dinsdag 1 mei 2018

NDP geeft lesje geschiedenis over Dag van de Arbeid en over eigen bijdrage aan welzijn arbeiders...

'Het is NDP ernst met de rechten, plichten en omstandigheden van de arbeidende klasse'

'Onder regeringen met NDP-signatuur en vanaf jaren '80 onder legerleider Desi Bouterse zijn verschillende arbeidswetten tot stand gekomen of zijn in behandeling in DNA'


'Verankerd in het socialistisch-communistisch denken, heeft de viering van de Dag van de Arbeid een lange wordingsgeschiedenis, welke teruggaat tot de 15e eeuw en vanaf toen tot het einde van de negentiende eeuw. Voor het eerst gevierd in 1890 in de VS, wordt deze dag thans alom gevierd. 

De definitie van de arbeider is door de jaren heen (van de 19e tot de 21e eeuw) aan enige verandering onderhevig geweest. In België bijvoorbeeld maakt men een onderscheid tussen arbeider en bediende. In het Belgisch arbeidsrecht wordt dit onderscheid vastgeknoopt aan het verschil in soort werk dat beiden verrichten. In de ogen van de wetgever verricht een arbeider hoofdzakelijk handenarbeid, terwijl een bediende voornamelijk hoofdarbeid verricht. In het verre verleden was dit onderscheid in soorten werk quasi visueel vast te stellen. 

Onder impuls van de ongelofelijke opmars van de technologie en computers is het vandaag moeilijk geworden om te bepalen of iemand voornamelijk fysieke of geestelijke inspanningen verricht. aldus Belgische deskundigen ter zake. 

 De Dag van de Arbeid vindt haar oorsprong in de strijd van de arbeidende klasse in Engeland in de 15e eeuw waar men vocht voor de 8-urige werkdag (toen golden nog 15- en 16-urige werkdagen). De overwinning kwam pas in 1856 en waaide over naar Amerika waar vanaf 1885 de eis van vakbonden voor de invoering van een 8-urige werkdag hoorbaar was en pas in 1890 voor het eerst de Dag van de Arbeid werd gevierd als een dag waarop de strijd van de arbeidende klasse voor betere arbeidsomstandigheden en andere aanverwante zaken werd herdacht. 

Deze dag is in vele landen een vrije dag. In Nederland bijvoorbeeld is de dag geen vrije dag, omdat naar de mening van enkele deskundigen er geen heftige confrontaties zijn geweest tussen werkgevers en werknemers en met name het gehanteerde poldermodel bloederige taferelen tussen werkgevers en werknemers heeft voorkomen. Pas na ruim 40 jaren laaide de strijd van arbeiders voor een menswaardig bestaan in Suriname op. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 bleven de koloniale werkgevers heer en meester over de werkende klasse en werden alle opstanden in de kiem gesmoord door de koloniale regeerders. Er was sprake van zwaar repressief optreden zijdens de bestuurders tegen elke vorm van verzet en protest van de werkende klasse. Tegenspraak van arbeiders werd zwaar afgestraft. Als voorbeeld kan genoemd worden de opstand te Mariënburg van 2 juli 1892 van contractarbeiders op de suikerplantage. De contractarbeiders protesteerden tegen de onmenselijke arbeidsomstandigheden. Plantage directeur James Mavor werd vermoord. Hierop volgde een zeer bloedige reactie van het koloniaal bestuur waarbij een detachement van het koloniaal leger het vuur opende op de verhitte arbeiders. Een massagraf was het resultaat van dit bloedig treffen. Er vielen 17 doden en 39 gewonden. Van de gewonden bezweken er later nog zeven. Enkele van de woedende arbeiders werden opgesloten. 

In het kader van de strijd van de arbeidende klasse kan ook genoemd worden die van Janey Tetary die als jonge vrouwelijke contractarbeider vocht voor een menswaardig bestaan voor de contractanten tegen de oppermachtige koloniale heerser. Janey Tetary moest het met haar leven bekopen. Een zeer laffe kogel die haar van achteren ten deel viel. 

Alhoewel de werkende klasse behoorlijk mondig was geworden rond de jaren dertig (1930-1940) en er zonder vrees werd geprotesteerd tegen het koloniaal bestuur onder leiding van de strenge gouverneurs Bram Rutgers en Johannes Kielstra. In februari 1932 werd de Surinaamse Algemene Werknemers Organisatie (SAWO) opgericht onder leiding van Theo Sanders. Deze vakorganisatie deed opruiende uitspraken tegen het bestuur Kielstra en werd haar daardoor verboden activiteiten te ontplooien. 

