname en in verzekering gesteld. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 3 april 2020.

Deze politiemannen zijn ook verbonden aan het Bestrijding Internationale Drugshandelteam (BID-Team) op de luchthaven.

Eerder waren de agenten M.P. en D.W al aangehouden.

Totaal zijn vier agenten in verzekering gesteld.

De drugs zaten in de keukenruimte van een lijnvliegtuig op de route Paramaribo-Amsterdam vice versa. De ontdekking werd gedaan door een lid van de Hondenbrigade samen met zijn speurhond.

In deze zaak zijn nu 12 personen aangehouden. Naast de 4 agenten gaat het om 6 personen van de Catering, een SLM securitymedewerker en een truckchauffeur. Ze zijn allen in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie.

VES-voorzitter Ramautarsingh: 'Afkondiging noodtoestand is om Bankwet terzijde te leggen'

'Overheid heeft zelfs plannen om voor zoveelste keer monetair te financieren'

'Pijnlijk dat internationale economen ons moeten zeggen, dat wij een economisch falende staat zijn'


Volgens het rapport dat is uitgebracht door het internationale ratingbureau Standard & Poor’s is de kans groot, dat Suriname vanwege de verslechterde financiële positie van de overheid, binnen een jaar niet in staat zal zijn zijn schulden terug te betalen. Het ratingbureau heeft zelfs de kredietwaardigheid van het land gedowngrade van B naar CCC+. Het is de tweede keer in korte tijd, dat Suriname een negatieve beoordeling heeft ontvangen. 

Volgens de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsingh, in De West van donderdag 2 april 2020, zit de regering financieel zodanig klem en zou deze positie verder zijn verergerd door de pandemie van Covid-19. Hij zegt dat de situatie intussen zodanig zou zijn verergerd, dat de regering niet in staat zou zijn, de salarissen over de maand april uit te betalen.

'Dat is de reden, waarom ze de noodtoestand wil afkondigen. Als dat is gebeurd, kan ze die bankwet aan een kant zetten', zegt de econoom. Volgens hem heeft de overheid zelfs plannen, om voor de zoveelste keer monetair te financieren, gezien ze financieel helemaal aan de grond zit.

'Meneer Kirpalani zou het zelf hebben bevestigd, dat de overheidsuitgaven 350 miljoen meer zijn, dan de inkomsten. Bovendien moet ze van de maand de eerste aflossing doen voor de stuwdam en ook nog 50 miljoen aan contanten overmaken, als aflossing voor die lening van 500 miljoen die was genomen', zegt Ramautarsingh.

Hij geeft verder aan, dat de overheid er financieel dusdanig slecht aan toe is, dat ze van mensen die in thuis-quarantaine zitten verlangt voor hun eigen beveiliging te betalen. 'Overal ter wereld komt de overheid de mensen tegemoet, alleen in Suriname worden de mensen op kosten gejaagd', aldus Ramautarsingh.

Volgens Ramautarsingh is deze beoordeling een verdere wegzakking op de financiële ladder. 'We hebben intussen al vier stappen achteruit gemaakt', stelt de econoom. Volgens hem is hiermee alleen aangeven, dat mensen die het land geld hadden verschaft, of ergens in hadden geïnvesteerd, hun gelden niet zullen ontvangen. 'Bij Suriname is zelf het vooruitzicht negatief. Je hebt landen met een slechte beoordeling, maar de vooruitzichten zijn positief. Maar, in Suriname zijn zelfs de vooruitzichten voor de komende 12 maanden negatief. Dat wil zeggen, dat internationale economen het voor nu, niet goed zien komen', aldus Ramautarsingh.

Hij zegt, dat de rating niets met de huidige Covid-19 situatie te maken heeft. 'De hele wereld is haast geraakt door dit virus en heeft een economisch slechtere positie, maar ik zie landen geen negatieve ratings krijgen', stelt de econoom. Volgens hem is het 'pijnlijk dat internationale economen ons moeten zeggen, dat wij een economisch falende staat zijn'.

'Ain't No Sunshine' soulzanger Bill Withers (81) overleden

(Bron foto: Twitter)
Nabestaanden hopen dat zijn muziek tijdens de coronacrisis mensen helpt


Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie laten weten. De Amerikaanse soulzanger werd bekend met nummers als Lean On Me en Ain’t No Sunshine


Volgens zijn familie had Withers hartproblemen. In een verklaring laten zij weten diep bedroefd te zijn om het verlies van hun lieve en toegewijde echtgenoot en vader. 'Een man die op zichzelf was maar vanuit zijn hart poëzie en muziek schreef die de wereld verbindt', schrijven ze.



De nabestaanden van Withers hopen dat zijn muziek tijdens de coronacrisis mensen helpt. 'We hopen dat zijn muziek in deze moeilijke tijd steun en vermaak kan bieden.' De zanger laat zijn vrouw Marcia Johnson en hun twee kinderen Todd en Kori achter.

Withers - geboren in West Virginia - brak in de jaren '70 door en scoorde grote hits als Lean on Me, Ain’t No Sunshine, Use Me, Just the Two of Us en Lovely Day.



De artiest bracht acht studioalbums uit en heeft drie Grammy Awards op zijn naam staan. Na een muzikale carrière van vijftien jaar vond Withers het genoeg. Hoewel er in de jaren die volgden nog meerdere compilaties verschenen, maakte hij geen nieuwe nummers meer.



Somohardjo (PL): 'Parlement moet niet misbruikt worden om oneigenlijke wetten te maken'

'Niet aan vooravond verkiezingen ga je noodtoestand gebruiken om verkiezingen uit te stellen'


Het parlement moet niet misbruikt worden om oneigenlijke wetten te maken. De concept noodwetgeving ter afkondiging van een uitzonderingstoestand mag niet worden behandeld en goed- of afgekeurd worden met een parlement dat in feite onvolledig is. De Pertjajah Luhur (PL) zegt via haar voorzitter Paul Somohardjo, vandaag, vrijdag 3 april 2020, in het Dagblad Suriname, dat De Nationale Assemblee (DNA) op dit moment slechts 49 leden telt en dus niet voltallig is. 

Hij zegt verder, dat het parlement op dit moment niet volledig is, aangezien de overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn veroordeeld. 'Zij mogen zich niet meer voordoen als Assembleeleden en ook niet als zodanig handelen. Volgens artikel 61 van de Grondwet bestaat het parlement uit 51 leden en niet uit 49 leden. Het CHS moet ervoor zorg dragen dat invulling plaatsvindt van de twee opengevallen plaatsen en dat is tot nu toe niet gebeurd. Dat brengt met zich mee dat zo'n gehandicapt parlement geen wetten in behandeling mag nemen en eventueel goedgekeurde wetten niet rechtsgeldig zijn. Ook al zou de noodwetgeving worden goedgekeurd, het is dus niet rechtsgeldig, net als het geval is met de zeer omstreden Valutawet die onlangs is aangenomen', stelt Somohardjo.

De PL is het ermee eens, dat bijzondere maatregelen moeten worden getroffen om een verdere verspreiding van het Covid-19 virus te beperken. Een uitzonderingstoestand afkondigen is echter niet nodig, vindt de partij. Zij stelt dat in de concept noodwetgeving essentiële zaken ontbreken: het concrete doel van de wet, van wanneer tot wanneer het van kracht is en welke maatregelen zullen worden getroffen, staan niet aangegeven.

'We begrijpen, dat de lockdown noodzakelijk is. Maar, als je wilt overgaan tot een noodsituatie, dan moet je echt in nood zijn. Dan moet je ook echt ervoor zorgen dat de basisgoederen voor het volk gegarandeerd zijn. Dan moet je ook ervoor zorgen dat medicijnen aanwezig zijn. De vraag is nu: voor hoelang zal de uitzonderingstoestand gelden en wat is het doel? Is het doel enkel en alleen om de verkiezingen uit te stellen? Dan moeten wij dat vooraf weten. Niet aan de vooravond van de verkiezingen ga je een noodtoestand als reden gebruiken om de verkiezingen uit te stellen.'

Politieke partij 21Su spant Kort Geding aan tegen president Bouterse

21Su door Centraal Hoofdstembureau geweigerd voor inschrijving in register


De politieke partij 21Su heeft gisteren een Kort Geding aangespannen tegen president Desi Bouterse. 21Su is één van de partijen die door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zijn geweigerd voor inschrijving in het CHS-register en daardoor niet aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 april 2020.

Op 28 maart heeft 21Su schriftelijk beroep aangetekend bij de president tegen het besluit van het CHS. Conform de Kiesregeling had de president binnen drie dagen - dus uiterlijk dinsdag - moeten reageren, maar de partij had tot donderdag nog niets vernomen. 'Door het niet tijdig uitgevaardigd hebben van de beslissing kan het gebeuren dat verzoekster niet kan deelnemen aan de verkiezingen', schrijft 21Su in haar motivering aan de rechter.

Het CHS besloot, dat de partij niet mag meedoen, omdat zij bij haar registratie geen stortingsbewijs van de waarborgsom kon overleggen en ook geen bewijs van registratie bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Woordvoerder Anand Biharie had eerder gezegd, dat het niet overleggen van een stortingsbewijs niet als weigeringsgrond is opgetekend in artikel 35 van de Kiesregeling voor inschrijving in het CHS-register. Daarnaast stelt hij  dat het CHS niet als een rechtspersoon is ingesteld bij wet en daardoor niet bevoegd is tot bepaalde handelingen, zoals het weigeren van politieke partijen om zich in te schrijven in zijn register.

21Su was op de dag van inschrijving bij het CHS nog niet ingeschreven bij het OKB, omdat haar statuten gewijzigd moesten worden. Die aanpassing had te maken met een naamswijziging van de partij. De organisatie vindt dat het OKB hieromtrent niet rechtmatig heeft gehandeld. 'Het OKB heeft de periode van registratie veel te laat opengesteld, waardoor tegenover 21Su geen eerlijk proces van registratie en het kunnen uitoefenen van haar recht op bezwaar is gerespecteerd.'

In het verzoekschrift staan nog andere punten waarvan de partij vindt dat zowel de president als het OKB en het CHS onrechtmatig dan wel in strijd met de wet hebben gehandeld. Gevraagd wordt dat de rechter een zodanig oordeel velt dat de partij normaal kan deelnemen aan de verkiezingen.

Dilip Sardjoe: 'Het gaat perfect in Suriname, beter kan het niet' - 'Diaspora zijn geen Surinamers'

'Ik heb k* met Hollanders, die Hollander zegt me niets, ik heb k* met ze te maken'


In gesprek met Frans Pinas van het Nederlandse radiostation Stanvaste heeft Dilip Sardjoe, eigenaar van Rudisa Holdings tevens lid van meerdere presidentiële commissies, flink uitgehaald naar de diaspora, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 3 april 2028. 

Het interview begon over het Coronavirus. Sardjoe gaf aan, dat alle gevallen in Suriname importgevallen zijn. Op een vraag van Pinas over een dode, zei Sardjoe dat het fake news is. 'Mensen houden ervan om mensen dood te maken, terwijl ze nog leven.'

Op de vraag of Sardjoe de rijkste man is van Suriname, zei hij: 'Dat weet ik niet, ik ben niet gaan kijken in andermans huis.' Hij wilde ook niet over de koers praten. 'Het interesseert me niet. Jou rekken zijn leeg en wij ook. We zijn gelijk. We leven lekker hier in Suriname. In Europa is het worse. Het gaat perfect in Suriname, beter kan het niet.'

Op vragen van Pinas over de economische situatie en eventuele hulp vanuit de diaspora zei Sardjoe het volgende. 'Ik weet het voor mezelf. Waarom bemoeien jullie? Als je geen Surinaams paspoort heb, ben je niet welkom.' 

Op vraag de wat er met de kasreserve is gebeurd, zei hij: 'Ik weet het niet. Hebben jullie een kasreserve? Daar, in Nederland, mag je niet eens een dollarrekening hebben. Wat voor k* rommel vraag je? Het is niet jou geld. Ik ben geen dia of spoor. Holland heeft harder geld nodig. Je moet naar zuurstofapparaten zoeken. Je hat mi ede, mi no sabi. Je moet me niets vragen over de overheid. Diaspora zijn geen Surinamers. A moment sa yu gwe, dan moet je niet kletsen over wat je heb achtergelaten. Als ik president word, gaat een visum 1000 dollar zijn. Ik heb k* met Hollanders. Die Hollander zegt me niets. Ik heb k* met ze te maken. Zoek een Surinamer die miljonair is geworden in Nederland. Ik ben in Suriname miljonair geworden. In mijn vaderland. Zoek een persoon met 10 miljoen legaal die Surinamer is', daagde Sardjoe Pinas uit.

'Het ligt aan de maatschappij, het is alleen voor de witte man. Ze hebben het moeilijker in Nederland. Stuur de namen voor me. Ze zijn rijk in Nederland zolang de belastingdienst het wil. They are trying to make a living', aldus Sardjoe.

Vijf nieuwe gevallen van corona op Aruba vastgesteld

Zestig besmettingen geregistreerd en ruim 800 coronatests uitgevoerd


Er zijn op Aruba gisteren vijf nieuwe gevallen van corona vastgesteld. De teller staat nu op zestig besmettingen. Vijf nieuwe gevallen van corona zijn vastgesteld. Directie Volksgezondheid heeft tot nu toe ruim 800 coronatests uitgevoerd. 

Wat opvalt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 april 2020, is dat alweer enige weken geleden een persoon virusvrij is verklaard. Het ging daarbij om het eerste coronageval op Aruba. De man in kwestie is direct naar de Verenigde Staten vertrokken. Sindsdien zijn er geen personen meer virusvrij getest.

Volgens Sharine Koolman, hoofd Dienst Besmettelijke Ziektes, zijn de tests die worden gebruikt zó gevoelig, dat ze bij een minuscule hoeveelheid virus al een positieve test geven. 'Virusvrij is eigenlijk niet aan te tonen. Wij noemen die gevallen zwak positief', aldus Koolman.

Regering Curaçao geeft meer duidelijkheid over noodfonds voor bedrijven en zelfstandigen die slachtoffer zijn van Covid-19 crisis

Minister Koeiman: 'Samen zoeken naar een verstandige oplossing'

'Er is veel angst over hoe de belangen van werknemers worden bewaakt'


De regering zal vandaag meer duidelijkheid geven over het noodfonds voor bedrijven en zelfstandigen die slachtoffer zijn van de maatregelen om een uitbraak van Covid-19 op het eiland te voorkomen. Daarvoor hebben zich meer dan 1.300 mensen ingeschreven. Dat zei minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gisteren tijdens een persconferentie van de overheid over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19, aldus vandaag, vrijdag 3 april 2020, het Antilliaans Dagblad.

Koeiman benadrukte, dat werkgevers en werknemers samen uit een situatie moeten zien te komen ‘die we niet zelf hebben veroorzaakt’. 'Iedereen weet dat dit wereldwijd aan de hand is. We moeten een gezonde en verstandige oplossing zoeken op basis van empathie, solidariteit en met verantwoordelijkheid.' Dat geldt voor werkgevers, maar net zo goed voor werknemers. Want wie nu op zijn strepen blijft staan en een volledig salaris eist, zit straks op de blaren.

'Wees niet penny wise, pound fullish',zegt Koeiman. 'Je hebt er niets aan een bedrijf kapot te maken, want dan verlies je sowieso je baan. Maar, een werkgever moet ook niet zomaar personeel ontslaan. Als het bedrijf dan weer kan opstarten, is het de goede, deskundige werknemers kwijt.' 

Het ministerie van SOAW wordt overladen met telefoontjes naar nummer 9320 van mensen die vragen hebben over arbeidszaken. De lijnen raakten overbezet en daarom zijn er nu meer medewerkers en toestellen ingeschakeld. 'Er is veel angst over hoe de belangen van werknemers worden bewaakt', zegt Koeiman.

In hoeverre het ministerie van SOAW in staat is om alle mensen die in problemen raken, te registreren en te helpen, is afhankelijk van hoe lang de crisis duurt. ,

'Laten we hopen twee of drie maanden en niet langer', zegt Dois Gijsbertha van SOAW. 'Anders zijn de gevolgen nog verwoestender.' Gijsbertha pleit voor een dialoog tussen werkgever en werknemer. Het ministerie treedt op als intermediair in geval van malafide praktijken. Doel is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden. 'Bel en laat de klacht registreren. Dan ondernemen wij actie zonder de naam van de aangever te noemen.'Rustig blijven en de wet respecteren is het motto.

Gijsbertha benadrukt, dat er genoeg bedrijven zijn van goede wil. Hij noemt als voorbeeld een bedrijf dat in overleg met het personeel overeen is gekomen om 75 procent van het salaris uit te betalen. Een importeur van levensmiddelen betaalt een deel van het loon in natura met een pakket aan producten. 'Doe niets ondoordacht en roekeloos', zegt Gijsbertha tegen eigenaren van bedrijven. 'Als we deze uitdaging achter de rug hebben, moeten we weer zie hoe we teruggaan naar een gezonde situatie.'

Curaçao ontvangt 12 bedden met beademingsapparatuur en personeel voor intensive care van Nederland

Camelia-Römer: 'Niet bekend wanneer ze aankomen, Nederland zit zelf in de knel'


Van de 42 bedden met beademingsapparatuur voor de intensive care (ic) die Nederland beschikbaar stelt, gaan er 12 naar Curaçao. Wanneer de bedden en het icpersoneel op het eiland aankomen, is nog niet bekend. Dat zegt minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vandaag, vrijdag 3 april 2020, in het Antilliaans Dagblad.

Aruba en Sint Maarten krijgen ook 12 ic-bedden en Bonaire 6. Sint- Maarten staat bovenaan de lijst en kan half april rekenen op de bedden, beademingsapparatuur en personeel uit Nederland.

Wanneer de andere eilanden de extra capaciteit aan ic-bedden, beademingsapparatuur en personeel kunnen verwachten, is nog niet bekend. 'Nederland zit zelf in de knel', zegt Camelia-Römer.

Op Sint Maarten is de nood het hoogst. Daar zijn de enige drie ic-bedden en twee beademingsapparaten al in gebruik voor ernstig zieke patiënten, maar die hebben andere complicaties dan door Covid-19.

Dinsdag liep het aantal personen dat op Sint Maarten positief werd getest op tot zestien.

'Realistisch rekening houden met verlenging van nog eens twee weken' - Curaçao

Epidemioloog Gerstenbluth: 'Alles hangt af van de naleving'


'Hoelang we nog thuis moeten blijven, hangt af van de mate waarin de instructies en restricties worden nageleefd. Maar, het is realistisch om rekening te houden met een verlenging van nog eens twee weken.' Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens een persconferentie over de laatste ontwikkelingen wat betreft Covid-19 op Curaçao, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 april 2020. 

Gerstenbluth gaat uit van twee keer de incubatietijd van veertien dagen. De epidemioloog deelt de zorgen van mensen die zich afvragen hoelang dit zo nog gaat duren. 'Het hangt er helemaal van af hoe het verder gaat verlopen. Als het lukt om het aantal besmettingsgevallen in de hand te houden en onder het niveau van de maximale capaciteit van zorg te blijven, dan staan we er goed voor.' Dan kunnen de teugels op het eiland weer wat losser, bijvoorbeeld door mensen weer toe te staan naar het werk te gaan.

Maar, het openen van de grenzen is een ander verhaal. Daar kan geen sprake van zijn zo lang het coronavirus Sars-CoV-2 nog veel slachtoffers maakt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in Europa. 'Als je dan weer vliegtuigen en cruiseschepen zou toestaan, haal je een tweede golf van de epidemie binnen. Dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.'

Het zijn nogal wat maatregelen die de regering heeft moeten nemen om een uitbraak van Covid-19 op Curaçao te voorkomen. Ze zijn stuk voor stuk belangrijk, legt Gerstenbluth uit aan de hand van cijfers van het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Het totaal van al die instructies en verboden moet ervoor zorgen dat de transmissie van het virus met 60 procent kan worden verminderd. En alleen dan wordt de beschikbare capaciteit aan ic-bedden en beademingsapparatuur op het eiland niet overschreden. Want vijf procent van de Covidpatiënten ontwikkelt zeer ernstige complicaties en komt op de ic van het ziekenhuis terecht en moet beademd worden.

Het RIVM heeft berekend in welke mate elke maatregel maximaal zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de overdracht van het virus. Een groot deel is in handen van G&Gz zelf, zoals het detecteren van besmette mensen en die isoleren (-16%). Daarnaast kan iedereen een steentje bijdragen door zijn hoest te bedekken (-2,5%), hygiëneregels in acht te nemen (-7,5%) en twee meter afstand te houden van anderen (-6,4%). Maar, een grote slag wordt geslagen met het sluiten van restaurants, bars, sport- en fitnessclubs (-19,3%) en thuiswerken (-16%). Op die manier helpt elke maatregel de kans te verkleinen dat iemand het virus overdraagt op andere mensen.

Gerstenbluth: 'Daarom vragen we dus om vooral thuis te blijven.'

Tweede Kamer bezorgd over gevolgen coronacrisis voor Caribisch deel Koninkrijk

Tweede Kamer: Genereus steunen, voorwaarden later 


De Tweede Kamer heeft haar zorgen geuit over de gevolgen van de coronavirus-crisis voor het Caribisch deel van het Koninkrijk - onder andere voor wat betreft de gezondheidszorg en economie - maar levert tegelijkertijd ook kritiek op de snelheid van het kabinet-Rutte, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 april 2020.

Het noodpakket dat minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aankondigde was nog wat minder gedetailleerd dan de brief van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van deze week, waardoor enkele vragen inmiddels achterhaald zijn. Maar, de lijst van 82 vragen van Tweede Kamerleden bevat een breed scala aan punten waarvoor de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties aandacht vraagt.

Een groot deel van de commissie vindt dat er snel en ruimhartig ondersteuning vanuit Nederland moet worden geboden. Enkele keren wordt de nadruk gelegd op snelheid: dat gaat nu voor, de voorwaarden zullen later terug komen. ,

'Hoe kan enerzijds indachtig artikel 36 van het Statuut (‘Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand’) op korte termijn op genereuze wijze daadwerkelijk (financiële) hulp worden geboden, terwijl anderzijds op de langere termijn (financiële) bijstand strikt afhankelijk wordt gemaakt van het oplossen van reeds lang gekende problemen op het vlak van de omvang van het overheidsapparaat, het financieel beheer, dan wel de integriteit van het overheidsfunctioneren?'

Een andere vraag vanuit het Nederlandse parlement over de bijstandsverzoeken van Aruba, Curaçao en Sint Maarten luidt: 'Kunt u aangeven in welke mate en op welke termijn door de Rijksministerraad op deze verzoeken besloten zal worden?'

Een andere vragensteller vraagt of Nederland garant wil staan voor de landen als zij zich op de kapitaalmarkt begeven voor herfinanciering van schulden.

Suriname heeft slechts 30 Intensive Care bedden

'Op dit moment kunnen wij het aan'


Suriname heeft slechts 30 Intensive Care bedden. Daarom wordt de samenleving ten overvloede verzocht thuis te blijven en de voorgeschreven maatregelen op te volgen. Die oproep deed de directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, tijdens de Covid-19 Managementteam persconferentie gisteren in de Congreshal, aldus Waterkant.net vandaag, vrijdag 3 april 2020. 

'Op dit moment kunnen wij het aan. Maar, als Surinamers er zelf voor zorgen dat wij een situatie krijgen als Italië, dan belanden wij wel in een rode zone', waarschuwde Jessurun. Op dit moment is het aantal besmette personen stabiel.

'Maar, als de verspreiding van het COVID-19 griepvirus in Suriname oncontroleerbaar wordt en het aantal infecties blijft toenemen, zal ons gezondheidsstelsel niet in staat zijn adequate zorg te bieden aan alle geïnfecteerden', zei de directrice.

Ze riep het volk daarom op om het hier niet zover te laten komen. En dit kan door zich aan de veiligheidsregels te houden: handhygiëne, twee meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis blijven.

Paramaribo Zoo krijgt een eigen zwembad, mogelijk uniek in de wereld

(Bron foto's: Facebook)
'Het is extra inkomstenbron om dierentuin financieel zelfstandiger te maken'

Geschenk van Kabinet van de President, First Lady en koninklijk huis Marokko


Met man en macht wordt de laatste hand gelegd aan het waterpark voor jongeren in de Paramaribo Zoo. Het zwembad is nog leeg. De laatste likjes verf worden hier en daar aangebracht. Afhankelijk van het verloop van de coronavirus-crisis staat de opening gepland op eind mei, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 april 2020. 

'Het is een extra inkomstenbron om de dierentuin financieel zelfstandiger te maken', aldus directeur John Altenberg. Hij noemt het een mooi gebaar, dit geschenk van het Kabinet van de President, First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en het koninklijk huis van Marokko. 'Zij hebben dit geschenk gedaan en we zijn daar natuurlijk ontzettend blij mee.'

Volgens Altenberg is het 'een project op zichzelf', dat wordt uitgevoerd door het bedrijf A-Omega. Het waterpark is bedoeld voor jongeren. Het moet de dierentuin een extra boost geven en meer bezoekers aantrekken, zodat de inkomsten omhoog gaan.

'Een dierentuin ontwikkelen, in stand houden, is niet gemakkelijk. De gelden moeten hoofdzakelijk uit de kaartverkoop komen en de Paramaribo Zoo heeft te maken met ups en downs. Dit waterpark zal hopelijk een positieve bijdrage leveren aan onze zelfstandigheid. Het is sowieso een unicum voor Suriname en misschien wel in de rest van de wereld.' De directeur kent zo uit het hoofd geen enkele dierentuin met een eigen zwembad.

De aanleg van het waterpark begon in het najaar van 2019. De laatste technische werkzaamheden, zoals aanleg van stroom en stromend water, zullen op korte termijn gebeuren. Het waterpark ligt aan de kant van de entree van de dierentuin. Er zijn kleedhokjes en douches. Het is een op zichzelf staande organisatie.


'Natuurlijk moeten we daar nog verdere invulling aan geven, want voor een zwembad heb je ook bemensing nodig, zoals een beheerder, lifeguards en ander toezichthoudend personeel', zegt Altenberg.

Wie de officiële opening zal doen en wanneer dat zal zijn is geheel afhankelijk van het verloop van de corona!virus-crisis. De planning is eind mei. 'Of we dat halen, valt te bezien', zegt Altenberg. In elk geval zal de First Lady er een grote rol bij spelen.