De volgende vakorganisatie die werd opgericht was de Surinaamse mijnwerkers unie (SMU) in 1942. Een vakorganisatie waar wel rekening mee werd gehouden. 

Het zou toch tot 1970 duren voor de Dag van de Arbeid ingang zou vinden in Suriname. Premier Jules Sedney proclameerde deze dag voor Suriname. De viering van de arbeidersdag in Suriname is dus een politieke verworvenheid. Het ministerie van Arbeid werd ingesteld op 27 januari 1970 en op 1 mei 1970 werd de eerste Dag van de Arbeid gevierd. 

Heden ten dage zijn vakverenigingsrechten verankerd in onze Grondwet en opereert een aantal vakbonden zeer vrijelijk. Voorts zijn onder regeringen met een NDP-signatuur en vanaf de jaren '80 onder het regime van legerleider Desi Bouterse, thans president van het land, verschillende arbeidswetten tot stand gekomen of zijn in behandeling in DNA (De Nationale Assemblee). Deze wetten geven duidelijk aan, dat het de NDP ernst is met de rechten, plichten en omstandigheden van de arbeidende klasse. 

Hieronder volgt een overzicht van de verworvenheden voor de arbeidende klasse. 

1. wijziging van het Decreet Arbeidsinspectie (Decreet Arbeidsinspectie S.B. 1983 no. 42). 
2. Wet houdende bepalingen met betrekking tot waarborging der fundamentele rechten en vaststelling der plichten van vakvereniging en het functioneren van vakverenigingen (Wet Vrijheid Vakverenigingen). 
3. Wet houdende bepalingen tot regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst) 
4. Wet houdende bepalingen met betrekking tot het ter beschikking stellen van arbeidskrachten door intermediairs (Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs) 
5. Wet houdende wijziging van het Decreet Arbeidsadviescollege (Decreet Arbeidsadviescollege S.B. 1984 no. 105) 
6. Wet houdende bepalingen met betrekking tot de Arbeidsbemiddeling (Arbeidsbemiddelingswet 2016 
7. Wet Houdende regels inzake het tegengaan van kinderarbeid en het verrichten van arbeíd door jeugdíge personen (Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen) 
8. Wet houdende bepalingen met betrekking tot de conversie van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (Wet Conversie Arbeidsovereenkomst voor Bepaalde Tijd naar Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd) 
9. Wet houdende bepalingen met betrekking tot de beëindiging van de dienstbetrekking door werkgevers (Ontslagwet 2017) 
10. Wet houdende bepalingen met betrekking tot de bescherming van het moederschap (Wet Bescherming Moederschap). Geen specifieke arbeidswet, maar heeft wel invloed op het werk van de moeder (ook de vader) 

Verdragen:  
1. houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de Convention concerning Minimum Age for Admission to Employment, 1973, (Minimum Age Convention no. 138, Geneva, 06 juni 1973 
2. houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de Convention concerning Discrimination in Respect of Employment and Occupation (Discrimination of Employment and Occupation Convention, 1958 no. 111, Geneva, 25 juni 1958) 
3. houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de Convention concerning Equal Remuneration for Men and Women Workers of Equal Value (Equal Remuneration Convention 1951 no. 100, Geneva, 01 juni 1951 

Het voorgaande geeft duidelijk de intentie van de NDP voor de arbeidende klasse weer. Het grote deel van de NDP aanhang bestaat dan ook uit de arbeidende klasse van wie wij beseffen dat die het thans moeilijk heeft. 

De Nationale Democratische Partij spreekt op deze dag dan ook haar solidariteit uit met de arbeidersklasse in Suriname en over de gehele wereld. Zij onderschrijft het recht van arbeiders op redelijke arbeidsvoorwaarden, menswaardige arbeidsomstandigheden, een waardig inkomen, et cetera. 

Op deze dag gedenken wij ook onze helden die strijd hebben geleverd voor een menswaardig arbeidersbestaan 

De Nationale Democratische Partij roept dan ook de regering op er alles aan te doen om zich te blijven inzetten voor de rechten van de arbeidersklasse en het ingezette traject verder te vervolgen. De NDP wenst de Surinaamse samenleving een fijne arbeidersdag toe.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten